Dodaj do ulubionych

Zaparowane szyby

IP: *.chello.pl 24.11.02, 23:37
Od niedawna jestem posiadaczem Astry Classic Kombi. Przy wilgotnej pogodzie i
więcej niz jednej osobie w samochodzie notorycznie mam zaparowne szyby w tylnych
drzwiach i boczne w bagazniku (tyl pewnie tez by byl gdyby nie ogrzewnie szyby).
Nie wiem czy to taki urok kombi? Szyby umylem od wewnatrz, uzywalem plynu przeciw
roszeniu i nic. Co z tym fantem zrobic? Jakie moga byc tego przyczyny?
Obserwuj wątek
    • Gość: pikot Re: Zaparowane szyby IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.11.02, 10:29
      nie wiem, czy w astrze jest filtr przeciwpylkowy, ale w moim aucie to on był
      wlasnie przyczyna parowania szyb (w ASO proponowano mi nawet wymiane
      nagrzewnicy!)
      • Gość: hghfhg Re: Zaparowane szyby IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.02, 19:17
        johnson rally - za 12 zl zalatwi Panu sprawe
    • Gość: frankowski Re: Zaparowane szyby IP: 62.233.165.* 25.11.02, 15:58
      Filtr przeciwpyłkowy nie jest niczemu "winien", po prostu taka jego uroda, że
      zmniejsza przepływ powietrza. W samochodach z filtrem nadmuch musi pracować na
      wyższym biegu, by oczyścić szyby. Włączenie klimatyzacji (ale nie w Astrze
      Classic...) pomaga, zamknięcie dopływu powietrza z zewnątrz szkodzi.
      • Gość: Randolf Re: Zaparowane szyby IP: *.chello.pl 25.11.02, 22:28
        Niestety, szyby są zaparowane przy (prawie) najwyzszym poziomie siły nadmuchu i
        nawet po dlugim czasie nie odparowują :(
    • Gość: Egon Re: Zaparowane szyby IP: *.silent.pl 26.11.02, 15:31
      Mam podobne uwagi dotyczące zaparowanych szyb. Eksploatuję SKODĘ Octavia
      wyposażoną w filtr p.pyłkowy i również potrzeba dość długo czekać aby szyby
      były całkowicie przejrzyste. Poprzednio eksploatowałem przez 7 lat Polonezy i
      takiej niedogodności nie obserwowałem.
      • Gość: seba10 Re: Zaparowane szyby IP: proxy 29.11.02, 07:36
        Już taki urok Astry ja też mam opelka A ale od kiedy przetarłem szyby płynem
        przeciw parowaniu szyby przestały parować oczywiście trzeba powtarzać ten
        proces raz na 2 tygodnie. Możliwe że ten płyn który używasz nie jest za dobry.
        • Gość: Roan Re: Zaparowane szyby IP: *.lama.net.pl / 192.168.6.* 03.12.02, 01:08
          Silne parowanie szyb może być "urodą" samochodu (jak ktoś ma lub miał Hondę
          Civic 3D to dobrze wie o czym mówię), albo może je wywowyłać przeciekanie
          niewielkich ilości wody przez uszczelki drzwi. Warto sprawdzić w suchy dzień
          czy na uszczelkach drzwi nie ma "roszenia". Podobnie z uszczelkami szyb w
          drzwiach - czasem pomoże przesmarowanie ich wazeliną techniczną.

Pozdrowienia
      • Gość: DZIUNIEK Re: Zaparowane szyby IP: *.pulawy.sdi.tpnet.pl 03.12.02, 09:37
        Miałem podobny przypadek w moim aucie, winna była uszczelka wokół przedniej
        szyby, która wpuszczała krople wody podczas deszczu i moczyła tapicerkę na
        suficie co powodowało dużą wilgotność w samochodzie nawet przy włączonej na 2,3
        zakres dmuchawie. Jesli nie masz przecieków w samochodzie to radzę włączyć
        letnie powietrze przez dmuchawą na boczne przednie szyby i uchylić lekko tylne
        okno. Na razie.
    • randolff Re: Zaparowane szyby 25.01.03, 22:47
      Dzieki za wypowiedzi. Szczególnie dla Pikota. Wyrzucilem filtr prezciwpylkowy (byl
      mocno zabrudzony) i jak ręką odjął. Świeże powietrze, żadnej pary na szybach. Kto ma
      podobne problemy niech nie wierzy, że taka jest uroda samochodu a sprawdzi filtr
      przciwpyłkowy (jest pod plastikową maskownicą pod przednią szybą, można go
      wyciągnąć od strony silnika bez rozbierania maskownicy). Cześć.
    • Gość: chromar JEST SPOSÓB NA SZYBY!!!! IP: *.chello.pl 02.02.03, 10:54
      WITAM.WEŻ SZMATKĘ ZMOCZ W DOWOLNYM SZAMPONIE -NIE ZA DUŻO-PRZETRZYJ
      SZYBĘ ......I MASZ PROBLEM Z GŁOWY NA TYDZIEŃ, APOTEM POWTÓRKA......TO STARY I
      TANI SPOSÓB AUTOBUSIARZY...POWODZENIA
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka