Dodaj do ulubionych

Businees Week

IP: *.server.ntli.net 28.06.04, 20:40
Artykuł z najnowszego Business week Polska na temat PLL LOT
banki.wp.pl/wiadomosci.html?POD=15&wid=5384491&ticket=9987932033423546z7pJMetN%2F6%
2B3ZglbXTsmNGhSvyY0P5puZPYnPYmqfIM8hCs%
2FPOeBZwzG8Oew6tW8ZsoSz553clknm34ZbRo2OlE3ngfe4nlcB01pd3W9%
2FMLAVdYngo9jb32SmpGqn9Eo
Obserwuj wątek
    • italik Re: Businees Week 28.06.04, 21:25
      Jestem zaskoczony LOT ma tylko jeden samolot? LH ma 95% własnej floty, czyli
      ponad dwieście samolotów.
      Co do zwolnień, to 4 tys osób niewiadomo co tam robi, zwłaszcza, że stewardess
      jest 800 a pilotów 450. Co robi reszta nie wiadomo? Grabarek powinien zabrać
      się ostro za redukcję pracowników biurowych i samej powierzchnii biurowej,
      tudzież innych zbędnych etatów.
      Co do dywersyfikacja floty, to faktycznie błąd i to poważny. Należało by się
      zastanowić nad radykalnym ujednoliceniem floty i zastanowić się nad
      ustandaryzowanym systemem Airbusa. 7E7 to mrzonki ..."Tym bardziej, że firma
      praktycznie nie ma majątku, jest finansowana przez banki, cały czas nie może
      osiągnąć wyższych przychodów od kosztów, a jej obecny akcjonariat jest dosyć
      egzotyczny"...
      LOT powinien zostać sprzedany, czt to w całości (67%) czy to na giełdzie , mieć
      po tym normalny zarząd i normalnego prezesa. Ekipa z nominacji partyjnych
      niestety jest niekompetentna i szybko doprawadzi LOT do upadku. Wynajmowanie
      najdroższego na świecie, londyńskiego biura doradczego też nie wiele pomogło,
      gdyż LOT jak nie miał, tak nie ma żadnej strategii, a wszelkie działania
      prezesa Grabarka wydają się być bądż sóżnione, bądż irracjonalne, bądź doraźne.
    • Gość: stewka Re: Businees Week IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 21:35
      W sprawach personalnych niewiele prezes może. W LOcie tak naprawdę rządzą silne
      związki zawodowe, z którymi musi być konsultowana każda decyzja. Jeżeli LOT
      upadnie winę za to poniesie nie tyle nieudolny zarząd, co jeszcze peerelowskie
      związki zawodowe. Tak, LOT to ostatnia socjalistyczna firma w Polsce.
      I jeszcze jedno, najłatwiej jest pozwalniać personel kabinowy czy kokpitowy,
      mczyli ludzi, którzy bezpośrednio wypracowują wymierne zyski. Dziwne, że nie do
      ruszenia są panie ze szklanej pułapki. Wielką patologią LOTu jest jeszcze to,
      że jest to koneksyjna firma , gdzie pracują całe rodziny, bliskie i te dalekie.
      To socjalistyczna firma rodzinna ze wszystkimi socjalistycznymi przywilejami.
      Pracownicy innych firm po prostu nam zazdroszczą przywilejów jakie mamy w
      LOcie. A jest ich cała lista.
    • Gość: stewka Re: Businees Week IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 21:35
      W sprawach personalnych niewiele prezes może. W LOcie tak naprawdę rządzą silne
      związki zawodowe, z którymi musi być konsultowana każda decyzja. Jeżeli LOT
      upadnie winę za to poniesie nie tyle nieudolny zarząd, co jeszcze peerelowskie
      związki zawodowe. Tak, LOT to ostatnia socjalistyczna firma w Polsce.
      I jeszcze jedno, najłatwiej jest pozwalniać personel kabinowy czy kokpitowy,
      mczyli ludzi, którzy bezpośrednio wypracowują wymierne zyski. Dziwne, że nie do
      ruszenia są panie ze szklanej pułapki. Wielką patologią LOTu jest jeszcze to,
      że jest to koneksyjna firma , gdzie pracują całe rodziny, bliskie i te dalekie.
      To socjalistyczna firma rodzinna ze wszystkimi socjalistycznymi przywilejami.
      Pracownicy innych firm po prostu nam zazdroszczą przywilejów jakie mamy w
      LOcie. A jest ich cała lista.
      • Gość: antois Re: Businees Week IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 10:28
        I tak ci źle z tymi przywilejami? A może jesteś idealistką?
        • marabu Przywileje pracownicze 29.06.04, 11:32
          Myślę,że pracownicy Lotu nie mają nic przeciwko przywilejom i bonusom.
          Podejrzewam nawet, że martwią się, żeby tego nie utracić.
          Najważniejsze jest ile takie przywileje kosztują firmę i czy być może nie
          byłoby celowe zlikwidowanie części tych przywilejów.

Tak jak z tymi przywilejami, pracownicy czekają na prywatyzację i być może mają
          nadzieję, że większość tych przywilejów pozostanie. Za tym murem, którym jest
          formalnie Ulica 17 stycznia istnieje rzeczywistość. Nie podejrzewam, żeby
          prywatny przedsiębiorca, wykładający swoje własne pieniądze chciał płacić
          pracownikom za coś więcej niż za wykonaną pracę. jakieś przywileje na pewno
          zostaną - takie jak bilety lotnicze, ale większość zostanie zlikwidowana.
          Dlatego wszyscy się boją, co będzie dalej.
          • displaced_threshold Re: Przywileje pracownicze 29.06.04, 12:19
            A skad wiesz? Przeciez juz nie pracujesz w LOT. I od kiedy ty sie stalas taka
            analistka tej branzy? No chyba nie na podstawie twojej filologi? Marabu, czy
            jest COKOLWIEK, czego nie potrafisz (bo ze jestes swietna w wypisywaniu glupot
            o charakterze Polakow to juz wiemy)?
            • marabu Re: Przywileje pracownicze 29.06.04, 14:40
              Moja wypowiedź na temat charakteru Polaków chyba Ciebie mocno uraziła! Ale
              wiesz - prawdziwa cnota krytyk się nie boi.

Rzeczywiście, zaobserwowałam, że Polacy są negatywnie postrzegani w krajach
              wysokorozwiniętych. Głównie są traktowani jako tania siła robocza. I ktoś
              musiał widocznie sobie na to zapracować..... W każdym bądź razie, jest
              rzadkością, żeby Polak dochrapał się jakiegoś wysokiego stanowiska. Częściej
              się zdarza , że może być obywatel Rosji. Oni jakoś się łatwiej sprzedają i prą
              do przodu.

A co do Lotu, to patrząc z zewnątrz, sama nie wiem jak to się jeszcze wszystko
              kręci. Mam wrażenie, że się kręci, bo musi.

I mam do Ciebie prośbę, jeśli chcesz mi nawciskać, to wyślij mi e-maila. Ja mam
              prawo do swojego zdania, a ty nie musisz się ze mną zgadzać. W każdym razie to
              nie jest miejsce na ekspozycje twojej frustracji i nienawiści do poszczególnych
              uczestników tego forum.
              • displaced_threshold Re: Przywileje pracownicze 29.06.04, 23:58
                nawciskac? Tobie? Szkoda mi marnowac energi na ciebie. Poza tym, jakbym ci
                maila wyslal, to nikt by nie wiedzial, co w nim naoisalem. a tak wszyscy moga
                sie dowiedziec, jak bardzo cie lubie. No i jesli tobie wolno wypisywac tu swoje
                opinie, to dlaczego ja mialbym ich tu niezamieszczac?
                Twoja opinia na temat polakow mnie nie urazila, bo ja polakiem nie jestem. Ale
                nie lubie, ludzi takich jak ty.
                • marabu Re: Przywileje pracownicze 30.06.04, 09:21
                  Nie jesteś Polakiem, ale pewnie nim byłeś, albo masz polskie korzenie. Chcesz
                  się od nich oderwać?
                  • displaced_threshold Re: Przywileje pracownicze 30.06.04, 23:38
                    Ani jedno ani drugie. Znowu wytezylas swoj analityczny polmozg i doszlas do
                    blednych wnioskow. Moze juz lepiej trzeba bylo zosac ci kelnerka... to znaczy
                    stewardesa
                    • marabu Re: Przywileje pracownicze 01.07.04, 11:47
                      Jakie w tym przypadku wyciągnęłam błędne wnioski? Nie rozumiem ciebie. Jeśli
                      się chcesz ze mną porozumiewać to stosuj konkrety, a nie wyzwiska.

Nie rozumiem, jaki jest błędny, twoim zdaniem, wniosek, że PRACOWNICY LOTU BOJĄ
                      SIĘ UTRACIĆ PRZYWILEJE. Nawet jeśli się nie obawiają, to i tak je tracą. Od
                      czasu mojej nieobecności personel pokładowy stracił: około 400 zł kalorycznego
                      miesięcznie, dopłatę za rajstopy, za pranie (chyba też). Mają być zmniejszone
                      ilości biletów zniżkowych (opłaty za te bilety podobno w ostatnich miesiącach
                      poszły w górę)Z tygodnia na tydzień jest coraz mniej przywilejów i dodatkowych
                      pieniędzy. I ty mówisz, że ja wyciągam błędne wnioski.
                      Jedyne co potrafisz, to kłapać dziobem.
                      • displaced_threshold Re: Przywileje pracownicze 01.07.04, 11:59
                        Takie, ze nie jestem polakiem, nie bylem nim, nie mam polskiego pochodzenia ani
                        korzeni. Jak zwykle na podstawie pobieznej obserwacji wyciagnelas zle wnioski.
                        • marabu Re: Przywileje pracownicze 01.07.04, 12:04
                          Jeżeli nie jesteś Polakiem, to skąd znasz język polski?
                          Nie sądzę, żebyś tak dobrze nauczył się polskiego nie chodząc do polskiej
                          szkoły w Polsce?
                          Marabu
                          • marabu Re: Przywileje pracownicze 01.07.04, 17:38
                            Zadałam ci pytanie, które zignorowałeś.

Czy możesz przysiąc, że nie kończyłeś żadnej szkoły w Polsce (a głównie wyższej
                            i średniej?

Zadałam sobie trud i sprawdziłam twoje posty. Twoje wypowiedzi świadczą, że
                            jesteś człowiekiem wykształconym i to w Polsce(np. używanie wyrażenia ergo w
                            trakcie wypowiedzi, konstrukcja zdań itd). Ale jednocześnie jesteś wulgarny -
                            VIDE - twoje posty poniżej.

Czy jeżeli nie jesteś Polakiem, ale tu odebrałeś wykształcenie, to NIC ciebie
                            nie zobowiązuje do szacunku dla tych, którzy CI TO UMOŻLIWILI ZA PÓŁ DARMO?
                            • displaced_threshold Re: Przywileje pracownicze 01.07.04, 23:28
                              Detektywem to ty bys byla kiepskim. Ergo jest wyrazeniem lacinskim wiec co to
                              ma do mojej polszczyzny???
                              I znowuzrobilas daleko idaca konkluzje na podstawie zadnych faktow. Nie jestem
                              Polakiem, nie ksztalcilem sie w Polsce, nie mam polskich korzeni, nie jestem
                              polskiego pochodzenia i nikt mi niczego nie umozliwil nawet za pol darmo. NIC
                              MNIE NIE ZOBOWIAZUJE DO NICZEGO.
                              • marabu Re: Przywileje pracownicze 02.07.04, 10:26
                                Niestety podejrzewam cię o to, że jesteś trollem i prezentujesz fałsz.
                • Gość: jacek paranoja rozeschnietej klepki IP: *.u.mcnet.pl 30.06.04, 09:51
                  >bo ja polakiem nie jestem

to co fiucie robisz na polskim forum ???

gdzie indziej cie nie chca i jatrzysz u tych, ktorymi pogardzasz

zajmij sie jakas uczciwa praca
                  • displaced_threshold Re: paranoja rozeschnietej klepki 30.06.04, 23:36
                    Fiut i oszust to ty jestes
    • rafalmay Re: Businees Week 29.06.04, 14:20
      LOT ma na własność tylko jeden samolot, a może ktoś wie który tom samolot?
      • Gość: roland Re: Businees Week IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 17:16
        No właśnie, a jak jest z Eurolotem? Mają jakiegoś ATRka NA WŁASNOŚĆ CZY
        WSZYSTKIE LISINGUJĄ?
      • malineczka3 Re: Businees Week 29.06.04, 19:16
        Obecnie większość linii wynajmuje samoloty. Nie wiem co w tym dziwnego, że LOT
        większość samolotów wynajmuje?
        • Gość: roland Re: Businees Week IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 19:31
          Taaa, to bądź łaskawa powiedzieć, która "droga" linia lotnicza w Europie
          posiada na własność jeden samolot?
          • norge75 Re: Businees Week 29.06.04, 22:32
            > Taaa, to bądź łaskawa powiedzieć, która "droga" linia lotnicza w Europie
            > posiada na własność jeden samolot?

Blue1 (Air Botnia) z Finlandii nie posiada ani jednego na wlasnosc. A mimo
            swietnie sie rozwija i niedlugo wstepuje do Star Alliance.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka