Dodaj do ulubionych

Ford Explorer

11.09.13, 01:48
Witam
Posiadam forda explorer z 2006 roku. Kupiłem go z przebiegiem 88 tys.km . Obecnie mam 102tys ,po 94tys wymieniłem olej , miesiåc temu wymieniłem klocki i tarcze - komplet , mam pytanie co powinienem jeszcze wymienić żeby nie narażać auta na jakąś usterke. Dziękuje za odp.
Obserwuj wątek
    • celicaman Re: Ford Explorer 11.09.13, 11:09
      Ściagnij sobie z netu manual np:
      owner.ford.com/servlet/ContentServer?pagename=Owner/Page/OwnerGuidePage&year=2006&make=Ford&model=Explorer
      a zwłaszcza ten:
      www.motorcraftservice.com/pubs/content/~WO6EXP/~MUS~LEN/41/06frdmg3e.pdf
      Tam będziesz miał podane co kiedy wymieniać.
      Ja bym wymienił płyn chłodzący i hamulcowy, filtry powietrza (silnika i kabinowy), paliwa. W zalezności od tego co podali w instrukcji ew. olej w skrzyni biegów, tylnym moscie, filtry oleju. W Explorerach chyba jest łańcuch rozrzadu ale sprawdź. Jesli jednak pasek to wymień. To zapewne benzyna więc może tez świece. Jak ma trudności z odpaleniem w mokre dni to dodatkowo przewody wysokiego napiecia.
      • delu Re: Ford Explorer 11.09.13, 14:23
        test
      • jjks3 Re: Ford Explorer 11.09.13, 15:04
        witam
        dziekuje za odp.
        mieszkam na Islandii i z pewnymi rzeczami u mechanika jest k;opot , na zbierznosc kol jechalem 500 km . ale zaczne od filtrow i plynow , a co do mokrych dni to odpala ok ale troche piszczy spod maski i nie wiem co to .
        • celicaman Re: Ford Explorer 12.09.13, 12:38
          > co do mokrych dni to odpala ok ale troche piszczy spod maski i nie wiem co to
          Pewnie luźny lub wytarty pasek klinowy. Jak jest wilgotny to się trochę ślizga i piszczy. Gdyby naprężenie paska nie pomogła to trzeba będzie wymienić pasek lub/i koło pasowe. Prowizorycznie można "naprawić" pryskając belt dressing'iem. Jeśli piszczenie zniknie, to wiadomo, ze to ten pasek.
          • jjks3 Re: Ford Explorer 24.10.13, 01:59
            Pasek klinowy wymieniony ale msm teraz inny pronlem .podczas jazdy kiedy wciskam pedal gazu wydobywa sie dziwny dzwiek kiedy puszczam gaz dzwiek ustaje jednak jak zaczne dodawac gaz tempomatem dzwieku nie ma , wystepuje tylko po nacisnieciu pedalu gazu , u mechanika nie wiedza co to jest i jestem skaxany na podroz autem 500 km do serwisu forda .
    • zabieganab Re: Ford Explorer 16.12.13, 15:45
      a ja mam do Ciebie pytanko:
      czy miales wczesniej FORDa? Co wg Ciebie jest slaba strona tego FORDA?

Zastanawiam sie nad kupnem FORDA, co prawda nowego, ale nie wiem czy to madry pomysl.
      Cena jest baaardzo podobna do SKODY, a podobno w utrzymaniu i przy sprzedazy po 3-4 latach nie zwroci mi sie tyle co za SKODE.
      Podobno blacha w FORDACH szybciej koroduje niz w SKODZIE.
      Dlatego szukam realnych uzytkownikow FORDa, zeby poznac realne opinie ;-)
      • jjks3 Re: Ford Explorer 19.12.13, 11:45
        ,,podobno,,
        a jakiego Forda chcesz kupic , ze twierdzisz ze po 3-4 latach na nim stracisz wiecej niz na kopii VW ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka