Dodaj do ulubionych

Expot vs. frontline

03.04.07, 16:35
Moja sunia (2 kg) strasznie sie drapie - ew. tarza po zakropleniu jej expotu
(juz nie mowiac o tym, ze niemozliwoscia jest zakroplenie jej calej dawki,
gdyz wtedy rozlaloby sie po calym ciele i pies moglby sie przez gryzienie
swedzacych miejsc zatruc). Czy mam sprobowac z frontlinem, tzn. czy moze
substancja dzialajaca jest inna i nie bedzie wywolywala takiego swiadu?
Bardzo dziekuje za rade.
Obserwuj wątek
    • anna.jozwik Re: Expot vs. frontline 04.04.07, 00:18
      A czy sunia w ogóle posiada jakies ektopasozyty w typie pcheł wszy czy wszołów?
      Być może przyczyna świadu wcale nie są ektopasożyty ani expot, tylko zupełnie
      co innego - np. silna alergia albo bakteryjne zakażenie skóry albo atopia
      albo...
      Przycyzn świądu może byc mnóstwo i naprawdę nie sądze by przyczyną był expot.
      Jesli sunia czesto się drapie i gryzie, warto porozmawiac o tym z wetem i
      poprosic o badania dodatkowe. A może ona jest uczulona na wypełniacz zawarty w
      expocie? Wówczas rzeczywiscie trzeba byłoby zastosowac inny środek, może lepiej
      w innej postaci, np. w oprysku.
      • drahe Re: Expot vs. frontline 04.04.07, 08:20
        Dziekuje za odpowiedz. Sunia sie drapie w miejscach, gdzie zakroplony zostal
        expot, wiec przypuszczam, ze ma to bezposredni zwiazek. Co mnie bardzo niepokoi
        to ryzyko zatrucia, gdyz juz pare razy ja przylapalam, jak gryzla swoja tylnia
        lapke, ktora poprzednio drapala sie tam, gdzie byl expot. Podobno expot nie
        jest dla kotow, gdyz to wlasnie ryzyko istnieje, ze podczas mycia sie go
        najedza.

Mam w domu 100 ml. buteleczke frontline w sprayu. Ile nacisniec potrzeba dla
        pieski o wadze 2 kg??? Bardzo dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam.
        • anna.jozwik Re: Expot vs. frontline 04.04.07, 22:37
          Proponowałabym odczekac miesiąc po zakropleniu expotu z zastosowaniem kolejnego
          środka, gdyz moze nastąpic ryzyko przedawakowania srodków pasożytobójczych.
          Jesli po tygodniu od zakroplenia expotu sunia nadal bedzie sie drapala i
          gryzla, to proponowalabym wykonac badania dodatkowe w kierunku alergii.
          Jesli chodzi o te mala buteleczke frontline, to na 2 kg pieska dozownik trzeba
          nacisnac 12 razy. Ulotka jest przyklejona od wewnetrznej strony etykiety na
          buteleczce - trzeba ja odkleic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka