19.06.07, 09:27
Był już dodany wątek z chorobą taką jak u mojego kaukaza tylko, że pies tamtej
pani ma 14 lat mój tylko 2 lata. Obiawy są podobne nie może stawać na tylne
łapy i weterynarz tak jak w tamtym przypadku stwierdził,że to paraliz
pokleszczowy. Przepisał mu antybiotyk, który podaję już od ponad tygodnia
niestety bezskutecznie. Nie wiem co robić bo oststnio nie chce już nawet jeść,
ale przynajmniej jeszcze pije. Bardzo prosiłbym o pomoc.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • avasawaszkiewicz Re: Paraliż 19.06.07, 11:21
      Dobrze co to za rasa, ile pies waży, od czego się zaczęło jakie były inne
      objawy, jak wyszły testy na babeszjozę??? Co dokładnie pies dostaje.
      Pozdrawiam - Ava
      • mario7272 Re: Paraliż 19.06.07, 13:28
        Pies jak już wcześniej wspomniałem to owczarek kaukaski, ważący ponad 50
        kilogramów, wzrost 85cm. Zaczęło się od razu od tego, że rano nie mógł wstać na
        tylne łapy, nie miał robionych żadnych testów, gdyż nie zalecał tego weterynarz.
        Lek który dostaje to Taromentin. Nigdy wcześniej coś podobnego nie miało miejsca
        pies przed chorobą był naprawdę bardzo sprawny fizycznie i posiadał idealną
        sywetkę, gdyż często z nim biegałem.
        • alaniska Re: Paraliż 19.06.07, 23:00
          a może by tak zrobić RTG bioder, żeby wyeliminowac zmiany w stawach biodrowych.
      • mario7272 Re: Paraliż 19.06.07, 23:24
        Zauważyłem jeszcze dziś u niego, że boli go szkęka bo piszczy jak się tam drapie
        i jak się go tam dotyka. Dodatkowo pokazały się mu na ciele ropiejące ranki
        które również sprawiają mu ból. Co gorsza przez ten ból szczęki nie pozwala
        sobie już podawać tabletek.
        Byłem z tym u weterynarz, który chce go uśpić i wygolić mu te miejsca, w który
        są te rany i zobaczyć co się da z nimi zrobić.
        • avasawaszkiewicz Re: Paraliż 20.06.07, 11:06
          Niestety musisz wybrać się ze swoim psem do lekarza, który wykona mu podstawowe
          badania. Krwi, ewentualnie moczu no i przede wszystkim badanie neurologiczne -
          choćby podstawowe. Czy pies ma czucie głębokie, jak wszystkie odruchy, czy macha
          ogonem, czy sam oddaje mocz i kał??? Jakiego koloru jest ten mocz? na jakiej
          podstawie lekarz stwierdził chorobę odkleszczową??? Po pierwsze należy wykonać u
          tego psa testy na babeszję jeśli takie jest podejrzenie. Z tego co mówisz pies
          nic nie dostał aby pozbyć się choroby odkleszczowej. Na razie dostaje tylko
          antybiotyk - nota bene tylko na te ropnie, które nie są tutaj głównym problemem
          i nie wiadomo czy nie są po zastrzykach. Nie ma też co robić od razu zdjęcia
          stawów biodrowych. Niech najpierw ktoś tego psa zbada! Niestety nie da się tego
          zrobić przez internet. Po takim prostym badaniu będzie wiadomo jakie kroki dalej
          podjąć.
          Pozdrawiam - Ava
          • mario7272 Re: Paraliż 20.06.07, 12:11
            Dziś rano psu się polepszyło nie wiem czy to przejściowe, ale zaczął swobodnie
            chodzić merda ogonem, szczeka na obcych i z chęcią zjadł rano jedzenie. Piszczy
            tylko jak dotyka się mu pyska i jak się podnosi to też czasem zapiszczy. Rany
            zaczynają się goić pewnie za sprawą tego antybiotyku. Wczoraj podałem mu jeszcze
            tabletke na odbudowe tkanki chrzęstnej ja zalecił weterynarz. Sugerował także,
            że mógł on zostać przez kogoś uderzony w co wątpię, ponieważ obca osoba nie
            podejdzie do niego gdy jest sam bo w ciągu momentu zostanie zaatakowana i
            obezwładniona, dlatego nikt nawet nie próbuje przejść przez ogrodzenie.
            Jeśli chodzi o jakiegoś specjalistę to ciężko mi będzie do jakiegoś go zabrać,
            bo najbliższy specjalista od psów jest o 65 km od mojej miejscowości, a pies
            ciężko znosi podróż.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka