Dodaj do ulubionych

Moda na rasy

29.11.06, 19:09
Dlaczego ludzie przy wyborze rasy kierują się czymś tak ulotnym jak moda? Czy
nie ważniejszy jest charakter? Dobranie odpowiedniego psa do warunków? Do
własnego rozkładu zajęć? Dlaczego np. dzisiaj prawie każdy musi mieć goldena
lub huskie? Co to jest? Skąd ten pęd do pospolitości?
Obserwuj wątek
    • azaheca Re: Moda na rasy 29.11.06, 19:57
      no właśnie,bardzo często również wielkość psa jest odwrotnie proporcjonalna do
      wielkości mieszkania,brak wyobraźni czy jednak owczy pęd?
      • wrexham Re: Moda na rasy 29.11.06, 20:30
        to pytanie ma odniesienie nie tylko do psow; ubieramy sie tak samo, to samo
        pijemy w lokalach, prawie kazdy ma gorski rower tak jakby rower=goral (nie wiem
        po jaka cholere w miescie goral), jemy sushi i tyrajmisiu bo sa na topie (albo
        byly, nie wiem), a smiejemy sie z 'chinczykowych' uniformow, wierzac gleboko i
        naiwnie w nasza niezaleznosc i wolna wole (dobre sobie); tyle, ze panienki w
        jednakowych sukienkach nikomu krzywdy nie zrobia (chyba, ze sobie nawzajem kiedy
        spotkaja sie na jednym balu), a moda na rasy krzywdzi zwierzeta, bo 'produkcja'
        odbywa sie ich kosztem;
        • troll_ona Re: Moda na rasy 29.11.06, 20:49
          Właśnie o to mi chodzi - jak zjem sushi (do tej pory nie mogę się na to zdobyć)
          i mi nie posmakuje, albo zaszkodzi to odchoruję i więcej nie kupię. Pojutrze
          zapomnę. A jak kupię husky? Uaaa, koleżanki się zachwycą, ale później przez
          naście lat ja się będę męczyć z psem nieodpowiednim dla mnie, pies się będzie
          męczył w nieodpowiednich dla niego warunkach, sąsiedzi się będą męczyć z wyjcem
          za ścianą. Dla chwili lśnienia w towarzystwie?
    • cyprianocypriani ..a potem modni są w schroniskach:/ 30.11.06, 00:06
      Bo ludzie nie mają charakteru.. niektórzy. (;
      Ja musiałbym wziąć wilczaka (znacie rasę? jeśli nie - poznajcie!)
    • albert.flasz1 Re: Moda na rasy 30.11.06, 09:39
      Widzę tu ogromne pole do popisu dla tutejszych "apostołów" poprawności oraz
      "właściwego" podejścia do zwierząt rasowych i kundli a także ich właścicieli.
      Niestety, równocześnie jestem pesymistą, gdyż dobrze wiem, że nikt nie podcina
      gałęzi, na której sam siedzi...
      • wytuli Re: Moda na rasy 30.11.06, 10:46
        pewnie wielu ludzi kupuje psy ze wzgledu na mode, ale nie wszyscy. Nie sadzicie,
        ze moze tez byc tak, ze gdy rasa jest bardziej znana, to moze dzieki temu po
        prostu wiecej ludzi o niej wie... i ze jakby nie byla na nia MODA, to tez by im
        sie pies podobal, tyle, ze by nie wiedzieli o jego istnieniu?
        Albo stala sie popularna, bo wielu ludziom podoba sie charakter/wyglad psa?

Sama posiadlam ;)))) laba i mialo to zwiazek tylko z tym, ze kocham ich
        charakter, uwielbiam jak wygladaja. Moze gdyby nie byly tak popularne, nie
        wiedzialabym nic o nich i nie podjela tej decyzji?
        Mimo wszystko uwazam, ze nawet jesli swirujesz na temat rasy, to trzeba poczekac
        z kupnem do czasu, gdy wiesz, ze masz warunki...
        Niektorzy ludzie nie mysla w ogole. I niewazne czy to moda czy nie - maja gdzies
        dobro zwierzat i nic tego nie zmieni, nawet brak mody...
        • albert.flasz1 Re: Moda na rasy 30.11.06, 11:03
          Fakt! Przeczytałem mój poprzedni post i doszedłem do wniosku, że źle napisałem:
          zawsze warto podciąć gałąź, na której się siedzi ale po WŁAŚCIWEJ stronie.:-)
          • cyprianocypriani Re: Moda na rasy 30.11.06, 15:03
            Szybko się uczysz..(;

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka