24.11.06, 13:31
Ile powinien jesc 8 miesieczny pies? Jest to golden, 22,5kg, pies jest po
przejsciach, ma krzywice przez niedobor i niedowage. Mam go od 10 dni.
Wydaje mi sie, ze moj je zbyt malo. Gotuje mu ryz na kosciach, albo
szkielecie, pod koniec gotowania dodaje starta marchew i czasami seler,
mieszam z surowym miesem (kurczak/indyk/wieprzowina/wolowina) w proporcjach
30-40% miesa do 60-70% ryzu z warzywami. Do tego dodaje "fosforan wapnia i 12
elementow". Pies je na oko-bo nie wiem jak to zwazyc/zmierzyc-okolo garsci
miesa i dwoch garsci ugotowanego ryzu dziennie. Oprocz tego daje mu 3-4
kurze lapy i surowa kosc do obgryzania. Nie wiem czy to mu starcza, czy je
za malo (moze ma skurczony zoladek?) Oprocz tego czy nie je za malo, martwi
mnie czy w jego diecie jest dosyc wapnia (chcialabym nadrobic dotychczasowe
braki w jego diecie zeby mial mocniejesze kosci). Weterynarz powiedzial mi,
ze lepiej zebym dla niego gotowala bo pies ma alergie (nie wiadomo jeszcze na
co), zreszta ja sama nie jestem zwolenniczka gotowych karm. Czy jest cos co
jeszcze powinnam mu dawac? Raz dalam twarog, ale mial po tym rozwolnienie.
Z tego co widze, najchetniej jadlby surowe mieso.
Obserwuj wątek
    • arshina Re: dieta psa 27.11.06, 20:58
      nie wiem co podawac konkretnie psu choremu jak twoj tu musisz sie poradzic
      specjalisty albo kogos kto mial podobny problem w kazdym razie moja zdrowa 7-
      miesieczna sunia kundelek troche wilczurowata waga ok.25 kg dostaje 2 posilki
      dziennie np.twarog chudy,watrobke drobiowa lub wolowa(ale tylko raz w tyg),
      kurze zoladki albo serducha, mieso drobiowe np porcje rosolowa, skrzydelka czy
      nozki(jeden posilek-od 3 do 5 w zaleznosci od wielkosci) z ryzem albo makaronem
      do tego marchewka.zauwazylam ze jak nie dostaje pare dni z rzedu marchewki to
      ma problem z wyproznianiem.oprocz tego dostaje jako przegryzke kosci
      syntetyczne ciasteczka dla psow sucha karme albo z puszki ale rzadko.kiedys
      kupilam jej kosci cielece ale miala po nich biegunke nie jest przyzwyczajona do
      jedzenia surowego miesia.no i oczywiscie dostaje witaminy i mineraly.przepada
      rowniez za owocami i warzywammi ale nie dostaje ich jako normalnego posilku
      tyko np w nagorde za dobrze wykonana sztuczke itp. aha i uwielbia chleb z
      pasztetem nie wiem czy to zdrowe dla psa albo ona naprawde uwielbia go jesc:P
      staram sie jej urozmaicac posilki i jest zdrowym silnym psiakiem .aha i na
      ladne futerko dostaje raz w tygodniu jajko tez uwielbia:P
      • martabednarek2 Re: dieta psa 28.11.06, 16:45
        lubie _ miauczeć: dajesz surowy drób? Pod żanym pozorem nie można tego robić,
        ze względu na salmonellę, zapytaj veta. Poza tym pies je tyle ile uważa, ja
        swojej suczki nie "dopycham" na siłę, wystawiam jej miskę na 20 minut, jak nie
        zje przez ten czas to zabieram i daję w następnej porze posłku. Z resztą jest
        świetne formum na stronie sklepu www. krakvet.pl, można tam zadać pytanie
        vetowi, podyskutować z ludzmi, którzy znają się na rzeczy, polecam.
        • albert.flasz1 Re: dieta psa 28.11.06, 16:54
          Salmonellą nie warto się przejmować. Wszystkie oficjalnie brane pod uwagę
          analizy uwzględniają gatunek (czyli Salmonella Spp., czyli "species", nie
          wskazując czy chodzi o serotyp chorobotwórczy, czy też obojętny) wszystko
          okazuje się "w praniu", czyli w praktyce. Straszenie natomiast pozostawmy
          dziennikarzom. Ja, w każdym razie, w życiu salmonelli nie widziałem a technice
          nie ufam, więc w nią nie wierzę.
          • lubie_miauczec Re: dieta psa 28.11.06, 20:56
            Pytalam na forum weterynaria czy mozna dawac psu surowego kurczaka i weterynarz
            odpowiedziala, ze mozna, ale takiego ze sklepu, nie z takiego nie wiadomo skad,
            no i trzeba umyc zanim sie poda. Pies od paru dni je wiecej, mysle, ze u niego
            to bylo niedojadanie na tle psychicznym, albo rzeczywiscie mial skurczony
            zoladek.
    • debollica Re: dieta psa 29.11.06, 05:20
      tu masz diete forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=36&w=53067129
    • panionki Re: dieta psa 02.12.06, 13:14
      moze to cie zainteresuje:
      www.dziech.pnet.pl/barf.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka