Dodaj do ulubionych

Jak nalezy zmieniać olej

21.05.05, 12:49
Pytanie może trywialne, ale nie jestem fachowcem. Chciałbym zmienić olej
silnikowy Selenia 20K w 3-letnim Fiacie Punto II z przebiegiem 100 tys. km. na
np. Castrol czy Shell. Naczytałem się na forum, że polecany jest Castrol GTX
Magnatec 5W40, syntetyk. Selenia to 10W40, półsyntetyk. Czy zmiana wymaga
zupełnego oczyszczenia układu z seleni, czy nie. Jeśli tak to dobrze wykonać?
Może powinienem znać jakieś ogólne zasady zmiany oleju?

PS. Samochód chodzi na gazie już 80 tys. km, bez problemu.
Obserwuj wątek
    • hondziarz Re: Jak nalezy zmieniać olej 21.05.05, 13:04
      rozróżniaj nazwę oleju od klasy oleju, bo to nie to samo. Olej zmienia się po
      prostu odkręcając to i owo, a resztę można wyssać wysysarką do oleju. Oleje
      dobiera się wg. prostej zasady - tej klasy, jaką poleca producent. Jeżeli
      producent pisze, że zaleca np. shella mineralnego 15w40 to wlałbym 15w40, ale
      niekoniecznie tej marki. Idzie po prostu o to, że producenci samochodów liczą
      sobie kaskę od producentów oleju za polecanie ich produktów.
    • poldek16 Re: Jak nalezy zmieniać olej 21.05.05, 14:24
      jjakubb napisał:
      > Pytanie może trywialne,...
      Abstrachując od gatunków oleji, firm itp. - wcale nie czego wymownym dowodem jest wykonywanie tych operacji w ASO przez znaczna część użytkowników.
      Jak chcesz wymieniac sam olej musisz mieć kanał (albo podnośnik by podnieś całe auto). Zanim się do tego zabierzesz zlokalizuj korek w dolnej częsci miski olejowej i sprawdź czy uda się go odkrecić. Wbrew pozorom zadanie może być niełatwe bo serwisy przy wymianie przeważnie odciągają olej i może być że ten korek od nowości nie był ruszany.
      A potem to już łatwizna :
      1) Silnik musi być ciepły najlepiej po dłuższej jeżdzie wjeźdzasz na kanał.
      2) Odkręć korek wlewu i wejdż pod auto nie zapomnij o wiaderku na stary olej kluczu do korka i kawałku drutu (będzie potrzebny)
      3) Podwieś wiaderko na drucie tak by otwór wiaderka znalazł się pod korkiem. Wcale to niełatwe mnie się nigdy nie udaje nie rozlać trochę oleju.
      4) Odkręć korek tylko tak sprytnie żeby olej nie wlał sie za rekaw (prawie niemozliwe)
      5) Odkreć filtr oleju. Może być dostępny z kanału lub z góry wtedy trzeba wyleź z kanału (po to był drut żeby nie siedzieć w kanale pół dnia).
      Jak filtr nie chce się odkręcić po dobroci weż srubokret i młotek przebij go na wylot i masz super rączke do okręcania filtru. Te zabawki zwane kluczani do filtrów możesz sobie darować.
      6) Idź na obiad i wroć za 30 minut. Jak olej już nie leci jesli masz możliwość pokołysz trochę autem albo podnieś na podnośniku z jednej strony z której to podpowie ci kształt miski i usytuowanie korka (cel wylać resztki z dna miski).
      7) Weż nowy filtr posmaruj jego uszczelkę olejem albo smarem i wkręć do oporu.
      Jeśli jesteś przeciętnej postury to wystarczy.
      8) ZAKRĘĆ KOREK W MISCE OLEJOWEJ, niezakręcenie korka przed nalaniem oleju jest najczęstszą przyczyną niepowodzeń. I odczep wiaderko z olejem.
      9) Wlej olej porcjami sprawdzając na miarce czy nie przelałeś. Mozesz przyjąć poziom wyjściowy miedzy 2/3 a max.
      10) Zakręć wlew i odpal silnik niech pochodzi sobie z 5 minut.
      11) Zgaś silnik i sprawdź poziom powinień nieco opaśc więc dolej do 2/3 i wymiana oleju zakończona.
      A teraz troche teorii. Jeśli spuścisz olej gdy silnik jest ciepły i wymienisz filtr w silniku pozostanie na tyle mało starego oleju że możesz zmieniać śmiało gatunek i firmę. Choć raczej nie należy z tym przesadzać jeśli nie ma istotnego powodu. Dawniej zalecano przy zmianach oleju płukanie silnika specjalnym olejem ale dzisiaj wszystkie oleje dopuszczone do handlu przynajmniej teoretycznie powinny się ze sobą mieszać bez problemu.
      • jjakubb Re: Jak nalezy zmieniać olej 22.05.05, 14:49
        Bardzo wyczerpujące informację. Napisałem zbyt skrótowo stąd posądzenie o
        totalne lamersto ;-) Nie mylę marki z klasą itp. Głównie chodziło mi właśnie o
        konieczność wysysania resztek przy zmianie klasy. Informacje pomogły, dziękuję.
      • marlowe1 Re: Jak nalezy zmieniać olej 23.05.05, 00:15
        poldek16 napisał:
        Jak filtr nie chce się odkręcić po dobroci weż srubokret i młotek przebij go na
        wylot i masz super rączke do okręcania filtru. Te zabawki zwane kluczani do
        filtrów możesz sobie darować.

dlatego właśnie ja klucz do filtrów zrobiłem sam-troche odpowiedniego
        drutu+spawarka+mało wyszukany pomysł=doskonały klucz do filtrów zdający egzamin
        bez pudła:)))
      • ram Re: Jak nalezy zmieniać olej 23.05.05, 18:48
        > Jak chcesz wymieniac sam olej musisz mieć kanał (albo podnośnik by podnieś
        całe auto.
        Tu grubo przesadziłeś. Od kilkunastu lat wymieniam olej na placu przed domem
        nie podnosząc samochodu (a miałem kilka od malucha począwszy). Zamiast wiaderka
        można użyć bardziej płaskiego pojemnika, np. 5-litrowego po oleju/wodzie/płynie
        z wyciętym bokiem.
    • jacek671 Re: Jak nalezy zmieniać olej 22.05.05, 16:13
      sam mając do czynienia z 3 z rzędu fiatem , odradzałbym zalewanie punciaka
      5W40, te silniki nawet na 1/2 syntetyku lubią mieć przecieki . Po prostu
      kiepsko z ich szczelnością . Polecałbym zdecydowanie dalej jezdzić na 10W40 ,
      ale tak jak sugerujesz zmieniłbym selenie na shella, mobila , castrola czy inne
      prawdopodobnie lepsze i tańzse od selenia. Sam po kupnie ostatniego fiata
      pierwsze co zrobiłem to wylałem po do wstępnym dotarciu w/w olej i zalałem M1.
      odpukać po 67 tys chodzi jak pszczółka .
      • jjakubb Re: Jak nalezy zmieniać olej 23.05.05, 13:45
        U mnie (odpukać) ze szczelnością problemu nigdy nie było, ale w ogóle o
        problemach tego typu słychać. W takim razie - żegnaj Selenio ;-)
    • macwall Re: Jak nalezy zmieniać olej 22.05.05, 22:42
      Nie zapomnij oddac zuzytego oleju do utylizacji - jakiekolwiek inne pozbywanie
      sie starego oleju jest przestepstwem. Poza tym zdecydowanie latwiej zlewac olej
      do specjalej misy ze zbiornikiem (wtedy udaje sie nie porozlewac i nie ochlapac
      siebie). Jak przebijesz filtr srubokretem tez poleje sie olej (zawsze cos w
      filtrze zostaje). Dlatego tez kiepsko zmieniac olej samemu bez odpowiednich
      urzadzen. Powodzenia.
      • poldek16 Re: Jak nalezy zmieniać olej 23.05.05, 09:03
        macwall napisał:

> Nie zapomnij oddac zuzytego oleju do utylizacji - jakiekolwiek inne
        pozbywanie
        > sie starego oleju jest przestepstwem. Poza tym zdecydowanie latwiej zlewac
        olej
        >
        > do specjalej misy ze zbiornikiem (wtedy udaje sie nie porozlewac i nie
        ochlapac
        >
        > siebie). Jak przebijesz filtr srubokretem tez poleje sie olej (zawsze cos w
        > filtrze zostaje). Dlatego tez kiepsko zmieniac olej samemu bez odpowiednich
        > urzadzen. Powodzenia.

I tak po zakupie specjalnej miski klucza do filtra i utylizacji oleju podwoiłeś
        wartość auta
        • macwall Re: Jak nalezy zmieniać olej 23.05.05, 18:43
          Dlatego nie warto robic sobie syfu w stodole tylko zrobic to jak nalezy.
          • poldek16 Re: Jak nalezy zmieniać olej 24.05.05, 08:26
            macwall napisał:

> Dlatego nie warto robic sobie syfu w stodole tylko zrobic to jak nalezy.

Ja sobie nie robię. Olej wylewam do rzeki, tam spływa do wodociągów i miastowe
            tyją z pożytkiem dla nich.
            Były jaja jak wylaliśmy do rzeki olej z teflonem (z traktora oczywiście).
            Jak pobliska elektrownia to zassała, moc skoczyła o 30% to w połowie powiatu
            poszły bezpieczniki. Ocaleli tylko ci co mieli magnetyzery na kablach.
            A propo magnetyzerów, polecam, ja mam w traktorze i jak oram zawsze wiem gdzie
            jest północ. Bruzdy mi wychodzą wzdłuż południków, jaja nie ?!!!
    • bambus_us Re: Jak nalezy zmieniać olej 22.05.05, 23:55
      Dobrze miec jednak klucz do filtru oleju ,nie trzeba sie szarpac i
      ciaplac .Tylko trzeba dobrac odpowiedni klucz ,bo nie kazdy moze byc
      odpowiedni ,mam na mysli rozmiary moga byc rozne i nie na kazdy klucz moze byc
      wystarczajaco miejsca .Po za tym jak dokrecasz nowy filter ,trzeba miec troche
      wyczucie .Czasami na filtrze podaja z jaka sila dokrecic .Na tych filtrach co
      ja uzywam napisane jest zeby dokrecic az dotknie uszczelka i potem jeszcze 2/3
      obrotu .Ale z tym moze byc roznie .Jednak do dokrecania nie uzywaj zadnego
      klucza ,powinno sie to robic recznie .Czasami dobrze tez miec nowy korek
      zlewu ,albo przynajmniej uszczelke .Czasami ta uszczelke szlag trafia po
      ktoryms tam odkreceniu i dokreceniu i moze olej troche kapac przez
      korek .Dobrze jest samemu wymieniac olej ,ma sie okazje spogladniecia pod
      maske ,wiesz co lejesz i czy masz wszystko dokrecone jak nalezy (korek i
      filter).W warsztach tam gdzie wymieniaja tylko olej zwykle zatrudnieni sa
      ludzie ktorzy nie maja nawet kwalifikacji do wymiany oleju .Slyszalem juz kilka
      razy jak zapomnieli dokrecic czegos i caly olej wyciekl na ulice .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka