Dodaj do ulubionych

jadłowstręt

07.09.08, 14:38
Mam psa beagla w wieku 9 miesięcy. Pies jest wychowany na karmie royal canin i hiils,problemy z jedzeniem pojawiły się 2 miesiące temu. Zaczelismy od wizyty u weterynrza, po badaniach stwierdził powiększenie wątroby, jelit i inwekcja dróg moczowych. Dostał odpowiednie leki i wyniki ma już dobre. Niestety w dalszym ciągu nie je, nawet gotownego, oczywiście coś czasem poskubie tylko z ręki co trzeci dzień. Zdarzają sie wymioty żółcią, pies dużo śpi i też szybko się męczy. Weterynarz rozkłada ręce. Może ktos z forumowiczów maił podobny problem?
Obserwuj wątek
    • tenshii Re: jadłowstręt 07.09.08, 14:53
      Ja znam psa i kota, które nauczone są jedzenia z ręki i z miski nie ruszą nigdy...
    • rezurekcja Re: jadłowstręt 07.09.08, 23:40
      regrycel napisała:

> po badaniach stwierdził powiększenie wątroby, jelit i inwekcja dr
      > óg moczowych.

jakie badania robiliscie?

> Zdarzają sie wymioty żółcią,

kiedy? W jakich okolicznosicach?

> pies dużo śpi i też szybko się męczy.

EKG robiliscie?
      • login_niedostepny Re: jadłowstręt 18.09.08, 13:56
        Proponuje zrobic testy na alergie pokarmowe. Jesli jestescie z WArszawy to w
        lecznicy 4 Lapy na Olbrachta robia takie. Ja mialam podobny problem ze swoja
        suka - okazalo sie ze podawane karmy po prostu jej szkodza i z tego powodu nie
        chciala jesc.
    • anna.jozwik Re: jadłowstręt 18.09.08, 23:39
      Może trzeba wykonać psu dodatkowe badania. Być może pies ma kłopoty z
      niestrawnością, z niedoborem enzymów trawiennych, z żołądkiem, z dwunastnicą, z
      trzustką.
      Proszę zacząć od badania kału, to jest najprostsze i najtańsze. Zarówno trzeba
      wykonać badanie parazytologiczne, łącznie z kokcydiozą i lambliozą, jak i
      badanie w kierunku aktywności trypsyny (ważne! kał do badania musi być świeży!).
      Czy w badaniu krwi sprawdzany był poziom amylazy i lipazy? Jeśli nie, to
      proponuję sprawdzić.
      Jeśli wszystko będzie w porządku, to może warto byłoby wykonać psu badania
      żołądka. Przede wszystkim sprawdzić żołądek na obecność bakterii Helicobacter
      pylori. Dobrze byłoby wykonać gastroskopie, obejrzeć błonę śluzową żołądka, czy
      nie jest zapalona czy nie ma ubytków, nadżerek, wrzodów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka