kara13 17.05.03, 12:29 Moja sunia ma stale problem z gruczołamu okołoodbyowymi. Musi chodzić co tydzień, dwa lub trzy na ich opróżnianie. Lekarz narazie odradza nam usunięcię tych gruczołów. Czy napewno ma racje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaszelma Re: Gruczoły okołoodbytowe 20.05.03, 08:00 Jeżeli uważasz,że lekarz jest specjalistą i WIE CO ROBImożna się zgodzić (gruczoły te służą do znaczenia odchodów).Ale pozostawienie chociaż jednej komórki gruczołu nieusuniętej może prowadzić do powstania torbieli(wydzielina nie będzie mogła ujść i będzie się zbierała pod skórą),która pęknie. Najlepiej znależć lekarza,który robi takie zabiegi i ma dobre wyniki,lub nauczyć się samemu wypróżniać gruczoły. Odpowiedz Link Zgłoś
kara13 Re: Gruczoły okołoodbytowe 23.05.03, 18:43 dlaczego nie mam odpowiedzi od specjalisty :(( Odpowiedz Link Zgłoś
adam.pietron Re: Gruczoły okołoodbytowe 25.05.03, 16:44 Przepraszam za opóżnienie i zacznę od pytania , a właściwie kilku – czy leczenie gruczołów okołoodbytowych twojego psa opiera się tylko i wyłącznie na ich opróznianiu? Może przyczyną jest przewlekły stan zapalny i zamiast ciągle tylko opróżniać może przydałoby się je poleczyć, czy stosowałaś kiedykolwiek jakieś maści , czopki , antybiotyki lub cokolwiek. Jaki charakter ma wydzielina? Jest gęsta i mazista , czy płynna a problem polega na czopowaniu ujść ? Czy pojawia się w niej dodatek krwi ? Co pies je , czy zdarza mu się dostawać kości? Przepraszam za tyle pytań ale to dosyć ważne sprawy. Zabieg jest ostatecznością – nie jest prosty, ani przyjemny dla psa . Czekam na dalsze wieści , wtedy będę mógł ci udzielić konkretniejszej odpowiedzi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kara13 Re: Gruczoły okołoodbytowe 28.05.03, 21:05 Mówiąc szczerze to pies mieszka z mamą i ona z nim chodzi do weta. Ale zapytałam się jej. Niestety nigdy nie przyglądała się tak dokładniej tej wydzielinie. Napewno nie ma w niej krwi. A czopki które dostała to Proctosone. Podobno na pączątek dobrze byłoby zmienić karmę. Dostaję Eukanubę ale tą Diet dla otyłych którą kupuje się u weterynarza. A jeśli dostaje kości to sporadycznie. Odpowiedz Link Zgłoś