Dodaj do ulubionych

Szczurek z chorymi nerkami

02.09.06, 20:12
Moja 1,5 letnia szczurzyca ma zdiagnozowane zapalenie nerek. Widac tez że
nerki nie funkcjonuja prawidłowo, bo brzuch jest wypełniony wodą. Szczurzyca
dostała keflex i furosemid. Jest leczona z niewielką poprawą od tygodnia, ale
infekcja powtarza się już po raz drugi w ciągu ostatnich 2 miesięcy.
Szczurzyca waży ok.500 gram. Jaka powinna być w tym wypadku dawka furosemidu z
tabletki 40mg, czy nie trzeba przypadkiem podawać jej równoczesnie potasu?
Jeżeli trzeba to w jakiej postaci, jaka dawkę? Jakie sa rokowania w przypadku
takiej choroby, jak mozna jeszcze szczurce pomóc?
Obserwuj wątek
    • lunorka Re: Szczurek z chorymi nerkami 06.09.06, 22:04
      Podnosze temat, czy nikt nie czyta?
      Bardzo prosze o odpowiedź
    • avasawaszkiewicz Re: Szczurek z chorymi nerkami 07.09.06, 17:19
      Bardzo przepraszamy, jakoś ominełyśmy to pytanie.
      Zacznę więc od początku. Piszesz, że Twój szczurek ma brzuch wypełniony wodą i
      jest to oznaka nieprawidłowego funkcjonowania nerek. Ale najczęściej przyczyną
      wodobrzusza są zaburzenia wątroby. Stąd dość niejasna jest dla mnie Twoja
      wypowiedź. Tu słuszne było postepowanie Twojego lekarza w sprawie furosemidu.
      Co do jego dawkowania to w przypadku szczura będzie to bardzo trudne. Dawka
      furosemidu to 2-5mg/kg a więc dla Twojego malca dawka powinna wynosić 1mg/500g
      (przy długotrwałym stosowaniu wybieramy tę niższą dawkę). Nie wiem w jakiej
      formie podajesz furosemid i jaką drogą??? Powinnaś to jednak czynić co 12godzin.
      Co do potasu to w przypadku takich maluchów dawkowanie jest bardzo trudne a
      przedawkowanie może być tragiczne w skutkach. Poleciłabym Ci więc umożliwić
      Twojemu szczurkowi samodzielne dawkowanie w postaci pokarmu. Należy mu jednak
      to umożliwić podając mu warzywa bogate w potas. Zaliczamy do nich przede
      wsyztskim pomidory i jego przetwory. Choć nie jest to zapewne przysmak szczurów
      ale zawsze można spróbować. Zasobne w potas są również kalafior, bakłażan,
      kukurydza, brokuły, marchew, pietruszka czy szczypiorek. W potas obfitują
      również: banany, owoce cytrusowe, pestki słonecznika. Może Twój malec wybierze
      coś dla siebie z tej listy.
      Co do rokowań to dość trudno jest stwierdzić cóż tak naprawdę męczy Twojego
      przyjaciela, i co niepokojącego, pojawiało się już wcześniej. Nie wiem bowiem
      jakie objawy skierowały Cię do lekarza i w jakim stanie jest Twój szczurek.
      Nie jest on już młodzieniaszkiem ale życzymy mu jak najlepiej i jesteśmy z
      Wami!!! - ava

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka