Dodaj do ulubionych

biegunka u kotki

12.04.08, 18:23
prosze poradzcie ci zrobic. dzis kolo poludnia kotka (6 lat) miala
biegunke - nie bylo mnie w domu, wg meza w stolcu nie bylo krwi.
niedawno wrocilam, kotka wydaje sie w dobrej formie, prosi o
jedzenie, biegunka minela. Czy mam szukac dyzurujacego weta, czy
moge zaczekac do jutra? No i co dac jej do jedzenia? zwykle je
wiskas (szaszetke rano) i royal dla kastratow (wieczorem). czy moge
jej podac to suche jedzenie? doradzcie, prosze.
Obserwuj wątek
    • baremi Re: biegunka u kotki 12.04.08, 20:11
      Witaj,
      może to nie jest nic groźnego jeśli kotka ma apetyt i zachowuje się normalnie.
      Poobserwuj jutro, jeśli biegunka nie będzie się powtarzać i wszystko będzie ok, to znaczy, że coś jej nie spasowało w jedzeniu, a takiej krótko trwającej biegunki nie ma sensu hamować bo to forma oczyszczania organizmu.
      Może nie podawaj jej whiskasa, lepiej suchą karmę RC lub krótko gotowany kawałek kurczaka jeśli lubi. Możesz też strzykawką lub łyżeczką dać jej trochę rumianku.
      Jeśli jutro biegunka będzie nadal, podaj jej odrobinę węgla żeby przyhamować bo może się kotka odwodnić.
      No i jeśli nie przejdzie to oczywiście czeka Was wizyta u veta.
      Pozdrawiam.
    • skitelsowa Re: biegunka u kotki 12.04.08, 20:11
      Krew w kale nie jest raczej niczym dobrym..warto wiec obserowac kotke i na
      wszelki wypadek zaniesc kupke na badanie do weta.
      Moja kotka tez miala ostatnio krew w kale(biedunka) po zjedzeniu nowego
      pokarmu-podobno tak reaguja na nowe(nieodpowiednie jedzenie).

Prawdopodobnie mogla ona tez cos podjesc(nawet nieswiadomie) i stad ta krew.Moje
      koty czesto podjadaja cos ze stolu albo cos co znajda na podlodze.I stad biedunka.
      Weterynarka powiedziala mi kiedys ze jesli biegunka nie "pachnie" wystaczajaco
      zle tzn ze kotu poprostu cos zaszkodzilo(co zdarza sie i nam ludziom prawda:)).

obserwuj kotke i bynajmniej jej nie głódz.
      taka moja rada.

pozdrawiam.
      • salma75 Re: biegunka u kotki 13.04.08, 18:00
        skitelsowa, doczytaj...Krwi NIE BYŁO.
        Koteczce najlepiej podawać tylko gotowanego kurczaka, aż do czasu gdy zobaczysz,
        że normalną kupkę zrobiła. Sucha karma niezbyt, nie znamy przyczyny
        biegunki...Whiskas - wykluczony! W ogóle wywal to badziewie z menu kota, już
        chyba nic gorszego nie ma :/. Gdyby brzydka kupa powtórzyła się - do weta.
        Pozdrawiam.
    • avasawaszkiewicz Re: biegunka u kotki 15.04.08, 10:41
      Nie wiem jak to się skończyło i oczywiście uważam, że takich rzeczy nie wolno
      bagatelizować ale jeśli biegunka dotyczyła jedno wypróżniania i nie ma w niej
      nic niepokojącego dobrze jest poczekać jeszcze zanim pójdzie się na wizytę
      kontrolną. Najlepiej tego dnia nie karmić zwierzaka.
      Z mojego doświadczenia zauważyłam, że dość często zdarza się w niektórych
      komercyjnych karmach taka porcja, że koty mają po nich biegunki pomimo, że niby
      powinny być one takie same i jedzą to samo jedzenie już czasem nawet od lat.
      Dlatego dobrze abyś może przestawiła się tylko na RC.
      Pozdrawiam - Ava

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka