Dodaj do ulubionych

Zagadka - jak się nazywał

08.12.02, 23:13
pierwszy kontroler ruchu lotniczego?
Obserwuj wątek
    • Gość: M Re: Zagadka - jak się nazywał IP: 157.25.164.* 09.12.02, 07:13
      remulak napisał:

> pierwszy kontroler ruchu lotniczego?

Stefan z Kraszewa herbu PAR ;-)
      • remulak Re: Zagadka - jak się nazywał 09.12.02, 08:53
        Dobre, dobre... A na świecie?
        • pacio Re: Zagadka - jak się nazywał 09.12.02, 11:19
          Też oglądałem ten program, było w USA
          • remulak Re: Zagadka - jak się nazywał 09.12.02, 11:34
            ke? Jaki program?
            • pacio Re: Zagadka - jak się nazywał 09.12.02, 14:59
              Była 2 w nocy i chyba Discowery Chanel, nie jestem pewien, tak z miesiąc
              wstecz....
              • Gość: Mirko No to jak sie nazywal? IP: *.union01.nj.comcast.net 12.12.02, 02:04
                W USA
                www.airtrafficcafe.com/archie.shtml
                a
                www.dogsinthenews.com/issues/0106/articles/010611a.htm
                A ktory madrala wie, skad wziela sie moda na dlugi bialy szalik lotnika?
                (Dla ulatwienia dodam, ze moda ta pochodzi z czasow prehistorycznych: 1-sza
                wojna i wczesniej.)
                www.uswings.com/images/jacket_scarfGA.jpg

• remulak Re: No to jak sie nazywal? 12.12.02, 11:10
                  Brawo, chodziło mi właśnie o Archiego, powszechnie
                  uznawanego za pierszego ATCO na świecie (z tą
                  powszechnością to może lekka przesada, ale innych
                  kandydatów nie ma ;))
                  • Gość: Mirko No i co z tym szalikiem?? Kto wie? IP: *.union01.nj.comcast.net 13.12.02, 02:42
                    Szalik (i reszta skorzanego stroju) pochodzi z czasow gwiazdzistych silnikow
                    ROTACYJNYCH w samolotach typu Sopwith Camel, Nieuport 17 czy wczesne
                    Fokkery... www.theaerodrome.com/aircraft/france/nieuport/17.html
                    Silnik taki nie mial przepustnicy i lecialo sie wlaczajac i wylaczajac
                    iskrowniki!
                    Smiglo bylo na sztywno przymocowane do korpusu silnika, ktory sie oczywiscie
                    tez krecil.
                    Wal korbowy z kolei byl na sztywno zamocowany do kadluba. Calosc wiec dosyc
                    obficie rzygala olejem na wszystkie strony w tym prosto w pysk dzielnego
                    lotnika, ktoremu szalik sluzyl jako maska do oddychania! Im dluzszy - tym na
                    dluzej starczal... Z tego samego zaolejobnego powodu tez pilotka, gogle i
                    skorzana kurtka bo drelichy zamoklyby od tego oleju raz dwa.
                    Ale to nie koniec nieszczesc: OLEJ BYL RYCYNOWY! Mimo szalika nierzadko trzeba
                    bylo siedac w polu i rozpinajac spodnie gnac w krzaki!
                    Takie to byly poczatki...

• Gość: Technior Re: Zagadka - jak się nazywał IP: *.wmc.com.pl 13.12.02, 07:29
      Zdecydowanie był to nijaki Dedal.
    • Gość: piskun Re: Zagadka - jak się nazywał IP: *.acn.waw.pl 21.01.03, 00:47
      Na miano kontrolera mógł zasłużyć tylko ktoś uznawany przez drugą stronę, czyli
      pilota. W przciwnym wypadku mógł być tylko kontrolerem-zamozwańcem. Jeżeli do
      aparatów latających zaliczyć balony to byli tacy bracia Mongolfier'e (pisowni
      nie jestem pewien). Chociaż nie wiem czy, jak to bracia, byli zgodni. No i ten
      brak konkurencji w przestrzeni sprawia istotne zawężenie zakresu kontroli.
      Czy będą jakieś nagrody? (np. za niby logikę)?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka