Dodaj do ulubionych

problem z miską olejową

20.11.02, 09:13
Mam problem z wyciekami z miski olejowej w seicento z silnikiem 1.1. Miska
była już trzy razy uszczelniana i wczoraj zauważyłem iż czeka mnie czwarte
uszczelnianie. Samochód ma przejechanych 60 tys km, jest na gwarancji, która
upływa na początku grudnia. Wszystkie naprawy były wykonywane w ASO fiat i
posiadam na nie wpisy w książeczce. Czy mogę coś zrobić w związku z taką
fachowością napraw? Jakoś zareagować? Czy pozostaje mi tylko bierne
odstawianie samochodu na kolejne naprawy miski? Proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • adam.grabalowski Re: problem z miską olejową 20.11.02, 20:58
      Pytanie nie z mojej dziedziny ale zrobiłem ogólne rozeznanie. Najważniejsze -
      bardzo dobrze, że ma Pan na nieskuteczne naprawy wpisy w książce. Zresztą de
      facto, jak widać nie są to kolejne naprawy a ciągnąca się naprawa tej samej
      usterki. Niezależnie od tego czy gwarancja się skończy czy nie sprawa musi być
      załatwiona bo jej początki sięgają głęboko „w okres gwarancyjny”. W razie
      problemów ma Pan „podkładkę” w postaci wpisów. To podstawa przy dochodzeniu
      roszczeń i ważny argument w kontaktach z rzeczoznawcą. Niestety przepisy nie
      określąją ile może być napraw gwarancyjnych czy rękojmianych. W przypadku
      gwarancji naprawy mogą się ciągnąć i ciągnąć chyba, że umowa określa np. że po
      trzeciej, czwartej...itd.itd. reperacji rzecz podlega wymianie. W przypadku
      roszczeń z tytułu rękojmi, jeśli wada ma istotny charakter (to niezmiernie
      rzadkie przypadki) można domagać się wymiany samochodu – ale cieknąca miska
      olejowa nie należy do takich wad.

• h7 Re: problem z miską olejową 21.11.02, 13:03
        przepraszam, mam pytanie w sprawie rękojmi..
        a mianowicie co można zaliczyć do istotnych wad?
        pzdr
        h7
        • adam.grabalowski Re: problem z miską olejową 21.11.02, 18:32
          Wg mojej wiedzy, nie regulują tego niestety żadne przepisy i jest to określane
          przez rzeczoznawców indywidualnie jednak należy domniemywać, że są to takie
          wady, których naprawa nie gwarantuje usunięcia usterki (awarii) , zagrażającej
          bezpieczeństwu i w ogóle uniemożliwiającej użytkowaniu samochodu. W praktyce
          interpretacja należy jednak do rzeczoznawców.
    • Gość: vaz Re: problem z miską olejową IP: *.acn.pl / 10.64.9.* 24.11.02, 22:23
      A ja Ci opowiem jaki miałem problem z miską:

Też uszczelnialem ze 4 razy, aż doszedłem dlaczego: zapchany był przewód odmy i
      pulsujące ciśnienie w skrzyni korbowej wypychalo olej przez uszczelkę miski.
      Możesz podpowiedzieć to fachowcom.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka