remulak 08.12.02, 23:13 pierwszy kontroler ruchu lotniczego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: M Re: Zagadka - jak się nazywał IP: 157.25.164.* 09.12.02, 07:13 remulak napisał: > pierwszy kontroler ruchu lotniczego? Stefan z Kraszewa herbu PAR ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
remulak Re: Zagadka - jak się nazywał 09.12.02, 08:53 Dobre, dobre... A na świecie? Odpowiedz Link Zgłoś
pacio Re: Zagadka - jak się nazywał 09.12.02, 11:19 Też oglądałem ten program, było w USA Odpowiedz Link Zgłoś
pacio Re: Zagadka - jak się nazywał 09.12.02, 14:59 Była 2 w nocy i chyba Discowery Chanel, nie jestem pewien, tak z miesiąc wstecz.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirko No to jak sie nazywal? IP: *.union01.nj.comcast.net 12.12.02, 02:04 W USA www.airtrafficcafe.com/archie.shtml a www.dogsinthenews.com/issues/0106/articles/010611a.htm A ktory madrala wie, skad wziela sie moda na dlugi bialy szalik lotnika? (Dla ulatwienia dodam, ze moda ta pochodzi z czasow prehistorycznych: 1-sza wojna i wczesniej.) www.uswings.com/images/jacket_scarfGA.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
remulak Re: No to jak sie nazywal? 12.12.02, 11:10 Brawo, chodziło mi właśnie o Archiego, powszechnie uznawanego za pierszego ATCO na świecie (z tą powszechnością to może lekka przesada, ale innych kandydatów nie ma ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirko No i co z tym szalikiem?? Kto wie? IP: *.union01.nj.comcast.net 13.12.02, 02:42 Szalik (i reszta skorzanego stroju) pochodzi z czasow gwiazdzistych silnikow ROTACYJNYCH w samolotach typu Sopwith Camel, Nieuport 17 czy wczesne Fokkery... www.theaerodrome.com/aircraft/france/nieuport/17.html Silnik taki nie mial przepustnicy i lecialo sie wlaczajac i wylaczajac iskrowniki! Smiglo bylo na sztywno przymocowane do korpusu silnika, ktory sie oczywiscie tez krecil. Wal korbowy z kolei byl na sztywno zamocowany do kadluba. Calosc wiec dosyc obficie rzygala olejem na wszystkie strony w tym prosto w pysk dzielnego lotnika, ktoremu szalik sluzyl jako maska do oddychania! Im dluzszy - tym na dluzej starczal... Z tego samego zaolejobnego powodu tez pilotka, gogle i skorzana kurtka bo drelichy zamoklyby od tego oleju raz dwa. Ale to nie koniec nieszczesc: OLEJ BYL RYCYNOWY! Mimo szalika nierzadko trzeba bylo siedac w polu i rozpinajac spodnie gnac w krzaki! Takie to byly poczatki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Technior Re: Zagadka - jak się nazywał IP: *.wmc.com.pl 13.12.02, 07:29 Zdecydowanie był to nijaki Dedal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piskun Re: Zagadka - jak się nazywał IP: *.acn.waw.pl 21.01.03, 00:47 Na miano kontrolera mógł zasłużyć tylko ktoś uznawany przez drugą stronę, czyli pilota. W przciwnym wypadku mógł być tylko kontrolerem-zamozwańcem. Jeżeli do aparatów latających zaliczyć balony to byli tacy bracia Mongolfier'e (pisowni nie jestem pewien). Chociaż nie wiem czy, jak to bracia, byli zgodni. No i ten brak konkurencji w przestrzeni sprawia istotne zawężenie zakresu kontroli. Czy będą jakieś nagrody? (np. za niby logikę)? Odpowiedz Link Zgłoś