Dodaj do ulubionych

moczówka prosta

23.02.07, 10:35
Mam pytanie do eksperta, czy niski ciężar własciwy moczu moze swiadczyc o
moczówce prostej. Pozostałe wyniki są w porzadku a cięzar moczu potwierdzony
dwukrotnie 1,010 i 1,009. brak innych nieprawidłowości. czy to coś innego.
jeśli chore nerki to czy inne parametry powinny być złe?

Obserwuj wątek
    • anna.jozwik Re: moczówka prosta 23.02.07, 19:54
      Owszem, tak jak juz wczesniej napisalam, taki niski ciezar moczu moze swiadczyc
      o moczowce prostej.
      Sa rozne testu mogace potiwerdzic moczowke prosta u psa, np. test reakcji na
      desmopresyne, ale najprostszym do wykonania bylby test zdolnosci zageszczania
      moczu przy braku mozliwosci uzupelnienia ubytkow wody. Polega to na calkowitym
      odcieciu psa od wody i jedzenia przez kilka godzin (od 3 do 8) i po tym czasie
      zbadaniu probki moczu, ktory powinien byc mocno zageszczony. Jesli pomimo 8-
      godzinnego pozbawienia zwierzecia wody i jedzenia ciezar wlasciwy moczu nadal
      pozostanie na niskim poziomie, moczowka prosta bedzie bardzo prawdopodobna.
      • lavaa Re: moczówka prosta 24.02.07, 12:26
        Ja gdy robiłam badanie moczu to na noc nie miały pieski wody ani jedzenia, wiec
        przez te 8 godzin nie pila ani nie jadła.
    • lilla_my Re: moczówka prosta 24.02.07, 17:29
      Bardzo istotne jest jakim sposobem bylo robione badanie ciezaru wlasciwego.
      Jesli to byl ludzki test tzw. paskowy [czyli specjalny paseczek zanurza sie w
      moczu i odczytuje z niego wyniki po ok. minucie], to w przypadku psow nie jest
      on wiarygodny. Pracowalam kiedys w lecznicy w Chorzowie, gdzie ciezar wlasciwy
      robilismy u siebie specjlanym urzadzonkiem [urometr psi/koci], a reszte [czyli
      test paskowy i osad moczu] robilo ludzkie laboratorum.
      Wyniki ciezaru wlasciwego, ktore przychodzily z laboratorium diametralnie
      roznily sie od naszych [co ciekawe nie bylo rzadnych zaleznosci - czasem byly
      zawyzone, czasem zanizone].
      Wiec zanim sie postawi ostateczne diagnoze przydaloby sie zbadac ciezar wlasciwy
      urometrem.
      • lavaa Re: moczówka prosta 26.02.07, 08:48
        Tego to już nie wiem. ale zapytam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka