Dodaj do ulubionych

Co tak naprawdę sądzicie o LOT?

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.04, 18:13
Chodzi mi o planowane zwolnienia personelu i nasze związki zawodowe?
Obserwuj wątek
    • rich_bitch Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? 30.11.04, 19:35
      Zwolnienia - super!
      Zwiazki zawodowe - bezsilne. Drugie super!
    • Gość: anka737 Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: *.acn.waw.pl 30.11.04, 19:37
      Nic nie sadze. jakbym miala osobiscie jakikolwiek wplyw na to co sie tam
      dzieje, to bym sie moze i przejmowala. A tak- robie swoje, pcahm ten wozeczek,
      usmiecham sie itp.
      A'propos - jakos widac, ze LOT chce odzyskiwac pasazerow, szczegolnie
      biznesowych - widzieliscie zmiany serwisowe od 01.12- welcome drinki, hot
      towelsy, cuda wianki, fusion cuisine, czekoladki, wiem, ze system odpraw LGS ma
      NIE WYDAWAC srodkowych foteli w C Class, nowa zastawa ZNOWU!!!! Chyba LOT ma
      naprawde DUZO pieniedzy!!!!
      I jak tu myslec o zwolnieniach?
      • Gość: stunia Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 30.11.04, 21:24
        Zwalniają 100 stewardess.
        • Gość: jedna_z_was Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 21:42
          NIech zaczna od tych starych co kochaja krazc z pokladu.
          • rubelek Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? 30.11.04, 21:47
            ...te akurat maja najsilniejszą pozycję. Na szczęście i kradzieże są już
            ograniczone...
            • Gość: jedna_z_was Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 23:42
              Ale sa kradzieze. A naprawde pracujace dobrze i utrzciwie mlode stewy, ktore
              chce pracowac to boja sie o swoja pozycje. A chca pracowac. Bo stare purscherki
              maja mocne dupy.
    • Gość: jacek kazda firma z wskaznikami ekonomicznymi PLL LOT IP: *.u.mcnet.pl 01.12.04, 09:32
      miala by powazne probelmy z uzyskaniem kredytow bankowych

nie pomogl by zastaw 5 pct udzialu w PEAKO SA
      • marabu LOT co to za firma 01.12.04, 11:14
        Wczoraj byłam na proszonym lunchu w takim dosyć znanym hotelu Intercontinental
        i moja koleżanka Niemka zapytała się "LOT co to za linie, sorry, ale nigdy o
        nich nie słyszałam"
        Życzę wam dużo, dużo, dużo szczęścia i powodzenia na rynkach światowych
        (szczególnie na rynku niemieckim)
        • Gość: enzo Re: LOT co to za firma IP: 213.77.87.* 01.12.04, 12:24
          jak powiesz RAF zrozumie szybciej
        • p-iotr Re: LOT co to za firma 01.12.04, 14:12
          Wiesz Marabu, my tam nie dociekamy z kim jadasz lunch. Ja tez pewnie nie
          slyszalem o paru lakierach do paznokci albo farbach do wlosow... Kazdy ma swoj
          krag zainteresowan.

Pzdr

PS. Tylko nie mow, ze ta Pani przyleciala do Polski samolotem.
          • Gość: xyz Re: LOT co to za firma IP: *.acn.waw.pl 01.12.04, 14:22
            Pewnie przyjechala pociagiem. Klasa marabu. Gdyby przyleciala samolotem na
            pewno nie wygadaywalaby takich glupot, jakie PODOBNO cytuje marabu :-)
            Widac kolezanka wiecej wie na temat PKP.
            • marabu Re: LOT co to za firma 01.12.04, 14:35
              Z tego co wiem, to nigdy nie była w Polsce. Jej dzieci natomiast jeżdżą do
              Polski na jakąś wymianę młodzieży między zaprzyjaźnionymi miastami. Niestety
              nie korzystają z PKP klasy Marabu, tylko z autokaru - bo taniej. Usiłowałam im
              wytłumaczyć, że taniej by bylo wyczarterować samolot, ale nie złapali tej rybki.
    • oktob Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? 01.12.04, 14:34
      na temat LOT - punktualność, serwis, personel itd. - zdanie mam jak najlepsze.
      Natomiast sprawy wewnętrzne - zwolnienia, związki zawodowe itd. - są mi
      obojętne. Nigdy jednak nie dzieje się dobrze, jeśli związki zawodowe chcą
      wybierać prezesa i decydować o strategii firmy, a w tym o poziomie
      zatrudnienia.
      • Gość: jacek a co powiesz o wynikach lot ? IP: *.u.mcnet.pl 01.12.04, 14:41
        o spartolonej prywatyzacji ?

o samobojczej strategii firmy ?
    • Gość: xxx Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.04, 01:48
      Punktualnosc, komfort itp. OK.

Zawsze latam LOT'em - cenie sobie mozliwosc planowania podrozy - obecnosci
      wielu rejsow w ciagu dnia do tego samego celu. Tzn. np. na trasach europejskich
      moziwosc wylotu wczesnym rankiem i powrotu na noc do domu, z gwarancja, ze lot
      nie bedzie odwolany z powodu zbyt malej liczby pasazerow... A do tego niby to
      Polski przewoznik (ach, ten sentyment do Badziewlandu ;))) )

Natomiast calkowicie nie rozumiem polityki wyliczania cen biletow. Niby ma byc
      "czym wczesniej sie kupuje, tym taniej". Jednak jak chce sie kupic bilet w klasie
      ekonomicznej np. na 6 tygodni naprzod, to okazuje sie, ze kosztuje jakies chore
      pieniadze, nawet nie wiem, czy nie wiecej niz w biznesklasie. Nie wiem kiedy bilety
      zaczynaja taniec, ale najtansze sa chyba na 2 tygodnie przed odlotem (w okresach
      nie swiatecznych - przed swietami to w ogole katastrofa). Potem drozeja. Co do
      biletow najtanszych (ceny z reklam) to nie wiem w jakim sa okresie, a raczej chyba
      tych biletow to na caly samolot jest moze z 5 sztuk... Dla mnie te reklamy to proby
      naciagania Klientow.
      Inna sprawa, ze w okresach gdy ceny sa jakos-tam logiczne (do 3 tygodni przed
      odlotem) ceny biletow na trasie do Londynu w BA, sa zawsze conajmniej o 50zl
      nizsze niz w LOT'cie... Ogolnie BA maja wieksza pule tanszych biletow i jak w locie
      "przeskoczy" juz na wyzsza cene, to w BA jeszcze przez pare dni jest taniej.
      Czyzby pasazerowie na tej trasie woleli korzystac z LOT'u? ;)

Natomiast jedzenie, to jakas katastrofa. Kiedys to, co dawano do zarcia w samolocie
      moglo sluzyc jako obiad lub kolacja. Jeszcze niedawno podczas lotu na trasach
      europejskich dawali na cieplo jakiegos pulpeta z posiekanym ziemiakiem (jednym!!) i
      "na deser" dwa batoniki. Teraz daja tylko zimna kanapke z wedlina (a w zasadzie
      pol kanapki uciete po przekatnej). Nawet na pie*.* batonikach po 0,50zl (w hurcie)
      oszczedzaja. W sumie to narzekam, bo jestem za skapy na klase biznes ;)), ale
      kiedys bylo duzo lepiej.

Co do zwolnien personelu nie mam zdania. Jak LOT bedzie nadal oszczedzal na
      cateringu, to nawet patryjotyzm nie pomoze i przestawie sie na BA, lub bede
      kombinowal z tanimi liniami. Protesty OK - dopuki nie sa uciazliwe dla pasazerow,
      ale w wypadku jakiegos strajku, nie bede sie solidaryzowal tylko pojde do innych
      linii lotniczych.

PS. Czy zauwazyliscie, ze jak ma sie wynegocjowane znizki z firmami
      udostepniajacymi samoloty dyspozycyjne, to koszt podrozy nie jest duzo drozszy
      niz w biznes kalsie? A do tego ma sie powazne oszczednosci na dojazdach
      lokalnych (glownie jesli chodzi o czas).
      • Gość: jacek Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: *.u.mcnet.pl 02.12.04, 08:42
        >PS. Czy zauwazyliscie, ze jak ma sie wynegocjowane znizki z firmami
        >udostepniajacymi samoloty dyspozycyjne, to koszt podrozy nie jest duzo drozszy
        >niz w biznes kalsie? A do tego ma sie powazne oszczednosci na dojazdach
        >lokalnych (glownie jesli chodzi o czas).

w Stanach tak robia nawet rodziny - jak sie zbierze 10-15 osob leca bez kolejek
        do odprawy i o wybranej porze - ten rynek rosnie i jest juz oferta na Polske
        • Gość: xyz Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: *.acn.waw.pl 02.12.04, 11:14
          JEDZENIE ZLE W LOT? czy ktokolwiek tutaj lecial tu jakas inna linia?????
          Zapraszam do Austriaka, Alitalii czuy Swissa - whoops! Tam NIE MA JEDZENIA!!!
          Zapraszam do Lufthansy - whoops! pudeleczko z woda i croisantem. BA? Thanks GOd
          nie maja juz slynnch All-Deli Bags - "torebka chorobowa czyms w srodku" i
          wiecznie znudzona zaloga. Jak zabraklo "torebki" - slynna odpowiedz" - SORRY, I
          DON'T DO CATERING. YOU CAN WRITE COMPLAIN.!" zapamietam to na dobrze! A Malev
          czy SAS? niezjadliwe bulki w styropianowym pudelku? JAK Z BUDKI POD PALACEM
          KULTURY! zenada!
          Wiec LOT jeszcze trzyma poziom.Oczywiscie, to juznie sa szynki, sery, owoce,
          slodycze jak kiedys. ALE LATANIE SIE ZMIENILO! CZASY TEZ! Sa low-costy, ale
          wciaz wiele ludzi korzysta w tradycyjnych przewoznikow, nie dla jedzenia.
          • jack2001 Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? 02.12.04, 14:29
            O co chodzi z tym jedzeniem??? Czy wy latacie samolotami po to zeby sie najesc?
            Komu smakuje jedzenie w samolocie? Jeszcze rozumiem na dlugich trasach. Owszem,
            mozna zglodniec. Chociaz i tak osobiscie wole zjesc cos na goraco w restauracji
            przed lotem. Ale na krotkich trasach po Europie? Nie mozecie wytrzymac bez
            jedzenia 2-3 godziny? Nie lepiej przekasic cos w terminalu? A moze wam nie
            chodzi o sam lot tylko o to, zeby cos zjesc na wysokosci 35000 stop? Dziwne, ze
            nikt nie narzeka na posilki w pociagach. Ludzie - ile wy wazycie jesli wy
            musicie KONIECZNIE zjesc podczas 2-3 godzinnego lotu?
            • jack2001 Artykuly warte przeczytania 02.12.04, 17:48
              www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgif=/c/a/2002/04/03/FD102580.DTL&type=food

www.supermarketguru.com/page.cfm/943
          • julie_bella2001 Re: alitalia 02.12.04, 21:15
            w alitalli na trasach miedzynarodowych jest jedzenie.kiepskie bo kiepskie ale
            jest.na trasach krajowych daja ciastka.nie zebym sie czepiala szczegolow ale to
            tak gwoli scislosci...
          • forumowicz8 Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? 02.12.04, 23:13
            unikam LOTwiochy jak mogę, po dwóch lotach z niezadowolonymi stewami bardzo
            staram się wybierać inne linie

a w BA ciągle dają ciepłe kanapki, nawet do najtńszych biletów..
            • Gość: Gershwin Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: *.acn.waw.pl 03.12.04, 08:58
              Ja, jak moge, unikam BA - koszmarnie stare, naburmuszone zalogi, chlod bije na
              odleglosc. Nie mile, nie sympatyczne, sczegolnie na Europie. Na longhaulach
              zalogi sa mlodsze i sympatyczniejsze, ale na Europie- KOSZMAR!!! To samo ma SAS-
              najstarsze i najchlodniejsze zalogi na swiecie.
              W LOT zawsze mi sie podoba.
              • Gość: Maciek Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: 164.143.240.* 03.12.04, 11:42
                Nie zgodze sie z Toba do konca. Duzo latam BA na dlugich i krotkich trasach i
                jeszcze (na szczescie) nie spotkalem naburmuszonej zalogi. Anglicy w ogole sa
                bardziej na dystans niz my wiec moze stad Twoje wrazenie?

Co do LOT-u (glowny temat watku) to wierze, ze ma dobrych pilotow ktorzy mnie
                bezpiecznie dowioza do celu. Obsluga jest na srednim poziomie ale nie narzekam.
                Raz tylko stewardesa na mnie naskoczyla jak poprosilem o dodatkowa wode
                mineralna. Nie do konca wiem o co jej chodzilo. Samolot byl pelen wiec pewnie
                dziewczyny byly zmeczone.

Pozdrowienia,
                Maciek
            • Gość: MarcinK Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 21:43
              Jak chcesz zobaczyć jak się lata samolotem o pokroju PKS to poleć United...

MK
          • Gość: xxx Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.04, 12:11
            Pewna poprawa. Wlasnie wrocilem z krotkiej delegacji. Znowu daja batoniki oraz
            dwie polowki kanapki. "+" dla LOT'u ;))) Obsluga mila.

Co do fachowosci pilotow, to w powietrzu jest OK, chociaz na ziemi mialem z
            jednym przykra sprawe. Facet spowodowal kolizje drogowa na malej uliczce (proba
            ominiecia "spiacego policjanta" lewa strona...) i mnie nie zauwazyl. Na poczatku
            Policjant przychylil sie do tej wersji, do czasu... az sprawca zalozyl marynarke i
            czapke... Wtedy Policjant rozplyna sie ze szczescia i prawie poprosil go o autograf
            dla dzieci ;))))))) Poniewaz nie chcialo mi sie klocic/procesowac to odpuscilem, ale
            jak spotkalem tego pilota "w powietrzu" to poczulem sie nieswojo ;))))))))))))
    • dyltowiec Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? 03.12.04, 14:19
      Ja lubię LOT... ale nie rozumiem formuły: 'kawę/herbatę bardzo proszę' ja się z
      tym nigdzie na ziemi nigdzie nie spotkałem. Jakie jest źródło tego zwrotu?
      • Gość: WuMike Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: *.gdynia.mm.pl 03.12.04, 15:45
        Ja tez lubie LOT. Troche sie nalatalem i zawsze milo wspominalem wojaze.
        Szczegolnie do Dubaju. Mam nadzieje, ze ta firma, przy odpowiednich dzialaniach
        naprawczych, przetrwa i bedzie kiedys naszym narodowym przewoznikiem, cenionym
        rowniez przez obcokrajowcow.

Ja rowniez nie spotkalem sie wczesniej z takim zwrotem ale nie jest zly w
        sumie... :)
        • Gość: gosc Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: *.acn.waw.pl 03.12.04, 16:07
          Hmmm...z tego co ja zauwazam, to wlasnie obcokrajowcy przede wszystkim cenia
          sobie LOT! Polacy, jak wiadomo, narzekaja na wszystko, i maja nie wiadomo jakie
          wymagania! Taka cecha narodowa- wieszac psy na wszystkich i narzekac! W mojej
          firmie generalnie zawsze latamy LOTem, bo mamy bilety w ramach "LOT dla firm",
          wiec caly zarzad to obcokrajowcy, ktorzy cenia LOT za punktualnosc, serwis,
          mile, mlode zalogi, ciepla atmosfere i cieple, polskie i goscinne podejscie do
          pasazera. Ja zauwazam to samo, podobnie jak i moj przyjaciele - obcokrajowcy,
          ktorzy bardzo cenia LOT.
          • Gość: jedna_z_was Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: 212.180.161.* 03.12.04, 17:35
            Popieram Cie masz 100% racje w tym co piszesz. To jest nasza narodowa
            wizytowka, NARZEKANIE. Na wszystko w samolocie narzekaja. Na jedzenie, picie,
            generalnie na wszystko. Moze niech przeleca sie innymi liniami lotniczymi, to
            na 99% pewnie nic nie dostana. Wiec prosze panstwa. Prosze nie narzekac na
            rodzima firme, bo mam tylko pare miesiecy zdolnosci platniczej.
            • Gość: jacek to jest firma a nie narodowa wizytowka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.04, 20:23
              deficytowa, niuedolnie zarzadzana, dotowaa z naszych podatkow

takie sa smutne fakty
    • Gość: WuMike Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: *.gdynia.mm.pl 03.12.04, 19:43
      Bez zwolnien sie nie obejdzie ale trzeba ich szukac tam, gdzie sa najbardziej
      potrzebne - dyrektorstwo przede wszystkim, caly ten niezdrowy family business
      (dodam, ze nie jestem dobrze obeznany w temacie zatrudnienia ale widze tam zbyt
      duza ekipe ludzi na "cieplych posadkach", ktorzy nie sa specjalnie potrzebni.
      Poza tym, przeprowadzilbym jakas selekcje steward-ess/-ow, zostaja ci, ktorzy
      znaja jezyki, no i najlepiej przejda testy (psychologiczne, nie wiem jeszcze
      jakie). Kultura osobista oczywiscie tez w cenie.
      Zwiazki zawodowe to w/g mnie istota calej sprawy. Zawsze bedzie im zle. Wiadomo,
      ze trzeba zwolnic troche ludzi, czyli od razu zaczynaja sie akcje, protesty. Ja
      to widze tak: w tej chwili konieczne jest uszczuplenie zatrudnionych w PLL LOT
      ale moze to spowodowac, a wlasciwie spowoduje zmniejszenie wydatkow, poczatek
      oszczednosci, zakup samolotow, powolny rozwoj firmy, siatki polaczen, ogolnie
      kondycji LOT'u i w przeciagu kilku lat nastapi ponowny nabor pracownikow. A jaka
      czesc z tych zwolnionych wroci z powrotem - to juz bedzie zalezalo od ich
      predyspozycji. Takie jest moje skromne zdanie...
      • Gość: JaneK Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 21:47
        Dyrektorstwo zwalniać? Może i tak - nie wiem. Ale powiedz mi czemu w United, w
        tym samym Star Aliance mogą być na 737 3 stewy, a w LOTcie 5?

JK
        • Gość: Z.U. Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: 217.153.99.* 03.12.04, 22:48
          JaneK,
          chyba nie jesteś "up to date" od grudnia nie uświadczysz w LOT 5 stew.
          i w tej linii mogą latać 3 (wbrew pozorom)
          to jednak kosztem okrojonego serwisu
          zupełnie jak w United
          Z.U.
          • Gość: jedna_z_was Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 22:57
            A czasem i 2 lataja na 737.
        • Gość: xyz Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: *.acn.waw.pl 04.12.04, 10:12
          Hmmm...a to dziwne, bo jakm lecialem LH do Beyrutu, i lecial 737-300, bylo 5
          stewardess! 2 tyg temu! LH tez ma crew ratio w zaleznosci od bookingu na
          dluzszych trasach!
          • Gość: WuMike Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: *.gdynia.mm.pl 04.12.04, 14:17
            Z tego, co wiem, minimalna ilosc obslugi to 1 stewardessa na 50 pax'ow. Czyli
            przykladowo w samolocie ze 120 osobami na pokladzie musza byc co najmniej 3.
        • Gość: Stew Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.12.04, 13:23
          W żadnym 737 nie ma miejsca dla 5 stew, są tylko 4 a przecież personel
          pokładowy nie może latać w przedziala z pasażerami tylko w kuchni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka