Dodaj do ulubionych

Politechnika Rzeszowska

IP: *.Astral.Lodz.pl / *.Astral.Lodz.PL 29.11.03, 10:59
Witam,
W przyszłości mam zamiar być pilotem liniowym i chce sie zapytac jak osiagnac
to w Polsce? Wiem ze mozna się szkolić w areoklubach ale to jest bardzo
drogie. Dowiedzialem sie ze pilotów szkoli się na politechnice Rzeszowskiej
na wydziale "Budowa maszyn i lotnictwo" Chce się zapytać czy po skończeniu
takiej szkoły bede miał licencje pilota liniowego? Wiem ze sa tam tez
cwiczenia praktyczna np, nalot na szybowcach. Chce sie zapytac czy za takie
latanie coś się płaci czy koszty ponosi uczelnia? Czy zeby tam studiowac
trzeba miec jakieś doswiadczenie w lataniu? i czy w ogole Politechnie
Rzeszowska to dobry wybór?
Najlepiej by było jak by się wypowiedział jakiś absolwent tego wydziału albo
ktoś kto tak mieszka i wie jak tam jest, jest mi to bardzo potrzebne.
Z góry dziękuje!
Obserwuj wątek
    • Gość: max pwr Re: Politechnika Rzeszowska IP: *.aster.pl / *.acn.pl 29.11.03, 19:47
      Kwalifikacja studentów na Kierunek Dyplomowania Pilotaż WBMiL PRz odbywa się
      po trzech semestrach studiów na ww. Wydziale. Aby do niej przystąpić należy
      mieć średnią z tych trzech semestrów powyżej 3,5, wyszkolenie lotnicze tzn.
      przynajmniej podstawowe szybowcowe (ale licencja pilota samolotowego
      turystycznego daje Ci dużo większe szanse), dobrą znajomość języka
      angielskiego oraz przejść rozmowę kwalifikacyjną. Spośród grona kandydatów
      wybieranych jest kilkanaście osób, które w wakacje rozpoczynają praktykę na
      samolotach w Ośrodku Kształcenia Lotniczego PRz na lotnisku Rzeszów-Jasionka.
      Kończąc studia na tym kierunku posiadasz dyplom magistra lotnictwa oraz
      licencję pilota samolotowego zawodowego II kl. z uprawnieniami do lotów wg
      przyrządów (IFR) i na samolotach wielosilnikowych (ME). Acha, musisz musisz
      ponieść koszty wyszkolenia zanim rozpoczniesz latanie na studiach (szkolenie
      samolotowe jest dużo droższe niż szybowcowe), szkolenie w OKL opłaca
      Polibuda. Cześć! P.S. Może ktoś, kto posiada informacje na bieżąco jest w
      stanie je uaktualnić, pozdrawiam.
      • Gość: Marek Re: Politechnika Rzeszowska IP: *.its.it 15.12.03, 10:52
        w zasadzie nic sie nie zmienilo w tej kwestii. Skonczylem WBMiL w ubieglym roku
        i ciagle zasafdy rekrutacji na pilotaz sa takie same. Co do realnych szanas na
        przyjecie na kierunek "pilotaz" to poza nielicznymi wyjatkami dostaja sie tam
        ludzie ze znajomosciami. Poza tym ukonczenie tego kierunku w chwili obecnej nie
        gwarantuje ci pracy jako pilota. Ba, wogole zadnej pracy ci nie gwarantuje.
        Zeby pracowac jako pilot czegokolwiek tzreba miec i tak znajomosci i cholerne
        szczescie. Tylko ci co maja kase i rodzicow w Locie maja szanase na prace jako
        liniowy. Odradzam ten kierunek studiow. Realne szanse sa na ukonczenie kierunku
        konstrukcyjnego ale z praca potem jest niewiele lepiej niz w przypadku pilotow.
        Ale jako inzynier nie musisz pracowac tylko w lotnictwie. radze dobrze sie
        zastanowic na politechnikĺ rzeszowka, kierunke lotniczy jest tam degradowany z
        tego co widze
        • tody1305 Re: Politechnika Rzeszowska 19.12.03, 12:32
          Niestety muszę się zgodzić z Markiem, tzw. kwalifikacja po 3 semestrze to
          szopka. Z 300 ludzi zostaje wybranych 30, z czego 25 ma wujka prezesa w
          aeroklubie albo podobne układy. Jeden przyniósł nawet list od biskupa ,ale nie
          pomogło. Ja dałem sobie spokój i przeszedłem na Agh, a kumpel z pokoju który
          został i skończył budowę płatowca teraz jeździ po Polsce jako akwizytor firmy
          ze Śląska która produkuje wentylatory. Tak że pracę ma faktycznie w zawodzie.
    • flipflap Re: Politechnika Rzeszowska 15.12.03, 18:52
      www.prz.rzeszow.pl/pl/wbmil/index.php?page=lotnictwo
      Troche info na ten temat
    • Gość: andy Re: Politechnika Rzeszowska IP: 62.233.197.* 30.12.03, 12:22
      zajrzyj na stronę www.okl.wist.com.pl/, nie słchaj tych którym się nie
      udało, jak nie masz kasy, znasz angielski i matma cię nie przeraża to jest to
      chyba jedyna droga w tej chwili.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka