Dodaj do ulubionych

lampka niskiego stanu oleju swieci, a olej jest!

20.01.04, 08:39
Posiadam opla corse 1.3 cdti i juz dwukrotnie (przebieg auta 1200 km)
zapalila sie lampka niskiego stanu oleju. Sprawdzając stan bagnetem wszystko
jest ok, stan w polowie. Co moze byc przyczyna zapalania sie tej lampki?
pierwszy raz zdarzylo sie to przy -10, tlumaczono mi, ze gesty olej pompa
podala do gory silnika i nie zdarzyl splynac, ale drugi raz sytuacja pojawila
sie przy 0 stopniach, a przeciez olej 5W40! Bede wdzieczny za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • hdp Re: lampka niskiego stanu oleju swieci, a olej je 21.01.04, 09:34
      gzielony napisał:

> Posiadam opla corse 1.3 cdti i juz dwukrotnie (przebieg auta 1200 km)
      > zapalila sie lampka niskiego stanu oleju. Sprawdzając stan bagnetem wszystko
      > jest ok, stan w polowie. Co moze byc przyczyna zapalania sie tej lampki?
      > pierwszy raz zdarzylo sie to przy -10, tlumaczono mi, ze gesty olej pompa
      > podala do gory silnika i nie zdarzyl splynac, ale drugi raz sytuacja pojawila
      > sie przy 0 stopniach, a przeciez olej 5W40! Bede wdzieczny za odpowiedz
      ________________________________________________________________________________

.. pompa olejowa daje zbyt niskie cisnienie,nie zwlekaj,suche gladzie=zlom.
      ________________________________________________________________________________
    • polek5 Re: lampka niskiego stanu oleju swieci, a olej je 22.01.04, 08:43
      prawdopodobnie masz auto na gwarancji, jedź do serwisu i zgłos wadę, nakazując
      wpisanie zgłoszenia do książki gwarancyjnej. Może się bowiem zdarzyć tak że
      zatrze się silnik. Wtedy będziesz miał podkładkę ze to wada fabryczna. Masz po
      prostu słabą pompę oleju, lub jakąś nieszczelność w układzie. Olej 5W40 traci
      płynnośc przy temperaturze około -35 stopni C, więc nie jest to wytłumaczenie.
      Oczywiście może to też być wada czujnika ciśnienia oleju, ale to powinien
      sprawdzić serwis.
    • meriadok Re: lampka niskiego stanu oleju swieci, a olej je 22.01.04, 10:41
      gzielony napisał:

A jak wygląda ta lampka?
      Jesteś pewien że jest to lampka niskiego STANU oleju?
      A może jest to kontrolka niskiego CIŚNIENIA?
      w takim przypadku - koniecznie do serwisu!
      pzdr.
      • gzielony Re: lampka niskiego stanu oleju swieci, a olej je 23.01.04, 09:47
        To na pewno lampka niskiego stanu oleju, i podejrzewam, ze to nie ma nic
        wspolnego z pompa olejowa, bo lampka niskiego cisnienia sie nie swieci, A wiec
        Wasze podejrzenia sa nieprawidlowe wg. mnie. Auta raczej nie zatre, bo
        cisnienie oleju jest, olej tez, tylko lampka niskiego stanu oleju sie swieci.
        Pozdrawiam
        • takietam1 Wymienic czujnik. 25.01.04, 20:32
          To jest taki specjalny czujnik i on nawala.

Nie ma sie co przejmowac. Powodem jest zabrudzenie czujnika przez zlej jakosci
          olej. Im gorszy olej tym szybciej czujnik diabli biora.

Ja cie to meczy to wymien czujnik, za 3 lata bedziesz mial to samo.
    • marcin.klonowski Re: lampka niskiego stanu oleju swieci, a olej je 25.01.04, 20:20
      moja diagnoza to: wymienić czujnik stanu oleju. Co stacja na to?
      • luzaklive Re: lampka niskiego stanu oleju swieci, a olej je 25.01.04, 23:28
        Witam

Już pisałem o tej sprawie. To nie są żadne czujniki, pompy itd. Te cudowne
        dziecko w Bielska-Białej po prostu bierze olej !!!. Posiadam takowy i
        wiem.Koleżanka też i jest to samo. Każdy kto posiada autko z tym silnikiem
        bedzie miało te problemy.
        Mi także sie zaswieciło kontrolka oleju po 2000 km. Pojechałem do serwisu a Ci
        stwierdzili iz w FABRYCE za mało dolali oleju i dlatego :-). Dolali 0.5 Litra i
        pojechałem. Niestety po niecałych 5000 km zrobiło się to samo.Zauważalny brak
        oleju.... na bagnecie.
        Niech ekspert swoimi drogami spróbuje to sprawdzić w Oplu. Ponoć kierownicy
        Serwisu Opla mają zgłaszac wszystkie takie przypadki do Niemiec do centrali.
        • gzielony Re: lampka niskiego stanu oleju swieci, a olej je 26.01.04, 13:27
          Jade dzisiaj do serwisu i dam znac co bylo jesli mnie laskawie poinformuja. U
          mnie olej jest, nie zauwazylem jego ubytkow, no wiec zobaczymy jaki bedzie
          werdykt.
      • gzielony Re: lampka niskiego stanu oleju swieci, a olej je 27.01.04, 10:05
        marcin.klonowski napisał:

> moja diagnoza to: wymienić czujnik stanu oleju. Co stacja na to?
        Oto odpowiedz: dolano mi 0,5 l ojeju, teraz mam pełen stan, czego nie jestem
        zwolennikiem, no ale cóż, to oni sa panami w serwisie. Na razie kontrolka sie
        nie zapaliła, ale.. uważam, ze mechanik powinien sprawdzić choćby wzrokowo, czy
        podłączenie czujnika jest prawidlowe, a z tego co zauwazylem, to on chyba nawet
        nie wiedzial, gdzie tego czujnika szukac! Podejrzewam, ze byłem pierwszym ich
        klientem z takim autkiem, no i brak doswiadczenia daje o sobie znac.
        Zastanawiam sie, czy nie zmienic serwisu... Dziekuje za rady!
        • marcin.klonowski Re: lampka niskiego stanu oleju swieci, a olej je 27.01.04, 14:02
          jeżeli jest to kwestia rzeczywiście zużywania oleju przez silnik to sprawa
          wygląda dwojako: kto z kierowców turbodiesli pamieta o tym, by przed gwałtownym
          wciśkaniem gazu dać silnikowi czas nma rozgrzanie się? Kto odczekuje 30 sekund
          po forsownej jeździe aby silnik schłodził się? Odpowiem krótko: nikt, albo
          prawie nikt. A w takim małym silniczku turbina się kręci z ogromną prędkością i
          mogą powstać na tym tle jakieś problemy. Pewnie fabryka na to powie: jaka jest
          norma w instrukcji obsługi? Litrz na 1000 km? To dziękujemy. I trudno tu będzie
          coś zrobić.
          • gzielony Re: lampka niskiego stanu oleju swieci, a olej je 27.01.04, 14:30
            Z tym, ze ja w swoim samochodzie nie zauwazylem ubytkow oleju! JAk bylo pol
            stanu przy odbiorze z salonu, tak do tej pory tyle bylo, do wczoraj, bo jak
            wspomnialem wybitny mechanik dolal do pelnego stanu. Poza tym auto ma
            przejechane zaledwie 1200 km! A o obchodzeniu sie z silnikami wyposazonymi w
            turbine wiem :) Dziekuje Panie Marcinie za zainteresowanie. Ja nadal
            podejrzewam czujnik, lub.. po prosty wade konstrukcyjna silnika. Ciekawe, czy
            fiaty wyposazone w ten silnik posiadaja kontrolke niskiego stanu oleju?
            pozdrawiam
            • robox Re: lampka niskiego stanu oleju swieci, a olej je 27.01.04, 19:57
              Jeżeli byłeś w aso i to zgłosiłeś to dlaczego nie udzielonio Ci informacji
              dlaczego dolano oleju, dlaczego nie domagałeś sprawdzenia czujnika? Jeżeli
              masz watpliwości to zmień aso i to jeszcze raz sprawdź.Poproś o wpis do
              książki aby na przyszłość mieć dowód że to zgłaszałeś.Chyba jesteś przed
              przeglądem zerowym, tak na wszelki wypadek przy tym przeglądzie zgłoś wymianę
              oleju a nie sprawdzenie stanu, ten przebieg jest niewielki więc oprócz awarii
              czujnika może wystapić docieranie silnika.
          • luzaklive Re: lampka niskiego stanu oleju swieci, a olej je 28.01.04, 00:19
            Panie Marcinie
            Jeżeli to mają być te super nowoczesne konstrukcje które zużywają ...olej to
            coś tu jest nie tak.Za ten silnik firma słono sobie każe płacić. Jeżeli płacimy
            to wymagamy jakości a nie bubla.To chyba nie jest normalne zjawisko i fabryka
            nie moze tego zakwestionowac iż tak ma być( 1 litr na 1000-2000 km) toż to
            polonez 18 letni mojego ojca taka ma normę.
            Już się usmiecham pod nosem jak to zapewniano mnie iż przeglad pierwszy i
            wymiana oleju :-) po 50 000 KM w tym silniku.
            Koleżanka o której już wspomniałem dzis pojechała kolejny raz do serwisu i tam
            dolali jej olej na maksa i ... zaplombowli jej bagnet co by oleju nie
            spijała .....Jezeli ubytek oleju bedzie to silnik idzie Cały do naprawy. A to
            nie jest już smieszne...
            Coś czuje iż fabryka z Bielska bedzie miała problemy ....

A co do uwag ekspoloatacji silników diesla to dziekuje za rady :-) Ich nigdy za
            wiele.
          • luzaklive Re: lampka niskiego stanu oleju swieci, a olej je 01.02.04, 21:50
            Panie Marcinie
            Mały artykuł z strony www.gieldasamochodowa.com. Mysle iż jest to interesująca
            diagnoza...i potwierdza czesciowo pana wypowiedź

Diagnosta samochodowy Ryszard Czaja z serwisu Opel Motor Centrum w Gdańsku:
            - Przyczyną może być turbosprężarka, która zasysa olej i spala go. Aby to
            potwierdzić, należałoby przeprowadzić analizę dymienia silnika. Najlepiej jest
            ją wykonać przy zimnym bloku motoru, wtedy dymienie jest widoczne nawet bez
            specjalistycznych przyrządów. Inną, choć mniej prawdopodobną, przyczyną jest
            spalanie oleju przez głowicę lub pierścienie, ale przy nowym aucie jest to mało
            prawdopodobne. Kolejną może być nieszczelna zaślepka przy rozrządzie, ale wtedy
            byłby widoczny wyciekający olej i mechanik by to zauważył.
        • ag01 Re: lampka niskiego stanu oleju swieci, a olej je 10.02.04, 22:06
          Ciekawa sprawa, nie znam tego silnika ale chyba mylicie Panowie kontrolkę
          ciśnienia z kontrolką poziomu. Poziom oleju mierzy bagnet a kontrolka z reguły
          jest kontrolką ciśnienia. Kontrolek poziomu oleju ja przynajmniej nie spotkałem
          w silnikach. Przekonać się o tym łatwo jeśli to kontrolka ciśnienia pali się
          przy niepracującym silniku i gaśnie po starcie. Jezeli nie pali się także przy
          wyłaczonym silniku to może rzeczywiście mierzy poziom (oczywiście właczona
          stacyjka).
          Prawdą jest ze jedną z przyczyn niskiego ciśnienia oleju może być za niski
          poziom ale jesli bagnet tego nie potwierdza to przyczyn moze być mnóstwo
          (najczęściej pompa lub panewki i może to być wada montażowa),ale efekt bedzie
          na pewno jeden - zatarty silnik. I to tylko kwestia czasu i ... wyższych
          temperatur. A więc do lata ?
          • gzielony Re: lampka niskiego stanu oleju swieci, a olej je 11.02.04, 08:37
            Otoz szanowny ag01. W oplu model 2004 i wczesniejszych chyba tez jest kontrolka
            niskiego stanu oleju, rozni sie nico od kontrolki cisnienia oleju, przede
            wszystkim kolorem, no i nie swieci sie przed uruchomieniem silnika, jezeli olej
            jest oczywiscie, a wiec Twoje podejrzenia nie sa prawdziwe. Po dolaniu oleju
            problem zniknal, ale niepokoi mnie, ze sytuacja miala miejsce przy polowie
            stanu oleju (mierzac bagnetem). Teraz mam pelen stan. Pozdrawiam
    • hdp Re: lampka niskiego stanu oleju swieci, a olej je 11.02.04, 10:09
      gzielony napisał:

> jest ok, stan w polowie. Co moze byc przyczyna zapalania sie tej lampki?
      > pierwszy raz zdarzylo sie to przy -10, tlumaczono mi, ze gesty olej pompa
      > podala do gory silnika i nie zdarzyl splynac, ale drugi raz sytuacja pojawila
      > sie przy 0 stopniach, a przeciez olej 5W40! Bede wdzieczny za odpowiedz

.. lampka kontrolna stanu/poziomu oleju potrafi sie zaswiecic nawet gdy poziom
      oleju jest OK lecz cisnienie jest za niskie ,-sprawdz pompe.
      • gzielony Re: lampka niskiego stanu oleju swieci, a olej je 11.02.04, 10:17
        tego nie rozumiem, dlaczego mialaby sie zapalic? przeciez od tego jest czujnik
        cisnienia oleju. W takim razie moze inne pytanie... Jak dziala czujnik niskiego
        stanu oleju? czy wykrywa jego obecnosc? gdzie jest umiejscowiony? Ponizej
        minimalnego poziomu oleju? i co ma wspolnego z cisnieniem oleju, bo zaczynam
        miec kolomyje w glowie... Pozdrawiam
    • mareczek2001 Re: lampka niskiego stanu oleju swieci, a olej je 12.02.04, 15:24
      Wiatm i pozdrawiam.
      Przeczytalem wszystkie wypowiedzi i stwierdzam ze poziom oleju w silniku to
      jedno i cisnienie oleju to drugie.Teraz jesli Opel ma miarke poziomu oleju na
      ktorej jest zakres min-max to uwazam ze jesli jest minumum tez samochod
      powinien miec cisnienie bez zarzutu.Mysle ze nonsensem by bylo jesli posiadamy
      stan oleju min i bylo by zle wiec po co ta dolna dopuszczalna granica?
      Dwa kontrolka cisnienia jest tez tak jak napisali przedmowcy nie tylko od
      poziomu ale od tego jak podaje pompa i co najwazniejsze tez seguruje cisnienie
      na panewkach-chyba to wazne co ?
      Jesli olej jest w silniku proponuje poprostu wymiane pompy a nie trzymanie
      stanu oleju na max przeciez to nonsens.Ja uwazam ze najlepiej miec 3/4 stanu
      wtedy tak zimeringi nie dostaja w kosc.
      • ag01 Re: lampka niskiego stanu oleju swieci, a olej je 12.02.04, 22:48
        Jeżeli to tylko rzeczywiście tylko poziom a kontrolka ciśnienia gaśnie po
        rozruchu to nie ma co panikować. Jak silnik startuje i nabiera obrotów to
        poziom spada jesli do tego skoczy na dziurze przy jeździe ...I być może ten
        czujnik poziomu nie jest najlepiej ustawiony. W końcu nie darmo poziom oleju
        powinno się sprawdzać przy wyłączonym i po spłynięciu oleju, nie mówiąc o
        ustawieniu auta równo ...
        A jazda z poziomem max nie jest szkodliwa choć może oleju więcej przerzucać
        przez odpowietrzenie i to wszystko.
        Pozdrowienia .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka