Dodaj do ulubionych

jaki olej silinikowyAstra G 2.2 Dti

31.01.06, 11:21
W maju ub. r. kupiłem we francji Astrę z 2003r. poj 2200 cm. brak
dokumentacji odnośnie oleju silnikowego. Mechanik powiedział, że dla
bezpieczeństwa należy wlac półsyntetyk i tak zrobiliśmy (Castrol). zbiża się
kolejna wymiana. co zrobić dalej półsyntetyk czy syntetyk. dodam, że obecnie
samocód ma 68.000 km.
Obserwuj wątek
    • bolantus Re: jaki olej silinikowyAstra G 2.2 Dti 31.01.06, 15:04
      kras_kras napisał:

> W maju ub. r. kupiłem we francji Astrę z 2003r. poj 2200 cm. brak
      > dokumentacji odnośnie oleju silnikowego. Mechanik powiedział, że dla
      > bezpieczeństwa należy wlac półsyntetyk i tak zrobiliśmy (Castrol). zbiża się
      > kolejna wymiana. co zrobić dalej półsyntetyk czy syntetyk. dodam, że obecnie
      > samocód ma 68.000 km.

Jak przebieg pewny a silnik niebierze tego półsyntetyku to śmiało mozna przejść
      na syntetyk np. 5W40.
      • robbin2 Re: jaki olej silinikowyAstra G 2.2 Dti 31.01.06, 20:03
        proponuję oleje opla ,ponieważ oni je testują na ich samochodach
        przejście z półsyntetyka na pełny syntetik jest złym rozwiązaniem
        • robox Re: jaki olej silinikowyAstra G 2.2 Dti 01.02.06, 13:37
          "proponuję oleje opla ,ponieważ oni je testują na ich samochodach
          przejście z półsyntetyka na pełny syntetik jest złym rozwiązaniem"
          Bzdura i jeszcze raz bzdura, po pierwsze książka auta, po drugie jeżeli
          producent dopuszcza syntetyki a pewnie tak, kupić dobry syntetyk, zmienić olej
          i cieszyć się samochodem.Co to za przebieg 68 kkm.
          • robbin2 Re: jaki olej silinikowyAstra G 2.2 Dti 01.02.06, 18:40
            robox-dobrze przeczytaj co tu piszą potem się wypowiadaj i zrozum jeszcze to co
            tu piszą
            • kras_kras Re: jaki olej silinikowyAstra G 2.2 Dti 02.02.06, 09:45
              Panowie dogadajcie się i pomużcie.
              W końcu nie wiem jaki. Na Allegro znalazłem oleje z logo opla półsyntetyki ok
              50 - 60 zł za 5l syntetyk za 80 - 100 zł. no to jaki?
              • kras_kras Re: jaki olej silinikowyAstra G 2.2 Dti 02.02.06, 09:46
                przepraszam pomóżcie
                • robox Re: jaki olej silinikowyAstra G 2.2 Dti 02.02.06, 11:01
                  Tak jak napisałem, tutaj nie ma zagadek.Auto ma przebieg 68 kkm, nie wiadomo na
                  jakim oleju jeździło, książka auta - sprawdzić klasy olejów dopuszczalne dla
                  tego silnika, jeżeli jest syntetyk a pewnie jest kupic , zlać porządnie stary
                  olej i wlać nowy i jeździć.Przebieg nie jest duży i przy tym przebiegu nie
                  powinno sie nic dziać.Darowałbym sobie półsyntetyk na rzecz syntetyka, a do
                  robina pytanie wg. ciebie dlaczego w tym wypadku nie można zalać syntetyka?
              • bolantus Re: jaki olej silinikowyAstra G 2.2 Dti 03.02.06, 08:57
                Jeszcze raz napisze.
                Jak przebieg pewny a silnik niebierze tego półsyntetyku to śmiało mozna przejść
                na syntetyk np. 5W40.
                Moim zdaniem w tak młodym samochodzie warto przejść na fullsyntetyk.
                • robbin2 Re: jaki olej silinikowyAstra G 2.2 Dti 03.02.06, 17:38
                  panowie proponuję sprawdzić jakie oleje stosuje się standardowo w oplu
                  taki silnik ma przepisane pewne oleje lub olej
                  tam powinni na 100% doradzić jak nie wiadomo na czym się jezdzi-olej
                  nie proponuję przejścia z półsyntetyku na pełny syntetyk,ponieważ jest to duża
                  różnica i wtedy silnik moze pobierać olej i będziesz dolewał jak wodę do
                  chłodnicy-tak często
                  jeszcze raz podkreślam jeżeli nie znasz się na stosowaniu olejów (piszę do
                  wszystkich) to nie mąć w głowie innym -i nie doradzaj
                  • bytkowiak Odpowiedź prosta: rzuć monetą 05.02.06, 20:00
                    takie przejście to zawse pewne ryzyko. W tak młodym aucie zalany pewnie był
                    fullsyntetyk, ale nigdy nic nie wiadomo. Może były z nim już problemy
                    (przegrzanie itp.) i kupiłeś go z półsyntetykiem. Ale to tylko jedna z
                    możliwości, może mało prawdopodobna. Choć znam takie przypadki, że znajomy
                    dobrych kilka lat temu, w dodatku inżynier kupił nowego Poloneza Caro i w
                    okresie gwarancji jeździł na przeglądy do ASO i tam wszystko za niego robili.
                    Po gwarancji przestał tam jeździć z oczywistych względów. Jeździł, jeździł i
                    jeździł, aż zapaliła mu się kontrolka oleju. Chłop tyle jeździł bez wymiany
                    oleju, że w ponad rocznym samochodzie zabrakło mu oleju w silniku. Masakra.
                    Szczerze współczułem następnemu właścicielowi.
                    Za to drugi znajomy (też inżynier) pożyczył od brata samochód. Wraca i mówi, że
                    zapaliła mu się czerwona kontrolka. Po rozmowie doszli do wniosku, że to
                    kontrolka oleju. No to brat pyta co wtedy zrobił, a on jak gdyby nigdy nic, że
                    nic po prostu jechał dalej.
                    Tak wiec na młode auta po tak obeznanych właścicielach też nie są żadkością.
                  • robox Re: jaki olej silinikowyAstra G 2.2 Dti 06.02.06, 08:57
                    Niom, nikt się nie zna tylko robbin, to co napisałem to z doświadczenia,
                    proponuję też przeszukać to i auto-moto forum i poczytać, doszkolić się a nie
                    pierdoły pisać.
                    • robbin2 Re: jaki olej silinikowyAstra G 2.2 Dti 06.02.06, 22:56
                      wiesz robox jakoś żaden mechanik z dobrym doświadczeniu nie poleca tego co ty
                      napisałeś.
                      Na twoim miejscu zająłbym się rowerami bo na autach za bardzo się nie znasz.
                      A może się mylę???
                      • robox Re: jaki olej silinikowyAstra G 2.2 Dti 07.02.06, 08:37
                        Rower-bardzo lubię jeździć, co mylenia się to nie ja plotę bzdury.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka