Dodaj do ulubionych

zęby królika

02.03.07, 13:32

witam, proszę o radę. 3 lata temu kupiliśmy znajomemu królika miniaturkę. ja miałam miniaturkę 9 lat i nie bylo z nią zadnych problemów.
z tym podarowanym dzieje się jednak ostatnio coś dziwnego. od pół roku ma problemy z przednimi zębami. to znaczy rosną na potęgę. za pierwszym razem zanieśliśmy go do weterynarza, bo królik zaczął się kaleczyć i miał brzydką skórę, wypadała sierść, nie jadł. weterynarz stwierdził grzybicę i dął leki, ale krolik chudł, miał jednoczesnie coraz dłuższe kły. weterynarz obciął górne zęby mówiąc że dolne mają dobrą długosć, ale królik nadal nic nie jadł, więc trzeba było obciąć również dolne.

niestety okazało się że to błędne koło- bo teraz trzeba z królikiem chodzić i obcinać te kły mniej więcej raz w miesiącu, bo inaczej królik nie je, przestaje się myć.

nie wiemy jak mu pomóc, comiesięczne obcinanie zębów to straszny pewnie dla niego stres. jednoczesnie królik niechętnie je gałązki, żeby te zęby stępić,żywiony jest tymi samymi karmami i kolbami. świeżych rzeczy oprócz koperku nie tyka. kostki mineralnej też nie.

proszę o radę, jak z nim postępować.pozdrawiam, karolina
Obserwuj wątek
    • avasawaszkiewicz Re: zęby królika 02.03.07, 15:17
      Trudno jest mi powiedzieć nie znając królisia. Nie wiem też do jakiego lekarza
      chodziliście. Zęby u królika rosną całe życie. Trzeba też koniecznie sprawdzić
      te zęby z tyłu - nie tylko przednie - siekacze (nie ma kłów). Jeśli królik nie
      ściera sobie zębów to nie ma i nnj rady trzeba mu je systematycznie skracać ale
      jeśli wsyztsko bedzie odbrze w jego jamie ustnej, którą trzeba dokładnie
      skontrolować - przez SPECJALISTĘ nie powinien mieć objekcji. A czy zeby są
      krzywe??? Jeśli tak to być może królik nie ma jak sobie ich równomiernie
      zetrzeć. Jest tutaj kilka kwestii dotycząca tych zębów więc poleecam Wam wizytę
      u lekarza zajmującego się takimi zwierzakami.
      Skąd jesteście???
      Pozdrawiam - ava
      • rezurekcja lekarze 02.03.07, 19:18
        www.kazior5.com/trunio.htm
        Na tej stronie jest troche teoretycznych i praktycznych wiadomosci o
        krolikach. Tworca strony jest fanatykiem krolikow.
        Z lewej strony jest linka do spisu lekarzy w calej Polsce.
        Czy krolik ma na czym scierac zeby?
        • ka_wier Re: lekarze 03.03.07, 18:57

witam, serdecznie dziekuję za odpowiedź, jestesmy z sopotu- byłabym wdzięczna
          za namiary na króliczego lekarza z trójmiasta.

pozdrawiam, karolina
          • rezurekcja Re: lekarze 03.03.07, 19:38
            podalam strone.poszukaj, z lewej
            • ka_wier Re: lekarze 06.03.07, 18:40
              tak widziałam tę stronę, dziekuję. tam podano wielu lekarzy w gdyni i gdańsku,
              ale przy żadnym nie podano, że jest specjalistą od małych zwierząt. ten, do
              którego chodzimy jest ok, do tej pory współpraca układala się super. dlatego
              chciałabym mieć pewnosć, że udaję sie do kogoś kto na pewno się na tym zna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka