Dodaj do ulubionych

TOYOTA LANDCRUISER 99 problem z uciekajacym

24.09.04, 14:00
plynem chlodniczym. Rok temu uciekala szklanka plynu na 10tys km teraz -szklanka na
600km. Po obejrzeniu silnika przez serwis nie znaleziono wycieku. Z rury wydechowej na bialo
tez nie dymi. Silnik 3,0 diesel. W serwisie chca rozebrac glowice ale jako ze to za granica
wstepnie wycenili swoja prace z wymiana uszczelki na 1200-1500 euro. Wydaje mi sie ze
chca po prostu zrobic najdrozsza z mozliwych rzeczy. Moze jest wyciek gdzies indziej np. na
nagrzewnicy pod kokpitem? moze ktos wie jak sie dostac aby ja obejrzec. To tez moze
skorodowac i moze cieknac w dodatku nie widac bo schowana pod deska rozdzielcza. Czy
ma to sens co sugeruje? moze ktos wie jak sprawdzic wyciek bez zdejmowania glowicy?
moze ktos wie jak dostac sie do nagrzewnicy?
Obserwuj wątek
    • bambus_us Re: TOYOTA LANDCRUISER 99 problem z uciekajacym 06.10.04, 03:12
      Nic sie nie wyjasnilo do tej pory?Mnie delikatnie ucieka plyn ,ale nie jest
      tego duzo i nie chce mi sie grzebac ,ze wole dolewac kubek raz na dwa
      tygodnie.W moim wypadku ja wiem gdzie jest wyciek .Jak nagrzewnica cieknie to
      czuc slodka won .Czasami jakies zaciski na wezach moga popuszczac po
      kropelce ,ze bedzie bardzo trudne do znalezienia .Ja bym proponowal ci
      sprawdzac regularnie i dolewac ,ale z woda destylowana -pol na pol .
      • fiu-fiu Re: TOYOTA LANDCRUISER 99 problem z uciekajacym 06.10.04, 08:44
        nigdzie sladu wycieku a dolewki juz co tydzien za kazdym razem pelna szklanke ...
        ponad rok temu szklanke na 10 tys km, pol roku temu po 5 tys, teraz co 500 km
        • vatseq Re: TOYOTA LANDCRUISER 99 problem z uciekajacym 06.10.04, 13:43
          Gdyby był wyciek do układu olejowego, to można byłoby zaobserwować zmiany w
          oleju - piana na korku wlewowym.

Może być wyciek w jakimś miejscu, gdzie płyn natychmiast odparowuje nie
          pozostawiając śladu. Nie dawałbym od razu rozbierać silnika bez upewnienia się
          czy nie ma wycieku poza silnikiem.

vatseq
    • marcin.klonowski Re: TOYOTA LANDCRUISER 99 problem z uciekajacym 08.10.04, 11:43
      W straszych Toyotach Lan Cruiser często pękała głowica, ale nawet na pękniętej
      można było zrobić ponad 100 000 km. Nie wiem jak jest z nową

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka