Dodaj do ulubionych

dzikie mięso

14.03.09, 18:51
:) Xplict!

Tydzień temu Daisy wrociła ze spaceru z krwawiącą nogą.
Okazało się, że się pocieła.
Dokładnie tą największą, środkową poduszeczkę. Nie uciełą się w głąb, tylko jakby odcieła okrągły kawałek skóry tak mniej więcej 1cm x 1cm.
Mnie to się kojarzy z pokrywką do garnka, ponieważ ten płat skóry nie odciał się całkiem tylko wisiał na kawałku skóry.
Rodzice zabrali ją do weta. Orzekł, że rana ładnie się goi. Nie zszywał, nie obciał tej "pokrywki" skórnej.
Mnie się jednak wydaje, że nie zrobił tego, ponieważ ta pokrywka była przylepiona do rany i miał nadzieję na ponowne zrośnięcie się rany z pokrywką. Niesty rodzice nie są w stanie tego potwierdzić.
Rana według weta nie była zainfekowana, nie było ropy, nie leciała już krew - wszystko ok.
Kazał smarować łapę maścią - Solcoserylem - co oczywiście robimy.
Pies nadal kuleje. Na dwór zakładamy jej specjalny psi but.
W domu też zakładamy opatrunki ale ona wszystko sobie ściąga jak tylkon chwilę spuścimy z niej oko.
Oglądałam tą ranę i tej wiszącej skóry nie ma. Nie wiem czy ją sobie wyrwała, czy to odpadło, ale jej nie ma.
Rana nie krwawi i nie ropieje ale pojawiła się w środku taka jakby gulka - w kolorze o wiele jaśniejszego różu niż reszta. Zastanawiam się czy to nie dzikie mięso?
Mój wet nie przyjmuje w wekendy. Co powinniśmy zrobić? Czy to faktycznie może być dzikie mięso? Czy to faktycznie takie groźne? A może gojąca się rana ma być taka jasno różowa? Już się przyznam pogubiłam :((((((
Obserwuj wątek
    • xplict Re: dzikie mięso 14.03.09, 20:22
      Spokojnie - rana goi się przez ziarninowanie -tworzy się nowa tkanka, więc może być teraz nierówna.
      Sączy się coś z tego?
      Co ze strupkiem? Powinien być...

Nie martw się o "dzikie mięso" Solcoseryl jest spoko, w razie gdyby ciś z niej (rany) ciekło może trzeba będzie dodać antybiotyk (np coś z grupy celafeksyn 1. generacji)

Dobrze by było gdyby rana była osłonięta... Pies ściąga wszystko z rany ... hmmm a próbowałaś zrobić rodzaj buta z plastra (oczywiście pod plaestrem gaza jałowa). Plastrem oklej gazę i przyklej do psa:-)
      Na spacerach sprawdza się też rękawiczka gumowa zalożona na łapę ni przyklejona plasterkiem...
      • tenshii Re: dzikie mięso 14.03.09, 20:59
        Z rany się nic nie sączy.
        Nie wiem czy to co ma na ranie można nazwać strupem :(
        Jest różowe, czyli tak jakby mięsko było na wierzchu.
        Próbowaliśmy jej to owijać wszystkim, nawet skarpetkę jej zakładaliśmy owiniętą plastrem. I tak ściągneła cwaniara.
        Na dworze dobrze się sprawują te psie buty - one takie specjalne na rany.
        Chyba panikuję :))))
        • xplict Re: dzikie mięso 15.03.09, 11:49
          Chyba troszeczkę:-)
          No ale lepiej dmuchać na zimne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka