Gość: justyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 17:23 Lecę do Londynu do koleżanki na kilka dni. Stoję przed wyborem linii lotniczej i w związku z tym mam pytanie gdzie najlepiej jest wylądować? Na Luton czy Heathrow? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karol216 Re: Luton czy Heathrow? 25.06.04, 17:30 sprawdz najpierw ceny a potem zastanawiaj sie nad wyborem lotniska. heathrow jest najlepiej skomunikowane z centrum potem luton a na koncu stansted. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna Re: Luton czy Heathrow? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 17:35 Cenowo to najlepiej wypada Wizz Air i Sky Europe a najgorzej LOT. A czy z Luton lub Stansted można łatwo dostać się do centrum, tzn, czy szybko i tanio? Odpowiedz Link Zgłoś
karol216 Re: Luton czy Heathrow? 25.06.04, 17:49 sprawdz na stronach tych lotnisk ale sa tam masa polaczen autobusowych i chyba nawet jakies kolejowe. ja sie tam tylko przesiadalem nigdy nie jechalem z tamtad do londynu ale obydwa lotniska sa ogromne i obsluguje cala mase ludzi wiec nie zostawia cie na srodku pola. spytaj sie moze na forum o ceny przejazdow. napewno ktos ci pomoze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna Re: Luton czy Heathrow? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 17:53 No właśnie, może ktoś zna cent przejazdów? A ile km jest z Luton, Stansted i Heathrowdo centru Londynu? A może byście mi poradzili które linie wybrać? Odpowiedz Link Zgłoś
pstrys Re: Luton czy Heathrow? 25.06.04, 18:11 Z Heathrow do 'centrum' można dojechać pociągiem 'Heathrow Express' za 13 funtów w jedną stronę (jedzie się 15 min. na dworzec Paddington) albo metrem za 3,80 w jedną stronę (linia piccadilly, jedzie się koło 45 minut). Za jednego funta można pojechać autobusem (nigdy nie jechałem więc nie znam połączeń, trwałoby to jednak dość długo) Stansted i Luton są znacznie dalej - metro nie dojeżdża. Trzeba jechać albo pociągiem albo autobusem. na Stansted autobus kosztuje z 15 funtów za powrotny i jedzie półtorej godziny (na dw. Victoria). Pociąg kosztuje jakieś 14 funtów w jedną stronę i jedzie 45 min. na dworzec Liverpool co do Luton to nie mam informacji. Słyszałem, że pociąg jedzie tam koło pół godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szyszek Re: Luton czy Heathrow? IP: 5.2.* / *.server.ntli.net 25.06.04, 19:18 Podróży autobusem z Heathrow za funta nie polecam, bo i tak byś musiała się przesiadać, więc bilety kosztowałyby więcej, a i miałabyś trochę zamieszania. W przypadku Luton masz do wyboru kolejke Luton Express (około pół godziny, koszt 10,40 w jedną stronę) lub autokar (linia 757) firmy Greenline, który jedzie z Lotniska przez centrum na Victorię. Jedzie 1-1,5 godz. w zależności od pory. Bilet kosztuje 12 funtów w dwie strony. Po 15 lipca mają jeździć także autokary easyBus, bilety mają być od funta w górę, na razie brak innych szczegółów. Wszystkie informacje masz na stronach lotnisk: www.london- luton.co.uk lub www.baa.co.uk i klikasz na lotnisko które Cię interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
cafe_nervosa Re: Luton czy Heathrow? 25.06.04, 23:39 A gdzie kolezanka mieszka, bo wiesz, Londyn to jest duze miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Luton czy Heathrow? IP: *.zsi.pl / *.zsi.pl 26.06.04, 20:33 Z Heathrow masz swietne polaczenie metrem do centrum miasta, jedzie sie cos kolo godziny do samego centrum. Ale na tym lotnisku chyba nie laduja tani przewoznicy. Odpowiedz Link Zgłoś
norge75 Re: Luton czy Heathrow? 26.06.04, 20:35 Na Heathrow laduje BMI (British Midland). Jest to tani przewoznik (i na dodatek czlonek Star Alliance). Odpowiedz Link Zgłoś