Gość: stewka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.04, 18:13 Chodzi mi o planowane zwolnienia personelu i nasze związki zawodowe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rich_bitch Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? 30.11.04, 19:35 Zwolnienia - super! Zwiazki zawodowe - bezsilne. Drugie super! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka737 Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: *.acn.waw.pl 30.11.04, 19:37 Nic nie sadze. jakbym miala osobiscie jakikolwiek wplyw na to co sie tam dzieje, to bym sie moze i przejmowala. A tak- robie swoje, pcahm ten wozeczek, usmiecham sie itp. A'propos - jakos widac, ze LOT chce odzyskiwac pasazerow, szczegolnie biznesowych - widzieliscie zmiany serwisowe od 01.12- welcome drinki, hot towelsy, cuda wianki, fusion cuisine, czekoladki, wiem, ze system odpraw LGS ma NIE WYDAWAC srodkowych foteli w C Class, nowa zastawa ZNOWU!!!! Chyba LOT ma naprawde DUZO pieniedzy!!!! I jak tu myslec o zwolnieniach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stunia Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 30.11.04, 21:24 Zwalniają 100 stewardess. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jedna_z_was Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 21:42 NIech zaczna od tych starych co kochaja krazc z pokladu. Odpowiedz Link Zgłoś
rubelek Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? 30.11.04, 21:47 ...te akurat maja najsilniejszą pozycję. Na szczęście i kradzieże są już ograniczone... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jedna_z_was Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 23:42 Ale sa kradzieze. A naprawde pracujace dobrze i utrzciwie mlode stewy, ktore chce pracowac to boja sie o swoja pozycje. A chca pracowac. Bo stare purscherki maja mocne dupy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek kazda firma z wskaznikami ekonomicznymi PLL LOT IP: *.u.mcnet.pl 01.12.04, 09:32 miala by powazne probelmy z uzyskaniem kredytow bankowych nie pomogl by zastaw 5 pct udzialu w PEAKO SA Odpowiedz Link Zgłoś
marabu LOT co to za firma 01.12.04, 11:14 Wczoraj byłam na proszonym lunchu w takim dosyć znanym hotelu Intercontinental i moja koleżanka Niemka zapytała się "LOT co to za linie, sorry, ale nigdy o nich nie słyszałam" Życzę wam dużo, dużo, dużo szczęścia i powodzenia na rynkach światowych (szczególnie na rynku niemieckim) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enzo Re: LOT co to za firma IP: 213.77.87.* 01.12.04, 12:24 jak powiesz RAF zrozumie szybciej Odpowiedz Link Zgłoś
p-iotr Re: LOT co to za firma 01.12.04, 14:12 Wiesz Marabu, my tam nie dociekamy z kim jadasz lunch. Ja tez pewnie nie slyszalem o paru lakierach do paznokci albo farbach do wlosow... Kazdy ma swoj krag zainteresowan. Pzdr PS. Tylko nie mow, ze ta Pani przyleciala do Polski samolotem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: LOT co to za firma IP: *.acn.waw.pl 01.12.04, 14:22 Pewnie przyjechala pociagiem. Klasa marabu. Gdyby przyleciala samolotem na pewno nie wygadaywalaby takich glupot, jakie PODOBNO cytuje marabu :-) Widac kolezanka wiecej wie na temat PKP. Odpowiedz Link Zgłoś
marabu Re: LOT co to za firma 01.12.04, 14:35 Z tego co wiem, to nigdy nie była w Polsce. Jej dzieci natomiast jeżdżą do Polski na jakąś wymianę młodzieży między zaprzyjaźnionymi miastami. Niestety nie korzystają z PKP klasy Marabu, tylko z autokaru - bo taniej. Usiłowałam im wytłumaczyć, że taniej by bylo wyczarterować samolot, ale nie złapali tej rybki. Odpowiedz Link Zgłoś
oktob Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? 01.12.04, 14:34 na temat LOT - punktualność, serwis, personel itd. - zdanie mam jak najlepsze. Natomiast sprawy wewnętrzne - zwolnienia, związki zawodowe itd. - są mi obojętne. Nigdy jednak nie dzieje się dobrze, jeśli związki zawodowe chcą wybierać prezesa i decydować o strategii firmy, a w tym o poziomie zatrudnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek a co powiesz o wynikach lot ? IP: *.u.mcnet.pl 01.12.04, 14:41 o spartolonej prywatyzacji ? o samobojczej strategii firmy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.04, 01:48 Punktualnosc, komfort itp. OK. Zawsze latam LOT'em - cenie sobie mozliwosc planowania podrozy - obecnosci wielu rejsow w ciagu dnia do tego samego celu. Tzn. np. na trasach europejskich moziwosc wylotu wczesnym rankiem i powrotu na noc do domu, z gwarancja, ze lot nie bedzie odwolany z powodu zbyt malej liczby pasazerow... A do tego niby to Polski przewoznik (ach, ten sentyment do Badziewlandu ;))) ) Natomiast calkowicie nie rozumiem polityki wyliczania cen biletow. Niby ma byc "czym wczesniej sie kupuje, tym taniej". Jednak jak chce sie kupic bilet w klasie ekonomicznej np. na 6 tygodni naprzod, to okazuje sie, ze kosztuje jakies chore pieniadze, nawet nie wiem, czy nie wiecej niz w biznesklasie. Nie wiem kiedy bilety zaczynaja taniec, ale najtansze sa chyba na 2 tygodnie przed odlotem (w okresach nie swiatecznych - przed swietami to w ogole katastrofa). Potem drozeja. Co do biletow najtanszych (ceny z reklam) to nie wiem w jakim sa okresie, a raczej chyba tych biletow to na caly samolot jest moze z 5 sztuk... Dla mnie te reklamy to proby naciagania Klientow. Inna sprawa, ze w okresach gdy ceny sa jakos-tam logiczne (do 3 tygodni przed odlotem) ceny biletow na trasie do Londynu w BA, sa zawsze conajmniej o 50zl nizsze niz w LOT'cie... Ogolnie BA maja wieksza pule tanszych biletow i jak w locie "przeskoczy" juz na wyzsza cene, to w BA jeszcze przez pare dni jest taniej. Czyzby pasazerowie na tej trasie woleli korzystac z LOT'u? ;) Natomiast jedzenie, to jakas katastrofa. Kiedys to, co dawano do zarcia w samolocie moglo sluzyc jako obiad lub kolacja. Jeszcze niedawno podczas lotu na trasach europejskich dawali na cieplo jakiegos pulpeta z posiekanym ziemiakiem (jednym!!) i "na deser" dwa batoniki. Teraz daja tylko zimna kanapke z wedlina (a w zasadzie pol kanapki uciete po przekatnej). Nawet na pie*.* batonikach po 0,50zl (w hurcie) oszczedzaja. W sumie to narzekam, bo jestem za skapy na klase biznes ;)), ale kiedys bylo duzo lepiej. Co do zwolnien personelu nie mam zdania. Jak LOT bedzie nadal oszczedzal na cateringu, to nawet patryjotyzm nie pomoze i przestawie sie na BA, lub bede kombinowal z tanimi liniami. Protesty OK - dopuki nie sa uciazliwe dla pasazerow, ale w wypadku jakiegos strajku, nie bede sie solidaryzowal tylko pojde do innych linii lotniczych. PS. Czy zauwazyliscie, ze jak ma sie wynegocjowane znizki z firmami udostepniajacymi samoloty dyspozycyjne, to koszt podrozy nie jest duzo drozszy niz w biznes kalsie? A do tego ma sie powazne oszczednosci na dojazdach lokalnych (glownie jesli chodzi o czas). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: *.u.mcnet.pl 02.12.04, 08:42 >PS. Czy zauwazyliscie, ze jak ma sie wynegocjowane znizki z firmami >udostepniajacymi samoloty dyspozycyjne, to koszt podrozy nie jest duzo drozszy >niz w biznes kalsie? A do tego ma sie powazne oszczednosci na dojazdach >lokalnych (glownie jesli chodzi o czas). w Stanach tak robia nawet rodziny - jak sie zbierze 10-15 osob leca bez kolejek do odprawy i o wybranej porze - ten rynek rosnie i jest juz oferta na Polske Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: *.acn.waw.pl 02.12.04, 11:14 JEDZENIE ZLE W LOT? czy ktokolwiek tutaj lecial tu jakas inna linia????? Zapraszam do Austriaka, Alitalii czuy Swissa - whoops! Tam NIE MA JEDZENIA!!! Zapraszam do Lufthansy - whoops! pudeleczko z woda i croisantem. BA? Thanks GOd nie maja juz slynnch All-Deli Bags - "torebka chorobowa czyms w srodku" i wiecznie znudzona zaloga. Jak zabraklo "torebki" - slynna odpowiedz" - SORRY, I DON'T DO CATERING. YOU CAN WRITE COMPLAIN.!" zapamietam to na dobrze! A Malev czy SAS? niezjadliwe bulki w styropianowym pudelku? JAK Z BUDKI POD PALACEM KULTURY! zenada! Wiec LOT jeszcze trzyma poziom.Oczywiscie, to juznie sa szynki, sery, owoce, slodycze jak kiedys. ALE LATANIE SIE ZMIENILO! CZASY TEZ! Sa low-costy, ale wciaz wiele ludzi korzysta w tradycyjnych przewoznikow, nie dla jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
jack2001 Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? 02.12.04, 14:29 O co chodzi z tym jedzeniem??? Czy wy latacie samolotami po to zeby sie najesc? Komu smakuje jedzenie w samolocie? Jeszcze rozumiem na dlugich trasach. Owszem, mozna zglodniec. Chociaz i tak osobiscie wole zjesc cos na goraco w restauracji przed lotem. Ale na krotkich trasach po Europie? Nie mozecie wytrzymac bez jedzenia 2-3 godziny? Nie lepiej przekasic cos w terminalu? A moze wam nie chodzi o sam lot tylko o to, zeby cos zjesc na wysokosci 35000 stop? Dziwne, ze nikt nie narzeka na posilki w pociagach. Ludzie - ile wy wazycie jesli wy musicie KONIECZNIE zjesc podczas 2-3 godzinnego lotu? Odpowiedz Link Zgłoś
jack2001 Artykuly warte przeczytania 02.12.04, 17:48 www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgif=/c/a/2002/04/03/FD102580.DTL&type=food www.supermarketguru.com/page.cfm/943 Odpowiedz Link Zgłoś
julie_bella2001 Re: alitalia 02.12.04, 21:15 w alitalli na trasach miedzynarodowych jest jedzenie.kiepskie bo kiepskie ale jest.na trasach krajowych daja ciastka.nie zebym sie czepiala szczegolow ale to tak gwoli scislosci... Odpowiedz Link Zgłoś
forumowicz8 Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? 02.12.04, 23:13 unikam LOTwiochy jak mogę, po dwóch lotach z niezadowolonymi stewami bardzo staram się wybierać inne linie a w BA ciągle dają ciepłe kanapki, nawet do najtńszych biletów.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gershwin Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: *.acn.waw.pl 03.12.04, 08:58 Ja, jak moge, unikam BA - koszmarnie stare, naburmuszone zalogi, chlod bije na odleglosc. Nie mile, nie sympatyczne, sczegolnie na Europie. Na longhaulach zalogi sa mlodsze i sympatyczniejsze, ale na Europie- KOSZMAR!!! To samo ma SAS- najstarsze i najchlodniejsze zalogi na swiecie. W LOT zawsze mi sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: 164.143.240.* 03.12.04, 11:42 Nie zgodze sie z Toba do konca. Duzo latam BA na dlugich i krotkich trasach i jeszcze (na szczescie) nie spotkalem naburmuszonej zalogi. Anglicy w ogole sa bardziej na dystans niz my wiec moze stad Twoje wrazenie? Co do LOT-u (glowny temat watku) to wierze, ze ma dobrych pilotow ktorzy mnie bezpiecznie dowioza do celu. Obsluga jest na srednim poziomie ale nie narzekam. Raz tylko stewardesa na mnie naskoczyla jak poprosilem o dodatkowa wode mineralna. Nie do konca wiem o co jej chodzilo. Samolot byl pelen wiec pewnie dziewczyny byly zmeczone. Pozdrowienia, Maciek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 21:43 Jak chcesz zobaczyć jak się lata samolotem o pokroju PKS to poleć United... MK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.04, 12:11 Pewna poprawa. Wlasnie wrocilem z krotkiej delegacji. Znowu daja batoniki oraz dwie polowki kanapki. "+" dla LOT'u ;))) Obsluga mila. Co do fachowosci pilotow, to w powietrzu jest OK, chociaz na ziemi mialem z jednym przykra sprawe. Facet spowodowal kolizje drogowa na malej uliczce (proba ominiecia "spiacego policjanta" lewa strona...) i mnie nie zauwazyl. Na poczatku Policjant przychylil sie do tej wersji, do czasu... az sprawca zalozyl marynarke i czapke... Wtedy Policjant rozplyna sie ze szczescia i prawie poprosil go o autograf dla dzieci ;))))))) Poniewaz nie chcialo mi sie klocic/procesowac to odpuscilem, ale jak spotkalem tego pilota "w powietrzu" to poczulem sie nieswojo ;)))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
dyltowiec Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? 03.12.04, 14:19 Ja lubię LOT... ale nie rozumiem formuły: 'kawę/herbatę bardzo proszę' ja się z tym nigdzie na ziemi nigdzie nie spotkałem. Jakie jest źródło tego zwrotu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WuMike Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: *.gdynia.mm.pl 03.12.04, 15:45 Ja tez lubie LOT. Troche sie nalatalem i zawsze milo wspominalem wojaze. Szczegolnie do Dubaju. Mam nadzieje, ze ta firma, przy odpowiednich dzialaniach naprawczych, przetrwa i bedzie kiedys naszym narodowym przewoznikiem, cenionym rowniez przez obcokrajowcow. Ja rowniez nie spotkalem sie wczesniej z takim zwrotem ale nie jest zly w sumie... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: *.acn.waw.pl 03.12.04, 16:07 Hmmm...z tego co ja zauwazam, to wlasnie obcokrajowcy przede wszystkim cenia sobie LOT! Polacy, jak wiadomo, narzekaja na wszystko, i maja nie wiadomo jakie wymagania! Taka cecha narodowa- wieszac psy na wszystkich i narzekac! W mojej firmie generalnie zawsze latamy LOTem, bo mamy bilety w ramach "LOT dla firm", wiec caly zarzad to obcokrajowcy, ktorzy cenia LOT za punktualnosc, serwis, mile, mlode zalogi, ciepla atmosfere i cieple, polskie i goscinne podejscie do pasazera. Ja zauwazam to samo, podobnie jak i moj przyjaciele - obcokrajowcy, ktorzy bardzo cenia LOT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jedna_z_was Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: 212.180.161.* 03.12.04, 17:35 Popieram Cie masz 100% racje w tym co piszesz. To jest nasza narodowa wizytowka, NARZEKANIE. Na wszystko w samolocie narzekaja. Na jedzenie, picie, generalnie na wszystko. Moze niech przeleca sie innymi liniami lotniczymi, to na 99% pewnie nic nie dostana. Wiec prosze panstwa. Prosze nie narzekac na rodzima firme, bo mam tylko pare miesiecy zdolnosci platniczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek to jest firma a nie narodowa wizytowka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.04, 20:23 deficytowa, niuedolnie zarzadzana, dotowaa z naszych podatkow takie sa smutne fakty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WuMike Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: *.gdynia.mm.pl 03.12.04, 19:43 Bez zwolnien sie nie obejdzie ale trzeba ich szukac tam, gdzie sa najbardziej potrzebne - dyrektorstwo przede wszystkim, caly ten niezdrowy family business (dodam, ze nie jestem dobrze obeznany w temacie zatrudnienia ale widze tam zbyt duza ekipe ludzi na "cieplych posadkach", ktorzy nie sa specjalnie potrzebni. Poza tym, przeprowadzilbym jakas selekcje steward-ess/-ow, zostaja ci, ktorzy znaja jezyki, no i najlepiej przejda testy (psychologiczne, nie wiem jeszcze jakie). Kultura osobista oczywiscie tez w cenie. Zwiazki zawodowe to w/g mnie istota calej sprawy. Zawsze bedzie im zle. Wiadomo, ze trzeba zwolnic troche ludzi, czyli od razu zaczynaja sie akcje, protesty. Ja to widze tak: w tej chwili konieczne jest uszczuplenie zatrudnionych w PLL LOT ale moze to spowodowac, a wlasciwie spowoduje zmniejszenie wydatkow, poczatek oszczednosci, zakup samolotow, powolny rozwoj firmy, siatki polaczen, ogolnie kondycji LOT'u i w przeciagu kilku lat nastapi ponowny nabor pracownikow. A jaka czesc z tych zwolnionych wroci z powrotem - to juz bedzie zalezalo od ich predyspozycji. Takie jest moje skromne zdanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaneK Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 21:47 Dyrektorstwo zwalniać? Może i tak - nie wiem. Ale powiedz mi czemu w United, w tym samym Star Aliance mogą być na 737 3 stewy, a w LOTcie 5? JK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z.U. Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: 217.153.99.* 03.12.04, 22:48 JaneK, chyba nie jesteś "up to date" od grudnia nie uświadczysz w LOT 5 stew. i w tej linii mogą latać 3 (wbrew pozorom) to jednak kosztem okrojonego serwisu zupełnie jak w United Z.U. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jedna_z_was Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 22:57 A czasem i 2 lataja na 737. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: *.acn.waw.pl 04.12.04, 10:12 Hmmm...a to dziwne, bo jakm lecialem LH do Beyrutu, i lecial 737-300, bylo 5 stewardess! 2 tyg temu! LH tez ma crew ratio w zaleznosci od bookingu na dluzszych trasach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WuMike Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: *.gdynia.mm.pl 04.12.04, 14:17 Z tego, co wiem, minimalna ilosc obslugi to 1 stewardessa na 50 pax'ow. Czyli przykladowo w samolocie ze 120 osobami na pokladzie musza byc co najmniej 3. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stew Re: Co tak naprawdę sądzicie o LOT? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.12.04, 13:23 W żadnym 737 nie ma miejsca dla 5 stew, są tylko 4 a przecież personel pokładowy nie może latać w przedziala z pasażerami tylko w kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś