Dodaj do ulubionych

generatory chemiczne tlenu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 18:19
Czy ktoś mógłby coś powiedzieć o chemicznych generatorach tlenu w samolotach
pasażerskich? Gdzie się znajdują, jak są sterowane i na jakiej drodze
chemicznych przemian jest produkowant tlen? Czy wszystkie samoloty posiadają
generatory tlenu?
Obserwuj wątek
    • conveyor Re: generatory chemiczne tlenu 22.04.04, 20:22
      Generatory tlenu?? a po co, tlenu jest pelno w atmosferze, na cholere wozic ze soba? z tego co wiem, powietrze uzywane do klimatyzacji, pobierane jest zza sprezarki niskiego cisnienia jednego silnikow...

------------------
      Forum bez cenzury
      Prawdziwy Mężczyzna
      • Gość: stewka Re: generatory chemiczne tlenu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 21:06
        na wys. przelotowej jest ok 10% tlenu w o połowę rzadszym powietrzu. W takich
        warunkach człowiek się dusi.
        • conveyor Re: generatory chemiczne tlenu 24.04.04, 00:05
          Za Encyklopedia WIEM Onetu, haslo:atmosfera "...ze względu na skład chemiczny
          atmosferę ziemską dzieli się na: homosferę (do ok. 100 km, ...),
          charakteryzującą się stałym składem chemicznym (z wyjątkiem pary wodnej i tzw.
          gazów śladowych)..."

------------------
          Forum bez cenzury
          Prawdziwy Mężczyzna
          • Gość: stewa Re: generatory chemiczne tlenu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 10:41
            A byłeś w może w Tybecie, gdzie na wys. 4000m już trudno oddychać? A na Mont
            Evereście da się oddychać bez butli tlenowej? Sprawdź dokładniej. Dodam, ze
            samoloty latają na wys. 10 tys. - 11 tys. metrów.
            • conveyor Re: generatory chemiczne tlenu 24.04.04, 12:10
              Nie bylem w Tybecie, Mont Everest zdobyto kilkakrotnie bez aparatu tlenowego, a
              nie zmienia sie sklad atmosfery tylko cisnienie, wystarczy sprezyc powietrze i
              juz da sie oddychac. To co z tymi generatorami chemicznymi tlenu?
              Ps. Wiem dokladnie na jakiej wysokosci lataja samoloty

------------------
              Forum bez cenzury
              Prawdziwy Mężczyzna
              • Gość: stewka Re: generatory chemiczne tlenu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 14:21
                Skład chemiczny powietrza jesli chodzi o ścisłość jest inny na poziomie morza i
                inny na wys. 10 tys metrów. Nie dotyczy to elemenu tlenowego.
                Tak ciśnienie się zmienia. To znaczy, że w jednostce objetosci jest o wiele
                mniej tlenu niż wynoszą potrzeby fizjologiczne. Tak, ktoś zdobył ME bez maski,
                ale o ile pamiętam skończyło to się niedotlenieniem mózgu, rozedmą płuc i
                chorobą hipobaryczną.

Apropos, właśnie sięgnąłam do podręcznika stewardessy i jest tam lapidarny opis
                dotyczący generatorów chemicznych tlenu na pokładzie 767. Jak nie wierzysz to
                sprawdź u jakiejś znajomej stewy.
                • bwv1004 Re: generatory chemiczne tlenu 24.04.04, 18:40
                  Gość portalu: stewka napisał(a):

> Skład chemiczny powietrza jesli chodzi o ścisłość jest inny na poziomie morza
                  i
                  >
                  > inny na wys. 10 tys metrów. Nie dotyczy to elemenu tlenowego.
                  > Tak ciśnienie się zmienia. To znaczy, że w jednostce objetosci jest o wiele
                  > mniej tlenu niż wynoszą potrzeby fizjologiczne.

Weź ty jakąś książke do fizyki i sprawdź co to jest objętość, ciśnienie i jak
                  to się ma do składu procentowego mieszaniny gazów. Bo mówisz od rzeczy. I co to
                  jest "element tlenowy"???
                  • Gość: stewka Re: generatory chemiczne tlenu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 18:43
                    Kochanie mówiłam o gęstości czyli ilości na jednostkę objętości. tobie już
                    ksuiążka nie wystarczy bo umysł masz słabo chwytliwy. Ale spróbuj mimo to
                    poczytać manual f/a.
                    • bwv1004 Re: generatory chemiczne tlenu 25.04.04, 12:29
                      No comments.
                • conveyor Re: generatory chemiczne tlenu 24.04.04, 19:29
                  Przeciez juz Ci zacytowalem Encyklopedie ze sklad atmosfery do 100 km nie zmienia sie. Co to za element tlenowy? Cisnienie parcjalne tlenu? ME zostal wielokrotnie zdobyty bez aparatow tlenowych, jesli chodzi o scislosc...

------------------
                  Forum bez cenzury
                  Prawdziwy Mężczyzna
      • brtlmj Re: generatory chemiczne tlenu 24.04.04, 19:04
        > Generatory tlenu?? a po co, tlenu jest pelno w atmosferze, na cholere wozic ze
        > soba? z tego co wiem, powietrze uzywane do klimatyzacji, pobierane jest zza spr
        > ezarki niskiego cisnienia jednego silnikow...

Prawda. A kojarzysz moze fragment standardowego wystapienia przed startem "...in
        the unlikely event of the loss of cabin pressure oxygen masks will drop..."
        (pasazerowie glosno ziewaja). To czym normalnie oddychasz w samolocie to jest
        oczywiscie sprezone powietrze atmosferyczne. Jezeli zas jego sprezenie bedzie
        niemozliwe (na przyklad dekompresja kabiny) to bedziesz musial zalozyc jedna z
        tych masek, a one sa zasilane wlasnie z tych generatorow tlenu.

A jak one dokladnie dzialaja to sam bym sie chetnie dowiedzial...

Bartek.
        • Gość: roland Re: generatory chemiczne tlenu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 19:10
          ...a nie z butli z już gotowym tlenem, tzn. mieszanką powietrzną???
          Też jestem ciekawy jak takie ewentualne chemiczne generatory miałyby działać.
          • brtlmj Re: generatory chemiczne tlenu 25.04.04, 01:10
            > ...a nie z butli z już gotowym tlenem, tzn. mieszanką powietrzną???

Sadze ze to kwestia rozmiaru. Butle z tlenem bylyby po prostu wieksze (i pewnie
            ciezsze). W schowkach bagazowych mozna zobaczyc butle z tlenem dla FA, i nie sa
            one najmniejsze. Chemiczny generator ma, o ile wiem, rozmiar podobny do
            niewielkiego pojemnika po aerozolu.
            Jest tez pewnie kwestia niezawodnosci. Gaz z butli moze sie powoli ulatniac,
            ktos musialby to sprawdzac. A generator chemiczny jest zasadniczo urzadzeniem
            pirotechnicznym, "odpali" niemalze na pewno.

Bartek.
        • conveyor Re: generatory chemiczne tlenu 24.04.04, 19:21
          No wlasnie, dzieki wielkie za rozwianie watpliwosci :D bo ze stewka nie szlo sie dogadac...

------------------
          Forum bez cenzury
          Prawdziwy Mężczyzna
          • Gość: roland Re: generatory chemiczne tlenu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 19:27
            Ale ja nie jestem tego pewien i nie wykluczan, że takie generatory w jakimś
            typie samolotu istnieja. Jednak blizszy wydaje mi sie pomysł butli tlenowych.
    • expert66 Re: generatory chemiczne tlenu 27.04.04, 09:34
      Informacja jak dzialaja generatory:
      travel.howstuffworks.com/question258.htm
      Generatory byly przyczyna pozaru i wypadku Dc9 ValuJet 592 na Florydzie (11
      maja 1996). Przewozone w bagazniku (w celu konserwacji) i nieodpowiednio
      zabezpieczone, uaktywnily sie wkrotce po starcie, wytwarzajac wysoka
      temperature i tlen, powodujac gwaltowny pozar w przednim bagazniku, ktory
      doprowadzil do rozbicia samolotu i smierci 110 osob (wszystkich na pokladzie).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka