nessie-jp 29.08.06, 17:55 Moja kotka ma problemy z dziąsłami (zapalenie dziąseł). Czy można (i czy warto) podawać jej witaminę C? Czy istnieją specjalne suplementy odpowiednie dla zwierząt, czy też stosuje się "ludzką" witaminę C? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anna.jozwik Re: Wit. C dla kota? 30.08.06, 11:13 Witaminę C pewnie można podawać, nawet tę ludzką, ale prawde mówiac bardzo watpię, aby przyniosło to jakiekolwiek efekty. A w jakim celu ta witamina C ma być podawana, po co? Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Wit. C dla kota? 30.08.06, 12:36 Kotka (8 miesięcy) ma od dawna problemy z dziąsłami: są opuchnięte, jest stan zapalny, czasem krwawią. Zęby ma zdrowe i ładne, bez nalotu i kamienia. Jej weterynarz sądzi, że podawanie antybiotyków nie ma sensu, bo problem powróci natychmiast po odstawieniu leku. Pomyślałam, że może kotka nie syntetyzuje dobrze witaminy C, a z jedzeniem nie dostaje jej w ogóle Odpowiedz Link Zgłoś
anna.jozwik Re: Wit. C dla kota? 30.08.06, 15:14 nessie-jp napisała: > Witamina C powinna chyba pomóc jej walczyć ze stanem zapalnym? > A skąd. Wcale nie. Skuteczność tej witaminy w leczeniu stanu zapalnego równa się skuteczności placebo. Nie wiem skąd się wziął ten mit i to głęboko zakorzenione w społeczeństwie przekonanie, ze jak człowiek jest chory to musi jeść witaminę C. W każdym razie jeden drugiemu powtarza, a koncerny farmaceutyczne się cieszą, bo to jeden z tych lekow, co to nie pomoże, ale nie zaszkodzi, a sprzedaje sie dobrze. Witaminą C leczy się gnilec kostny. Wracając do problemu kotki.Skoro jest stan zapalny, to jednak antybiotyk bym jej podała, najlepiej taki który zwalcza bakterie beztlenowe; są takie weterynaryjne specyfiki. Poza tym koniecznie trzeba podać środki przeciwzapalne, najlepiej takie w iniekcji, najszybciej działają. Poza tym dobrze byłoby zrobić jej test na nosicielstwo wirusa białaczki kociej. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Wit. C dla kota? 30.08.06, 20:20 No cóż, to zapalenie dziąseł skojarzyło mi się właśnie ze szkorbutem... Na razie zmieniłam kotce karmę na "bardziej witaminową". Kotka jest domowa, niewychodząca, z tak samo "niewychodzącej" matki, więc mam nadzieję, że to jednak nie białaczka :( Czy krew na badanie na nosicielstwo można pobrać w dowolnym gabinecie? Nie mamy samochodu i bardzo trudno jest transportować kotkę autobusami na dalsze odległości - płacze, piszczy i jest przerażona. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.jozwik Re: Wit. C dla kota? 31.08.06, 14:59 nessie-jp napisała: > No cóż, to zapalenie dziąseł skojarzyło mi się właśnie ze szkorbutem... U zwierząt taka choroba w ogóle nie występuje. Czy krew na badanie na nosicielstwo > można pobrać w dowolnym gabinecie? W każdym który dysponuje testami w kierunku zakażenia wirusem białaczki. Proponuję wcześniej zadzwonić i upewnić się, czy dany gabinet takie testy posiada. Odpowiedz Link Zgłoś