Dodaj do ulubionych

Castrol GTX

20.05.05, 06:27
Co sadzicie o tym oleju w wersji mineralnej dla auta o przebiegu 120tys km?
Do tej pory uzywalem mineralnego Mobilu ale coraz trudniej go znalezc tutaj
gdzie mieszkam.
Obserwuj wątek
    • bolantus Re: Castrol GTX 20.05.05, 07:54
      brutt napisał:

> Co sadzicie o tym oleju w wersji mineralnej dla auta o przebiegu 120tys km?
      > Do tej pory uzywalem mineralnego Mobilu ale coraz trudniej go znalezc tutaj
      > gdzie mieszkam.

Każdy markowy dobry.
      Niezależnie czy to będzie Mobil czy Castrol ELF Shell.
      Wlej Castrola i będzie OK.
    • vera_76 Re: Castrol GTX 20.05.05, 08:29
      Castrol jest oki.
      Wlewałam go do golfa II i byłam bardzo zadowolona.
      Utrzymywał sie na tym samym poziomie, bardzo rzadko musiałam go dolewać.
      W przeciwieństwie do innych :shell czy elf.
      Pozdro!
    • robox Re: Castrol GTX 20.05.05, 08:50
      Dlaczego minerał przy takim przebiegu? No cóż jak trzeba to może być castrol.
      • vera_76 Re: Castrol GTX 20.05.05, 10:08
        robox napisał:

> Dlaczego minerał przy takim przebiegu? No cóż jak trzeba to może być castrol.

jeżeli starsze auto to wydaje mi się,że mineral jest najlepszy. Syntetyk i
        półsyntetyk mógłby rozszczelnić co nieco.
        Chyba ,ze sie myle? ;-)
    • vera_76 Re: Castrol GTX 20.05.05, 10:05
      brutt napisał:

> Co sadzicie o tym oleju w wersji mineralnej dla auta o przebiegu 120tys km?
      > Do tej pory uzywalem mineralnego Mobilu ale coraz trudniej go znalezc tutaj
      > gdzie mieszkam.

jakie masz auto?
      • brutt Re: Castrol GTX 20.05.05, 16:31
        Dzieki za odpowiedzi.
        Auto to '90 Volvo 240. Zawsze byl jezdzony na minerale wiec juz niech tak bedzie
        do konca. Raz wlalem syntetyk ale po przejechaniu okolo 100 km zauwazylem
        zanieczyszczenia z nagaru na bagnecie. Wylalem syntetyk i zalalem znow
        mineralny. Balem sie rozszczelnienia silnika.
        Pozdr.
        • lobuzek1 Re: Castrol GTX 20.05.05, 17:36
          W Cinquecento 700 używam właśnie tego oleju GTX High Mileage 15W40. Chwalę go
          sobie i polecam, w drugim samochodzie też mam zalany silnik Castrolem tyle że
          syntetykiem. Jak na razie nie mam zastrzeżeń. Mineralny polecam z czystym
          sumieniem.
        • entry Re: Castrol GTX 20.05.05, 18:12
          naprawdę wierzysz, że 15-letnie auto przejechało dopiero 100 tys km?
          wychodzi rocznie mniej niż 7 tys! rzeczywisty przebieg to minimum 200 tysięcy a
          nie zdziwiłbym się gdyby i 300
          • brutt Re: Castrol GTX 21.05.05, 00:10
            No tutaj sie zdziwisz. ja jestem 2-gim wlascicielem auta a pierwszego znam b
            dobrze. Auto zawsze bylo "zapasowym" autem i bylo jezdzone tylko 5 m-cy w roku.
            A stan jest w milach nie km. Aktualny stan mil to 102 000. U mnie tez sluzy jako
            "zapasowe". Na codzien jezdze czym innym.
            Pozdr.
            • macwall Re: Castrol GTX 21.05.05, 02:14
              Oleje Mobil zawieraja jakby wiecej dodatkow czyszczacych - silnik w srodku jest
              czysciutki jak z fabryki, oleje castrol maja jakby wiecej dodatkow konserwujaco-
              jakichstam - silnik jest zabarwiony jakby na brazowo-zolto. To odnosi sie do
              sytetykow. Generalnie oba oleje sa wysokiej klasy i nie ma wiekszych roznic w
              jakosci. Czy to bedzie castrol gtx czy softec txt czy jakis inny - konia z
              rzedem temu kto poczuje jakas ronice. Mieszac je mozna wszystkie ze soba
              (oczywiscie ten sam typ i te same parametry).

Jezeli lales do tej pory mineralny mobil a ciezko go kupic to nic nie stoi na
              przeszkodzie zebys teraz lal latki sam mineralny castrol. Nic zlego sie nie
              stanie i roznicy tez nie bedzie.
              Pozdrawiam
              • brutt Dziekuje wszystkim za odpowiedzi n/t 21.05.05, 21:11

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka