Dodaj do ulubionych

Głośny Yaris

03.05.04, 17:12
Od 6 tygodni mam Yarisa. Z auta jestem zadowolony. Z jednym wyjątkiem. Od ok.
100 km/h w środku robi się głośno. Czy istnieje możliwość dodatkowego
wyciszenia komory silnika lub kabiny? Jeśli tak, to ile to może kosztować i
na ile jest skuteczne? Wczoraj po raz pierwszy po dotarciu silnika wyjechałem
na dłuższą trasę poza miasto i stwierdziłem z przykrością, że hałas jest
naprawdę dokuczliwy.
Obserwuj wątek
    • drac0 Re: Głośny Yaris 03.05.04, 21:53
      Jechales kiedys CC 700 w dluzsza trase?
      Ja po 400 km non stop jazdy nie slyszalem co ktos do mnie mowi.
      Takie to sa uroki malych autek.
      Pozdrawiam
      • wlodek100 Re: Głośny Yaris 04.05.04, 19:29
        Dzięki za pozdrowienia. CC nie jechałem, ale zdarzało mi sie przejechać starym
        maluchem 400 km. Z trudem przypominałem sobie u celu własne nazwisko. Przed
        Yarisem miałem Fiestę 1.3 z 1999. Do 90 km była głośniejsza, niż Yaris, który z
        kolei jest od niej głośniejszy powyżej 100 km.
    • beepp Re: Głośny Yaris 05.05.04, 13:01
      Niestety silniki w Yarisach sa glosne powyzej 3500 obrotow - a co do wyciszenia
      to niestety nie spotkalem sie z zadna oferta tego typu.
    • marcin.klonowski Re: Głośny Yaris 05.05.04, 13:53
      Z tym wyciszaniem to raczej jest trudno. W praktyce wymagałoby to albo wyjęcia
      silnika albo deski rozdzielczej i powiem szczerze - wynik mógłby być słaby.
      Szkoda zachodu. Niestety trzeba się przyzwyczaić
      • wlodek100 Re: Głośny Yaris 05.05.04, 19:59
        Dzięki za informacje, chociaż nie są nadzwyczajne. Przynajmniej wiem, jak
        sytuacja wyglada.
        • diodak76 Re: Głośny Yaris 06.05.04, 12:03
          Witam!!
          Panie kolego istnieje pewien MYK na wyciszenie yarisa!!!
          Sam ma toyote base plus 2003 rok.
          Mnie też bardzo przeszkadzal halas silnika. Szczególnie podczas słuchania
          muzyki której praktycznie nie było słychać.
          Byłem w salonie audio-car i powiedzieli mi ze wyciszenie samochodu bedzie mnie
          kosztować około 2 000 pln. wymiękłem.
          Ale wypytałem się co ONI by wyciszyli i jak.
          Więc tak.
          Założyłem sobie nowe lepsze głośniki te orginalne wywalilem i okleiłem drzwi
          specjalą matą wyciszającą (taka czarna gruba folia samoprzylepna można ją
          dostać w kazdzym salonie audio car).
          Większość hałasu dostaje się do samochodu przez dziury które znajdują sie pod
          czarną kratką przed szybą tam gdzie są wycieraczki.
          Jeśli zdejmie się tę kratkę to naszym oczą ukazują się wiejkie dziury które
          trzeba zakleic tą folią zostawić należy tylko 2 dziury by powietrze docierało
          do samochodu do dmuchawy.
          można róznież zdjąć tapicerkę z podłogi itd. ale ja mam samochod na gwarancji i
          nie chciałem jej zrywać.

Więc cały proces wymaga średnich zdolności manualnych, suszarka do włosów która
          podgrzewa sie folie by lepiej sie dopasowała i jakies 150 - 200 pln na folie.
          gdyby co to prosze pytać.
          diodak76@o2.pl
          • wlodek100 Re: Głośny Yaris 06.05.04, 19:14
            Dzięki za informację. Obawiam się, że moje zdolności manualne są ciut poniżej
            średnich. Mam natomiast dwa pytania: 1.Czy zasłonięcie wymienionych dziur nie
            spowoduje nieprawidłowości w działaniu samochodu? 2. Na ile udało sie Panu
            wyciszyć opisanym sposobem auto?
    • lancera Re: Głośny Yaris 26.11.04, 13:22
      problem moze lezec w kolektorze ssacym.(mechanik serwisu)
    • mareklacki Re: Głośny Yaris 26.11.04, 17:48
      Zazwyczaj w mniejszych samochodach takich jak Yaris ze względów
      oszczędnościowych stosuje sie mniej materiałów wygłuszających. Nie wiem co tu
      akurat halasuje bo nie podałeś tego. Jeżeli przeszkadza dźwięk silnika,
      proponuję zająć się w pierwszej kolejności maską. Najskuteczniejsze są maty
      bitumiczne samoprzylepne. Kleimy je na gołą blachę a wycinamy kształty
      nożyczkami. Wklejamy pomiędzy szkielet podtrzymujący maskę prosto na połacie
      blachy. Kupić to można wysyłkowo np. www.akkus.com.pl (akurat tam sprzedają to
      do wytłumiania ścianekj bocznych kolumn głośnikowych ale to nieważne). Jeżeli
      hałas pochodzi z odgłosow toczenia - opon. Trzeba zająć się błotnikami od
      wnętrza kabiny oraz wykleić blachy drzwi, po zdjęciu ich boczków. To samo
      dotyczy podłogi. Trzeba niestety trochę porozkręcać. Najłatwiej jednak pod
      maską. Do wersji diesel prawdopodobnie dostępna jest tez mata filcowa pod
      maskę, która będzie pasowac i do Twojej wersji. Przede wszystkim jednak maty
      bitumiczne.
      • mareklacki Da się bez problemu! 26.11.04, 17:52
        mareklacki napisał:

> Zazwyczaj w mniejszych samochodach takich jak Yaris ze względów
        > oszczędnościowych stosuje sie mniej materiałów wygłuszających. Nie wiem co tu
        > akurat halasuje bo nie podałeś tego. Jeżeli przeszkadza dźwięk silnika,
        > proponuję zająć się w pierwszej kolejności maską. Najskuteczniejsze są maty
        > bitumiczne samoprzylepne. Kleimy je na gołą blachę a wycinamy kształty
        > nożyczkami. Wklejamy pomiędzy szkielet podtrzymujący maskę prosto na połacie
        > blachy. Kupić to można wysyłkowo np. www.akkus.com.pl (akurat tam sprzedają
        to
        > do wytłumiania ścianekj bocznych kolumn głośnikowych ale to nieważne). Jeżeli
        > hałas pochodzi z odgłosow toczenia - opon. Trzeba zająć się błotnikami od
        > wnętrza kabiny oraz wykleić blachy drzwi, po zdjęciu ich boczków. To samo
        > dotyczy podłogi. Trzeba niestety trochę porozkręcać. Najłatwiej jednak pod
        > maską. Do wersji diesel prawdopodobnie dostępna jest tez mata filcowa pod
        > maskę, która będzie pasowac i do Twojej wersji. Przede wszystkim jednak maty
        > bitumiczne.
    • zgryzliwy1 łokuwra ale refleks !!!!!! 05.06.13, 06:37
      myslisz, ze po 9 latach ma jeszcze tego Yarisa ?

uuuhhahahahahaha
    • tkjaaa łokuwra ekspert od cieplej wody sie wypowiedzial! 12.06.13, 06:14
      maka_ronin napisał(a):

> Może ktoś jeszcze kto ma toyotę ma taki problem. To całkiem możliwe, mając na u
      > wadze jakie to graty.

miszczu, nie masz zielonego pojecia o czym bajdurzysz
      te "graty" zajmuja od lat pierwsze miejsca w rankingach niezawodnosci
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka