ela9945 16.11.07, 13:53 Czy kreatynina we krwi moze wzrosnać ,gdy pies jest po posiłku, czy jedzenie nie ma tu znaczenia? Ela Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ela9945 Re: Poziom kreatyniny 16.11.07, 16:24 Pies jest po leczeniu stanu zapalnego ,miał struwity. Jest na karmie hiisa przy struwitach. Wszystko w normie ,nawet wyniki w moczu.A tu raptem kreatynina we krwi 2,2 i mocznik ...13,4 [gdy normy 40-40 ].Co mam o tym myslec? Jestem umowiona z wetem na wtorek.A co do wtorku? Pies jest wesoły ,.Proszę o radę!!!Ela Odpowiedz Link Zgłoś
anna.jozwik Re: Poziom kreatyniny 16.11.07, 23:43 Szkoda, że nie podajesz jednostek, w których podałaś wyniki. Zakladając, że są to mg%, to rzeczywiście kreatyniny jest trochę za dużo, natomiast mocznik jest w normie. Kreatynina może wzrosnać po jedzeniu, jeśli karma zawierała mięso lub jakies pozostałosci po mięsie i produkty mięsopochodne. Skoro kreatynina jest podwyższona, może warto rozważyć podawanie psu przynajmniej przez jakis czas leków moczopędnych. Odpowiedz Link Zgłoś
ela9945 Re: Poziom kreatyniny 17.11.07, 19:22 Bardzo dziekuje.Dzis powtorzyłam wyniki w laboratorium ludzkim [duży szpital dzieciecy ].Kreatynina 1. Panie badajace wiedziały ,że to krew psa. To znajome ,ktore same zaproponowały badanie u nich. PANI DOKTOR ,co by PANI myslała? To ktore badanie jest dobre!!!!!? Panie tłumaczyły ,że aparat u weta może byc nieodpowiednio kalibrowany ,może stare odczynnki itp. Mam sie cieszyć ,czy niedowierzać? Krew pieskowi pobrał inny wet z samego rana ,na czczo ,bez forsownego wysiłku. Poprzednio było to po południu,po jedzeniu i spacerach. Ela Odpowiedz Link Zgłoś
anna.jozwik Re: Poziom kreatyniny 20.11.07, 00:10 No właśnie. Wykonywanie badań krwi w coraz to innym laboratorium zawsze rodzi takie wątpliwości - które wyniki są prawidłowe a które nie, ponieważ wiele zależy od aparatu i jego kalibrowania, dlatego też wyniki z 2 różnych laboratoriów sa zwykle rozbieżne. Dlatego warto wykonywac badanie zawsze w tym samym laboratorium. Poza tym na wynik badania krwi ma też wpływ szereg innych czynników - jest oczywiste, że wyniki badania krwi pobranej po posiłku będą się ZNACZĄCO różniły od wyników badania krwi pobranej na czczo. Proponuje zrobić badanie krwi jeszcze raz i znowu na czczo (krew powinna byc pobierana ZAWSZE NA CZCZO!). Odpowiedz Link Zgłoś
ela9945 Re: Poziom kreatyniny 19.11.07, 09:56 Proszę tlko o 2 słowa Pani Doktor!!! Odpowiedz Link Zgłoś