Gość: gaz - cena IP: proxy / *.gov.pl 11.10.02, 09:18 Nie wie Pan dlaczego tak podnoszą cenę gazu zimą? Czy to prawda, że to dlatego że zmienia się skład gazu? Ze względu na temperaturę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Wojtek gaz-cena IP: proxy / *.gov.pl 11.10.02, 09:19 oczywiście tak powinno być autor: Wojtek, temat: gaz-cena :)) Odpowiedz Link Zgłoś
adam.grabalowski Re: Wojtek 11.10.02, 15:41 Szukałem odpowiedzi na to pytanie u Shella i w Petrogazie współpracującym z Orlenem i Petrochemią. Usłyszałem, że zjawisko sezonowości podwyżek nie jest zasadą. Nie zgodziłem się z tym bo sam pamiętam, jak w zeszłym roku zimą gaz kosztował np 1.31 aby potanieć latem do 1.15 (to są przykłady ze Śląska). Dziś znowu - gaz kosztuje od 1.28 do 1.35. Tak czy inaczej z wypowiedzi moich rozmówców wynika , że (potraktuję to zbiorczo): - wzrasta zapotrzebowanie na gaz w ogóle, co przy względnie stałej podaży ze strony producentów sprawia, że cena idzie w górę (latem zapotrzebowanie jest mniejsze więc zwykle wszystko się uspokaja); - na cenę mają w pewnym stopniu wpływ nieco wyższe zimą koszty transportu; - niektórzy więksi producenci rosyjscy, zimą przeprowadzają remonty - gazu na rynku jest relatywnie mniej a to ma wpływ na ceny. Żaden z moich rozmówców nie potwierdził, że podwyżkę wymusza technologiczne przygotowanie gazu do sprzedaży zimą. Odpowiedz Link Zgłoś