Dodaj do ulubionych

Wit. C dla kota?

29.08.06, 17:55
Moja kotka ma problemy z dziąsłami (zapalenie dziąseł). Czy można (i czy
warto) podawać jej witaminę C? Czy istnieją specjalne suplementy odpowiednie
dla zwierząt, czy też stosuje się "ludzką" witaminę C?
Obserwuj wątek
    • anna.jozwik Re: Wit. C dla kota? 30.08.06, 11:13
      Witaminę C pewnie można podawać, nawet tę ludzką, ale prawde mówiac bardzo
      watpię, aby przyniosło to jakiekolwiek efekty. A w jakim celu ta witamina C ma
      być podawana, po co?
      • nessie-jp Re: Wit. C dla kota? 30.08.06, 12:36
        Kotka (8 miesięcy) ma od dawna problemy z dziąsłami: są opuchnięte, jest stan
        zapalny, czasem krwawią. Zęby ma zdrowe i ładne, bez nalotu i kamienia. Jej
        weterynarz sądzi, że podawanie antybiotyków nie ma sensu, bo problem powróci
        natychmiast po odstawieniu leku.

Pomyślałam, że może kotka nie syntetyzuje dobrze witaminy C, a z jedzeniem nie
        dostaje jej w ogóle
        • anna.jozwik Re: Wit. C dla kota? 30.08.06, 15:14
          nessie-jp napisała:

> Witamina C powinna chyba pomóc jej walczyć ze stanem zapalnym?
          >
          A skąd. Wcale nie. Skuteczność tej witaminy w leczeniu stanu zapalnego równa
          się skuteczności placebo. Nie wiem skąd się wziął ten mit i to głęboko
          zakorzenione w społeczeństwie przekonanie, ze jak człowiek jest chory to musi
          jeść witaminę C. W każdym razie jeden drugiemu powtarza, a koncerny
          farmaceutyczne się cieszą, bo to jeden z tych lekow, co to nie pomoże, ale nie
          zaszkodzi, a sprzedaje sie dobrze. Witaminą C leczy się gnilec kostny.
          Wracając do problemu kotki.Skoro jest stan zapalny, to jednak antybiotyk bym
          jej podała, najlepiej taki który zwalcza bakterie beztlenowe; są takie
          weterynaryjne specyfiki. Poza tym koniecznie trzeba podać środki
          przeciwzapalne, najlepiej takie w iniekcji, najszybciej działają.
          Poza tym dobrze byłoby zrobić jej test na nosicielstwo wirusa białaczki kociej.
          • nessie-jp Re: Wit. C dla kota? 30.08.06, 20:20
            No cóż, to zapalenie dziąseł skojarzyło mi się właśnie ze szkorbutem... Na razie
            zmieniłam kotce karmę na "bardziej witaminową".

Kotka jest domowa, niewychodząca, z tak samo "niewychodzącej" matki, więc mam
            nadzieję, że to jednak nie białaczka :( Czy krew na badanie na nosicielstwo
            można pobrać w dowolnym gabinecie? Nie mamy samochodu i bardzo trudno jest
            transportować kotkę autobusami na dalsze odległości - płacze, piszczy i jest
            przerażona.
            • anna.jozwik Re: Wit. C dla kota? 31.08.06, 14:59
              nessie-jp napisała:

> No cóż, to zapalenie dziąseł skojarzyło mi się właśnie ze szkorbutem...

U zwierząt taka choroba w ogóle nie występuje.

Czy krew na badanie na nosicielstwo
              > można pobrać w dowolnym gabinecie?

W każdym który dysponuje testami w kierunku zakażenia wirusem białaczki.
              Proponuję wcześniej zadzwonić i upewnić się, czy dany gabinet takie testy
              posiada.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka