Dodaj do ulubionych

usunac krate

18.01.06, 12:42
Witam. Wiedawno kupilem opla astre kombi z homologacja ciezarową, auto
oczywiscie ma zamontowaną kratę. Chciałem usunąć ją w ASO lecz to kosztuje
ok.600 zł, chciałbym ja sam wymontowac gdyz musze nieraz przewozic towar o
wiekszych gabarytach . Czy moge to zrobic i co na to przepisy
Obserwuj wątek
    • pawro2001 Re: usunac krate 18.01.06, 14:01
      A dlaczego w ASO? Mi to zrobili w zwykłym serwisie, przy którym jest stacja
      diagnostyczna. Nie pamietam ile dałem, ale duzo mniej. gostek z diagnostyki
      wystawił wszystkie papiery (też cos sie płaci) i mogłem rejestrować osobówkę.
    • benek56 Re: usunac krate 20.01.06, 09:27
      6 stów?! Ja zapłaciłem w zeszłym roku 200 złotych plus koszty przeglądu. Jak
      nie wiesz gdzie to zrobić w swoim mieście, to zapytaj w najbliższym komisie
      samochodowym.
      • leszek801 Re: usunac krate 21.01.06, 09:04
        Zdjąć kratę może każdy zarejestrowany warsztat samochodowy. Byle wystawił
        zaświadczenie że samochód spełnia wymogi osobowego tz są pasy bezpieczeństawa
        (w przypadku astry z tyłu 3 szt i tzry miejsca siedzące). Cena jest kwestią
        utargowania. Ja robiłem tak w Punto i zapłaciłem za taką zabawę 10 PLN +22%VAT.
        Z takim zaświadczeniem każda stacja diagnostyczna wyda pozytywne oświadczenie
        tymbarsziej że w Astrze nic nie było demontowane podczas zakładana kraty (tak
        mi sie wydaje). Powodzonka
        • niebieskooka6 Re: usunac krate 22.01.06, 20:45
          Oj nie kazdy i nie jest to takie proste ale jest do zrobienia. Chcac usuna
          krate musisz dokonac zmiane rodzaju pojazdu z ciezarowego na osobowy.Udaj sie
          do wydzialu komunikacji i zapytaj jakie beda wymagania bo zapewniam cie, że co
          wydzial komunikacji to mozna uslyszec inne wymagania w wyzej omawianej sprawie.
          Ja robilam to z toyota carina. Przede wszystkim trzeba miec świadectwo
          homologacji auta, z tym udajesz sie do zakladu naprawy samochodow, ktora ma
          uprawnienia do dokonywania rozszerzonych przeglądów technicznych i tam uzyskasz
          oświadczenie,ze dokonano zmian konstrukcyjnych w pojeździe i zmienia sie jego
          rodzaj na osobowy. Z swiadectwem homologacj i tym oswiadczeniem udajesz sie do
          wydzialu komunikacji i tam przerejestrowuja Ci auto.
          Płacisz za przeglad rozszerzony okolo 180 zl i koszty wydania nowego dowodu
          rejestracyjnego i masz spokój.
          Zycze powodzenia!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka