majka831 07.02.06, 16:06 Witam, co może być przyczyną zapalania się kontrolki zapłonu i gaśnięcia silnika zaraz potem?Dzieje się tak wtedy, gdy silnik jest już rozgrzany, po jakimś czasie jazdy i zazwyczaj na niskich biegach. SC ma przebieg 68 tyś Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jasiek111 Re: Problem z zapłonem w SC 08.02.06, 13:26 Znaczy, jedziesz na niskim biegu , nagle zapala się kontrolka i silnik gaśnie? Podczas jazdy na biegu? A potem co? Zatrzymujesz się i odpala bez problemu i jedziesz dalej? Tak? pozdarwiam - jasiek Odpowiedz Link Zgłoś
majka831 Re: Problem z zapłonem w SC 08.02.06, 15:25 Kontrolka zapala się po jakimś czasie, na przykład ostatnio jechałam siódemką do Wa-wy i po jakiś 70 km jazdy bez żadnych rewelacji zatrzymałam się żeby zatankować. Ujechałam jakieś 200 m. i na trójce po zapaleniu się kontrolki samochód zaczął zwalniać i zgasł.Uruchomiłam go dopiero za którymś razem. Zawsze dzieje się tak podczas jazdy na mieście, gdy trzeba często zmieniać biegi i dopiero jak samochód się dobrze rozgrzeje. U mechanika zresetowali mu komputer, potem wymienili jakąś cewkę, ale to nic nie pomogło. Również pozdrawiam, dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek111 Re: Problem z zapłonem w SC 09.02.06, 07:38 Cholera, jak tak to nie wiem tak na pewno... ale na w razie czego wymienił bym świece... koszt niewielki, a może zdziałać cuda, zwłaszcza w tak nieprzewidywalnym bolidzie jak fiat. Proponuję zastosowanie świec iskra . Niektórzy mogą powiedzieć, że to badziew, a ja uważam, że do fiata nic lepszego się nie znajdzie. pozdrawiam - jasiek Odpowiedz Link Zgłoś
majka831 Re: Problem z zapłonem w SC 09.02.06, 10:40 Świece wymienione jakiś czas temu, właśnie na Iskra, jeszcze przed tą usterką. Sama nie wiem, niektórzy mówią, że to jakiś czujnik przy wtrysku czy jakoś tam. Kontrolka zapłonu? Odpowiedz Link Zgłoś
lag2.0 Re: Problem z zapłonem w SC 13.02.06, 09:50 miałem to samo z brawą. był luźny jeden z kabelków przy pompie paliwa, niestety zauważyłem to przypadkiem, póxniej, przed wyżucaniem starej pompy. Polcar oczywiście wymienił mi całą pompę zamiest założyć tylko końcówkę na kabelek. byłem ich stałym klientem ale nie będę dawał się łupić draniom. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
majka831 Re: Problem z zapłonem w SC 13.02.06, 14:21 U mnie rzeczywiście problem był z kabelkami, zostały sprawdzone, przeczyszczone i zakonserwowane specjalnym preparatem. Samochód od tego czasu sprawuje się bardzo dobrze. Też nie dam zarobić naciągaczom. Dziękuje serdecznie za odpowiedź i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
majka831 Problem powrócił! 22.03.06, 14:03 Po tym jak w warsztacie posprawdzali te kable było dobrze, od jakiegoś jednak czasu znowu zgasł kilkakrotnie w trakcie jazdy po mieście, no a dzisiaj w ogóle odmówił posłuszeństwa, nie zapalił:(. Może ktoś miał podobny problem? Odpowiedz Link Zgłoś
jane14 Re: Problem powrócił! 23.03.06, 10:08 Po pierwsze CO powoduje zapalenie sie kontrolki, czyli bład sterownika. Tu tkwi klucz. Kazdy warsztat zanim zresetuje komputer powinien odczytać kody usterki i cię o nich poinformować, jak nie chcą to im nie płać i poszukaj dobrej książki o tym aucie a tam znajdziesz sposób na samodzielne odczytanie kodu usterki. Jeżeli warsztat postąpił jak postąpił to podejrzewam że może jest jakiś misz marsz w kodach. Takie coś zdarza się gdy w instalacji są np zaniki napięcia. Może warto poprostu sprawdzić akumulator i jego połaczenie na klemach albo szukać jakiegoś zwarcia w kablach, lub braku masy na silniku itp. Odpowiedz Link Zgłoś