Dodaj do ulubionych

uciążliwa nimfa

27.01.09, 10:57
Witam. Pisałam już na forum ornitologia, ale odesłano mnie tutaj, proszę o
pomoc. Wraz z mężem wzięliśmy młodą nimfę (miała
wtedy prawie 5 miesięcy), jako, że wcześniej miałam przez 10 lat nimfę to
wydawało mi się, że wiem na ich temat wszystko. Niestety. To zwierzątko
okazało się niezwykle uciążliwe. Na początku ciężko było ją oswoić, a na
wszystko reagowała ogromnym stresem. Teraz mamy trochę inny problem. Nie można
jej nawet na chwilę zostawić samej, bo robi taki hałas, że sąsiedzi się już
skarżą. Potrafi o 2 w nocy sobie coś ubzdurać i krzyczeć na całe gardło, jak
by ją z piór obdzierano. Trzeba non stop siedzieć z nią w pokoju i to w
dodatku nie wystarcza jej obecność tylko jednej osoby, musimy być z mężem we
dwoje, to wtedy jest spokojna. Daliśmy ptaszkowi dużo swobody, lata po
mieszkaniu co drugi dzień, dostaje witaminy, kolby, czyli wszystko co jej
potrzeba, ale i tak potrafi przez 5, 6 godzin bez chwili przerwy krzyczeć. Nie
wiem co dalej mam zrobić, bo za niedługo urodzi nam się dziecko i sobie nie
mogę wyobrazić jak tu żyć z maluchem i takim krzykaczem. Co mogę zrobić?
Przywiązałam się do naszego "Kazika", ale jestem taka zła, bo już nie wiem jak
sobie z nim radzić.
Obserwuj wątek
    • czarodziejka.0 Re: uciążliwa nimfa 27.01.09, 19:44
      To nie wina ptaka ze krzyczy...Wina jest czlowieka co ja udomowil i skazuje na
      samotnosc...
      Skoro tyle czytalas to chyba wiesz ze nimfy to ptaki...stadne...
      w NATURZE PARY SIE NIE ROZDZIELAJA.
      Ona nie rozumie ze wasze wyjscie to np 5 minut,ona mysli ze ja zostawiliscie na
      zawsze...
      Jedyne co ci moge poradzic to dokupienie kolezanki/kolegi dla paputka.Tylko dwie
      Nimfy beda szczesliwe...
      Nimfy nmoga byc w parach jedno plciowych wiec moze byc np druga samiczka.Tylko
      wtedy musicie dokupic wieksza klatke-polecam lotnie z allegro-jest naprawde
      ekstra...
      Czym karmisz papuge?
    • amelcia12 Re: uciążliwa nimfa 28.01.09, 07:58
      Mam nimfę znajdę, jest u mnie 5 lat. Kiedy Rosół wrzeszczy
      przykrywam klatkę, skutkuje. Ma też w klatce zabawki, dzwoneczek,
      bujaczkę. Możesz również spróbować zamiast drugiej papużki, wstawić
      lusterko. Wstawienie lusterka pomaga, ale wtedy ptak nie reaguje tak
      serdecznie na człowieka. Traktuje swoje odbicie jak drugą papugę.
      Aha piszesz, że ptak co drugi dzień dostaje kolby, witaminy, pewnie
      jest dlatego pobudzony, kolby zawierają cukier, jedna kolba na
      tydzień wystarczy.
      • czarodziejka.0 Re: uciążliwa nimfa 28.01.09, 10:47
        Amelcia czy ty widzisz co piszesz?Jak nie masz pojecia to prosze Cie nie
        udzielaj zlych rad...
        Przykrywanie klatki powoduje stres u papugi,nie jest to zaden srodek zaradczy!
        Pod zadnym pozorem nie daje sie papuga lustra!!!
        Lusterko powoduje agresje,frustracje i zaburzenia behawioralne!!!
        Czlowiek nie zastapi papudze drugiej papugi,one powinny byc trzymane conajmniej
        we dwie!To ptaki stadne!
        Kolby to nie pokarm dla papug,one moga byc podawane ale jako smakolyk...Pozatym
        jedyne dobre kolby na naszym rynku to deli/versele laga.Lepiej zamiast tego
        podac papudze zielenine i owoce bo to powinno byc podstawa diety!
        • villemo86 Re: uciążliwa nimfa 28.01.09, 11:30
          Już odpowiadam. Papuga dostaje kolbę zazwyczaj raz w tygodniu, ale witaminy co
          drugi dzień. Ma w klatce huśtawkę i parę innych zabaweczek, ale i tak średnio
          się nimi interesuje, zresztą jak już pisałam to co drugi dzień lata sobie po
          mieszkaniu i to jest jej ulubioną zabawą (pomijając obgryzanie kabla od
          telewizora i biednej paprotki). Nie chcieliśmy drugiej papugi, bo to wiąże się z
          niechęcią do kontaktu z nami. Zresztą ja przebywam z nią ostatnio praktycznie
          non stop, a wychodzę tylko do innych pomieszczeń (jestem na L4 i jeszcze przez
          kilka miesięcy na nim zostanę), jeśli chce może lecieć za mną np. do kuchni, ale
          zazwyczaj zamiast tego woli się drzeć i żądać tym samym natychmiastowego
          powrotu. Jak już musi zostać sama w domu to zawsze ma radio włączone, ale wtedy
          też się drze. Pokarm staram się kupić zawsze dobrej klasy i specjalnie dla nimf.
          • rezurekcja Re: uciążliwa nimfa 28.01.09, 11:51
            ja sie na papugach nie znam, ale moze z tych stron cos wyczytasz

www.papugi-prw.com/ciech/index.php?option=com_content&task=view&id=42&Itemid=38
            www.papugi.org/
            www.papugi.gery.pl/
            • czarodziejka.0 Re: uciążliwa nimfa 28.01.09, 12:07
              Ale dwie nimfy to wcale nie oznacza ze nie beda chcialy z wami
              przebywac...Przeciwnie,dwie papugi beda traktowac was jak czlonkow stada a
              jednoczesnie beda szczesliwe...
              Jakie witaminy podajesz?Papuga witamin sie nie daje chyba ze na specjalne
              wskazanie lekarza weterynarii specjalizujacego sie w leczeniu papug...
              Witaminy najlepsze sa naturalne z owocow,zielenin i warzyw...
              Dajecie jej kielki?
              poczytaj to forum
              www.papugi.webserwer.pl/forum/forum/
              Jedna nimfa to porostu nieszczeliwy uczlowieczony ptak...
              Papuga powinna latac codziennie...Zabawki i czlowiek nigdy nie zastapi drugiej
              papugi...
              • villemo86 Re: uciążliwa nimfa 28.01.09, 14:02
                Spróbuję namówić męża na drugą papugę. Jak ostatnio o tym wspominałam, to
                stwierdził, że nie ma mowy, ale może uda mi się mu przegadać. Podaję witaminy na
                upierzenie, doradził mi tak jeden weterynarz, bo powiedział, że młodym ptaszkom
                powinno się je podawać. Dostaje jabłka, marchewki, sałatę, raz na jakiś czas
                jajko na twardo i proso. kiedyś jak "latała" codziennie (miała zawsze otwartą
                klatkę) to w końcu jej się znudziło i w ogóle nie wychodziła, teraz jak to jest
                rzadziej to wychodzi z chęcią. Moja poprzednia nimfa uwielbiała kontakt ze mną i
                jak dokupiłam jej partnerkę to o mało co nie zagłodziła jej na śmierć i w ogóle
                jej za bardzo nie tolerowała, dlatego wydawało mi się, że jednak same też mogą
                czuć się dobrze
                • ankaa_23 Re: uciążliwa nimfa 29.01.09, 19:25
                  Ja mam jedną nimfe i wiem że mój łobuz nie zaakceptował by 2 papugi.
                  Filip jest z nami już 14 lat i ciągle jest wścibskim łobuzem, klatke
                  ma otwartą od rana do wieczora - właściwie w niej tylko śpi i je.
                  U mnie wszyscy pracują więc zostaje sam (prawie sam mam też psa) i
                  nigdy nie było problemu. Dokupienie 2 papugi nie koniecznie musi być
                  dobrym rozwiązaniem. Znajoma chcąc uszczęśliwić swoją nimfe kupiła
                  jej kolege i to był błąd - nowy nie został zaakceptowany.
        • arasz.90 Re: uciążliwa nimfa 24.11.17, 12:09
          nieprawda ,przykrywanie klatki jest zalecane w ksiażkach . Tak jak koń ma klapki by nie widział z boku i nie panikował ,tak papuga mysli ,że jest noc i śpi.
    • arasz.90 uciązliwa nimnfa -weterynaria 24.08.15, 11:01
      Papugę około 20 "kładę spać" czyli przykrywam klatkę.Mam uszyty z materiału w białym kolorze pokrowiec na klatkę zapewniam dopływ powietrza i papuga śpi do 7 rano . To żaden stres ona jak śpi nie znosi światła.
    • arasz.90 Re: uciążliwa nimfa 09.02.16, 12:31
      Nimfę wypuściłam po raz pierwszy po 3 miesiącach też darła się w niebogłosy . Kiedy latała po pokoju i wcale nie rozrabiała od tego czasu była grzeczna .Ludzie nie usuwaja plew z ziaren Nimfa może być też głodna.Robję tak do pojemnika w którym zostały ziarna wlewam wodę i plewy się unoszą pozostają całe ziarna bo są cięższe -Można. Mąż zrobił jej taką niby grzędę bawi się do pewnej godziny ale i psoci ,objada kwiaty drań jeden. Większość dnia chciałaby spędzać na moim ramieniu więc jeżeli się na to godzę zakładam szmatę w razie gdyby była zmuszona się załatwić.
    • arasz.90 Re: uciążliwa nimfa 24.11.17, 12:06
      Co to za bzdury? Nimfa w nocy śpi ,bo ptaki żle widzą. Klatkę wystarczy od góry przysłonić , by światło nie raziło ptaka. Moja nimfa została wypuszczona po 3 miesiącach niepotrzebnie nawet tyle zwlekałam. Wczesniej w klatce też robiła raban ,syczała ,krzykliwie gwizdała itp. Ona musi troszke pofruwać ,rozprostować skrzydła. W klatce głównie je i pije. Należy też uważać czy zjadła ziarno bardzo często są głodne, bo zostaja tylko plewy. Moja siedzi na ramieniu i wszystki czynności domowe generuje razem ze mną:) To przyjazne ptaki mąż jest zazdrosny ,że wybrała tylko mnie. Reaguje na zawołanie i powtarzanie typu daj buziaczka (pędzi na złamanie karku i podaje dziobek do całuska. Jedynie co jest okropne to" puder" rozpylany wszedzie po domu :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka