Dodaj do ulubionych

Urinary i Uro-Pet

18.12.06, 15:25
Kotek 8 letni kastrat od kilku miesiecy jest na karmie Urinary. Poniewaz od
czasu do czasu znowu pojawiaja sie nieliczne kryształki i odczyn obojetny
moczu, do karmy ma mieć dodawaną pastę Uro-Pet. Pani doktor miła, czy to nie
sa dwa grzybki w barszczu? Czy takie połączenie nie jest zbyt duzym
obciążeniem dla kociej wątroby czy nerek. bardzo uprzejmie proszę o odpowiedź
co Pani o takiej diecie sądzi.
Obserwuj wątek
    • anna.jozwik Re: Urinary i Uro-Pet 18.12.06, 16:26
      Jaka miła forumowiczka :)
      Moje zdanie na ten temat jest takie, że jedno nie przeszkadza drugiemu, a wiec
      spokojnie na dwa grzybki w świątecznym barszczu możemy sobie pozwolić :)
      Teraz bardziej rzeczowo. Skoro kot jest od kilku miesiecy na karmie Urinary, a
      pomimo to odczyn moczu jest obojętny i pojawiają się w nim kryształki, tzn. że
      sama karma niestety nie wystarcza. Ja też jestem zdania, ze trzeba dodać Uropet.
      Prszę sie nie niepokoić o wątrobę czy nerki - nie jest to produkt toksyczny dla
      tych narządów. A nawet, jeśli chodzi o wątrobę, jest wręcz wskazany. Głównym
      składnikiem Uro-Petu jest metionina, a substancja ta jest wręcz polecana na
      kłopoty z wątroba, jako że ma działanie hepatoprotekcyjne (osłania wątrobę).
      • aja32 Re: Urinary i Uro-Pet 19.12.06, 14:56
        Dziękuję Pani doktor. Moje watpliwości zostały rozwiane. Zauważyłam, że kotek
        ma jakieś problemy z kupką ( no, mówiąc wprost ma zwyczajne zatwardzenie) i
        skojarzyłam to właśnie z pastą Uro-Pet. Dlatego do Pani napisałam. A moze i na
        to jest jakaś rada ?. Bardzo pozdrawiam.
        • anna.jozwik Re: Urinary i Uro-Pet 19.12.06, 16:17
          Na zatwardzenie są różne sposoby. Najlepszy to chyba dodawanie kotu do karmy
          łyżeczki oleju parafinowego - działa on jak poślizg i ułatwia wydalanie kału.
          Dobrze jest też zasiać kotu trochę zieloności, np. owies lub trawę. Koty lubią
          zjadac młode zielone kiełki tych roslin i dzięki temu poprawia im się
          perystaltyka jelit. Można też dodawać do karmy siemienia lnianego - wywaru
          razem z ziarenkami, ono też ułatwia wypróżnianie.
          • aja32 Re: Urinary i Uro-Pet 21.12.06, 13:42
            Dziękuję i życzę Pani Dobrych Świąt!
            • anna.jozwik Re: Urinary i Uro-Pet 21.12.06, 15:20
              Dziękuję i wzajemnie, Wesołych Świąt :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka