03.05.08, 13:05
Mój pies znalazł pisklątko. Łyse, ślepe. Leżało na ścieżce a w pobliżu nie było widac gniazda, z którego mogło wypaść, więc nie wiem co to za "rasa". Mąż przyniósł je do domu. I teraz nie wiem co z nim zrobić: karmić i ratować czy zostawić. Jest dość żwawe, otwiera dzóbek i popiskuje. Dałam mu dwie muchy i ugotowałam jajko, z którego żółtko daję mu po kawałeczku, jak otworzy dziobek. Trzymam go w beciku z waty. Myślałam, żeby go karmić pokrojoną dżdżownicą a w poniedziałek, jeśli ptaszek przeżyje, kupię w sklepie wędkarskim robaki. Poradzcie, co robić....
Obserwuj wątek
    • rezurekcja Re: Pisklę 03.05.08, 18:03
      amadobo napisała:

> Poradzcie, co robić....

zadzwonic do nablizszego zoo i spytac o ornitologa.
      Albo stad wybrac jakis adres i pytac www.google.pl/search?
      hl=pl&q=ornitologia+forum&lr=

Nie znam sie na ptakach.
      Becik z waty a moze z ligniny? I pewnie trzeba pod lampka,ze by
      cieplo mialo.
    • avasawaszkiewicz Re: Pisklę 03.05.08, 20:32
      Koniecznie powinnaś skontaktować się z jakimś ornitologiem, lekarzem zajmującym
      się ptakami, bądź ogrodem zoologicznym.
      Takie maluchy mają jednie 90% szans na przeżycie tym bardziej, że mały jest
      łysy. Karmić trzeba je co 1,5 - 2 godziny czym??? - zależnie od gatunku.
      Konieczne jest utrzymywanie dobrej temperatury ciała - lampy grzewcze uwaga aby
      nie przypalić!!!
      Może uda Ci się zrobić zdjęcie???
      Pozdrawiam - 3 mam kciuki - Ava
      • amadobo Re: Pisklę 03.05.08, 23:16
        Niestety, przed chwila ptaszek odszedł. Mój sąsiad ma wprawę w ratowaniu ptaszków, gdy przyjechał z majówki stwierdził, że szanse pisklaka są zerowe. Zauważył,że ktoś go poturbował /może przy upadku z gniazda/. To był wróbelek.
        • avasawaszkiewicz Re: Pisklę 03.05.08, 23:35
          Ojej, to przykre ale niestety i tak zbyt wiele szans nie miał. Pomimo wszystko w
          jego imieniu i tak bardzo dziękuję za Waszą pomoc.
          Pozdrawiam w bólu - Ava

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka