tomzn 23.03.05, 19:06 Czy można te czynności wykonać samemu? Na co zwrócić szczególną uwagę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
atp1 Re: Wymiana płynu hamulcowego i chłodzącego 23.03.05, 19:15 Najlepiej w dwie osoby, jedna pompuje pedalem a nastepnie trzyma przy desce a druga odkreca i odpowietrza. Zaczynasz od najdalszego kola od pompy. Trzeba to powtarzac wiele razy. Mozna tez kupic prosty "korek" do zbiorniczka z plynem, ktory sie podlancza do opony samochodowej po przez wezyk z zaworem.W tedy mozna odpowietrzyc samemu o ile bedziesz mial cisnienie w kole, nalezy miec wiec reczna pompke do kol. Odpowiedz Link Zgłoś
takietam1 nie zawsze mozna 23.03.05, 21:50 jak auto ma uklad ABS to wymiana plynu hamulcowego jest wskazana u dealera. W przypadku przypadkowego zapowietrzenia ukladu ABS mozesz miec problem z ABS i hamulcami ogolem. Moze sie zdarzyc, ze nie uda ci sie odpowietrzyc modulu zaworow ABS. Np. niektore samochody maja objaw zapowietrzenia ABS polegajacy na blokowaniu sie jednego kola. To dosyc czeste. Np. blokuje przod po prawej. W niektorych modelach zapowietrzenie wywola zapalenie kontrolki ABS. Jak masz ABS to sie tego nie tykaj. Natomiast plyn w ukladzie chlodzenia moze wymienic dziecko. Trzeba skontrolowac weze, czy nie sa sparciale i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
atp1 Zawsze mozna 23.03.05, 22:27 Odpowietrzasz tak jak zawsze, sprawdzasz nastepnie pedal hamulca, jesli jest miekszy odpowietrzasz jeszcze raz. Niektore modele np. Mitsubishi GTI maja dodatkowe odpowietrzniki na samym ABS-ie, ten odpowietrzasz na samym koncu. Jesli nie ma ( na ogol) to znaczy ze ABS jest idealnie rownolegly do podloza i powietrze ladnie przez przewody hamulcowe wyjdzie. Nalezy jedynie zwrocic uwage czy auto stoi prosto ( rownolegle) do podloza. Odpowiedz Link Zgłoś
takietam1 gratuluje 24.03.05, 02:57 Gratuluje wspanialej znajomosci wszystkich systemow ABS. A powrazajac do tematu, nie polecam tej procedury. Jak masz ABS to nie tykaj sie tych hamulcow. Tylko serwis autoryzowany. Plyn mozna wymienic samemu, jak sie ma zwykle hamulce. A nawet wtedy mozna miec klopot, bo pompy hamulcowe lubia pasc od wymiany starego plynu na nowy. Jednak kazdy jest dorosly i podejmuje decyzje sam. Jak ktos sam sobie zepsuje samochod, to sam sobie jest winien. Odpowiedz Link Zgłoś
atp1 Re: gratuluje 25.03.05, 08:41 Takietam ja nie wiem w jaki magiczny sposob zmieniaja plyn w autoryzowanych warsztatach ale ja robilem to setki razy, a wszystkie auta mialy abs. Jedne odpowietrzalo sie szybko a inne dluzej, tylko taka byla roznica.Dla ciekawosci moge ci tylko dodac ze w zawodzie pracuje 15 lat w Dani. Odpowiedz Link Zgłoś
takietam1 prosba. 25.03.05, 20:41 Ale ty jestes chlopie mechanik! A tutaj wchodza na forum ludzie, ktorzy w przerwach w pracy pytaja co im w aucie padlo. Przeciez taki gosc, jak bedzie mial problem, to sobie w zyciu nie poradzi. A ja mam do ciebie pytanie, skoro pracujesz w Danii, to prosilbym o dokumentacje do mazdy 626 z 1989 w wersji 5-cio drzwiowej z tylna osia skretna. Chodzi mi glownie o sterowanie tylnej osi z modulami, schematy i jakby sie dalo to ABS tez. To jest o ile pamietam auto z 4 cylindrowym silnikiem o mocy 150KM. Mam nadzieje, ze nie jest to jakis wielki problem? Bede naprawde zobowiazany. Odpowiedz Link Zgłoś
atp1 Re: prosba. 25.03.05, 23:31 Sadzisz ze ja pracuje w Mazdzie? To masz bracie pecha. Odpowiedz Link Zgłoś
karburatorek Re: gratuluje 28.03.05, 22:17 Ten magiczny sposób to konieczność uruchomienia pompy ABS w czasie odpowietrzania, tak jak to ma miejsce w Mecedesie. A to że robiłeś to setki razy na swój sposób, to wcale nie znaczy, że robiłeś to dobrze! Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
tomzn Re: Wymiana płynu hamulcowego i chłodzącego 26.03.05, 16:01 Odpowietrzanie - "korek" do zbiorniczka z plynem, ktory sie podlancza do opony samochodowej po przez wezyk z zaworem-gdzie to można kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
atp1 Re: Wymiana płynu hamulcowego i chłodzącego 27.03.05, 12:42 Popytaj w odpowiednich sklepach. Jesli jest to w Dani to mam nadzieje ze tez w Polsce, to nie jest jakis profesionalny i zaawansowany sprzet. Odpowiedz Link Zgłoś
karburatorek Re: Wymiana płynu hamulcowego i chłodzącego 28.03.05, 22:28 Ale problem! Dopasowujesz sobie korek z jakiegoś baniaczka z płynem do spryskiwaczy, robisz na środku dziurkę, wsadzasz zwykły zaworek do pompowania opon i już! P.S. Przy dopasowywaniu korka najprawdopodobniej gwint pasować nie będzie (inny skok zazwyczaj) Ważne jest w tym wypadku, żeby było możliwe dokręcenie korka , a tym samym zapewnienie szczelności (można dorobić dodatkową uszczelkę z gumy) Krótkotrwałe nakręcenie na zbiorniczek korka o innym skoku gwintu (plastik na plastik) na pewno nie spowoduje uszkodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kierowiec1 Re: Wymiana płynu hamulcowego i chłodzącego 28.03.05, 11:22 Jesli sie pytasz, czy mozesz wymienic samemu plyn hamulcowy, to znaczy, ze nie mozesz go samemu wymienic. O ile masz jeszcze jakies resztki odpowiedzialnosci, to jedz z taka robota do warsztatu. A nasz dunski kolega jest proszony o niedawanie zapalek dzieciom. Pozdr. K. Odpowiedz Link Zgłoś
atp1 Re: Wymiana płynu hamulcowego i chłodzącego 28.03.05, 14:19 Z tego co piszesz to forum to nie ma sensu. Zakladam ze kazdy cos tam wie, nawet jak nie odpowietrzy prawidlowo to do warsztatu dojedzie. Nie od razu Krakow zbudowano. Odpowietrzanie to znow zadna skomplikowana czynnosc, jesli ktos dobrze popyta i sam ma leb na karku, moze sie o to pokusic. Odpowiedz Link Zgłoś
ag2812 Re: Wymiana płynu hamulcowego i chłodzącego 02.04.05, 10:19 Panowie profesjonaliści z zagranicy ! A nie przyszło wam do głowy że można wymienić płyn bez potrzeby zapowietrzania układu ? Pozatym odpowietrzanie układu z ABS od układu bez ABS różni się tylko kolejnoscią odpowietrzeń. Ale może się mylę, nie jestem profesjonalistą. A konkretnie Tomzn, do wymiany płynu oprócz płynu bedzie ci potrzebna butelka i wężyk o średnicy takiej, by ciasno wszedł na odpowietrznik. Przyda się również kolega do pompowania pedałem gdy ty będziesz pod autem. Kolega niech wciśnie pedał a ty poluzuj odpowietrznik. Gdy pojawi sie pierwsza kropla na odpowietrzniku założ wężyk (drugi koniec wężyka w butelce) i odkreć mocniej (kolega cały czas ma wcisniety pedał do oporu). Gdy płyn przestanie wychodzić zakręć odpowietrznik, kumpel puszcza pedał i naciska ponownie i ty znów odkręcasz itd. Oczywiście po paru takich operacjach dolej świeży płyn do zbiorniczka by nie odsłonic pompy. Jak przez wężyk zacznie iść czysty płyn (kapniesz się bez trudu bo syfu jest w cylinderku co nie miara) zakręcasz odpowietrznik i przechodzisz do następnego koła. Pamietaj aby zawsze gdy ty odkręcasz odpowietrznik, kolega miał wciśnięty pedał a gdy on puszcza by nacisnąc ponownie ty musisz zakręcić. I oczywiście pilnuj poziomu płynu w zbiorniczku. Zresztą odpowietrzanie robisz identycznie tylko że zamiast czekać aż wyjdzie brudny płyn czekasz aż przestaną iść bombelki powietrza. Kolejność przy aucie bez ABS jest z reguły taka: prawy tył, lewy tył, prawy przód, lewy przód. Gdy jest ABS może to być odwrotnie tzn najpierw przód. Jak nie wiesz jaka jest kolejność w twoim konkretnie aucie poszukaj ksiazki w pierwszej z brzegu ksiegarni i bez inwestycyjnie na miejscu przeczytaj w opisie układu hamulcowego. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ram Re: Wymiana płynu hamulcowego i chłodzącego 07.04.05, 13:59 > Kolejność przy aucie bez ABS jest z reguły taka: prawy tył, lewy tył, prawy > przód, lewy przód. Gdy jest ABS może to być odwrotnie tzn najpierw przód. Słusznie, tak to robiłem rok temu w Astrze z ABS (zajrzałęm wcześniej do książki). Odpowiedz Link Zgłoś
hondziarz Re: Wymiana płynu hamulcowego i chłodzącego 02.04.05, 17:14 a na cholerę płyn chłodzący wymieniać? Przecież ten płyn raz na jakiś czas się dolewa i to wystarczy. Co do hamulcowego, to można zrobić to samemu, jak ma się pojęcie. Bo jak się nie ma, to zapowietrzysz układ i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś