Dodaj do ulubionych

Audi 80 B4 problem z parowaniem się szyb

27.03.06, 08:09
w suche dni jest jeszcze dobrze ale gdy pada deszcz to można się wściec,
dmuchawa musi chodzić na 3 lub 4 biegu a i tak cieżko schodzi para z szyb.
Czy to normalne w Audi, albo może coś jest nie tak?
Obserwuj wątek
    • waskes29 Re: Audi 80 B4 problem z parowaniem się szyb 27.03.06, 10:59
      Tak w tych audi to jest normalne kazda 80-tka po 86r miala z tym problem to
      jedna z nielicznych wad tego samochodu.Jedyne co mozna poradzic to wspomagac
      sie preparatami ktore nanosi sie na szyby troche pomagaja.
      • bolantus Re: Audi 80 B4 problem z parowaniem się szyb 28.03.06, 13:28
        Nie zgadzam się z poprzednią wypowiedzią.
        Miałem 5 lat Audi B4 i nie miałem większych problemów z parowaniem szyb.
        Szyby napewno będą parować w każdym samochodzie jak naniesiemy wody albo po
        zimie jest mokro pod wycieraczkami albo podczas deszczu dostaje się wilgoć.

• jag66 Re: Audi 80 B4 problem z parowaniem się szyb 28.03.06, 13:42
          wody raczej się nie naniosło do środka, dywaniki też raczej suche i dziwne to
          to, że jak jest suchy dzień to raczej nie ma problemu a gdy zacznie padać to od
          razu robi się para na szybach. Kumpel ma podobnie w swoim audiku.
        • waskes29 Re: Audi 80 B4 problem z parowaniem się szyb 28.03.06, 13:52
          bolantus napisał:

> Nie zgadzam się z poprzednią wypowiedzią.
          > Miałem 5 lat Audi B4 i nie miałem większych problemów z parowaniem szyb.
          > Szyby napewno będą parować w każdym samochodzie jak naniesiemy wody albo po
          > zimie jest mokro pod wycieraczkami albo podczas deszczu dostaje się wilgoć.
          >

To ze ty nie miales nie oznacza ze tego problemu nie ma ja mialem 3 takie
          samochody w tym jedna wersje Coupe ,zreszta poczytaj na ten temat kilka osob
          sie skarzy wlasnie na ten problem
          moto.money.pl/oceny_aut/Audi_80_B4_m.html
          • bolantus Re: Audi 80 B4 problem z parowaniem się szyb 29.03.06, 08:53
            Ja nie miałem takiego problemu.
            W deszczowe dni zazwyczaj wystarczyła dmuchawa na szyby na pozycje 1 - chyba że
            z kompletem pasażerów to trzeba dać dmuchawke na 2.
            Teraz mam Astre II i w zasadzie nie widze różnicy w parowaniu szyb.
            • jag66 Re: Audi 80 B4 problem z parowaniem się szyb 30.03.06, 07:36
              mnie też szyby niby się nie parują. wygląda to tak, że wczoraj lało przez cały
              dzien i jeżdżąc po mieście musiałem miec dmuchawę na 3 biegu, jak chodziła na 2
              biegu to po jakimś czasie szyby powoli pokrywały się mgłą. Uważam, że nie
              powinno tak być. W innych autach 1 lub 2 wystarczą. Trójka tylko na początku.
              • bolantus Re: Audi 80 B4 problem z parowaniem się szyb 30.03.06, 09:04
                Proponuje jeszcze wymienić filtr przeciwpyłkowy i przy okazji wlot do niego
                wyczyścić z liści i innych śmieci.
                W B4 filtr ten znajduje się pod maską w podszybiu za akumulatorem.
                • jag66 Re: Audi 80 B4 problem z parowaniem się szyb 30.03.06, 09:33
                  liści i śmieci nie ma, bo sprawdzałem. A filtr wymaga wymiany ale zapchany nie
                  jest.
                  • bolantus Re: Audi 80 B4 problem z parowaniem się szyb 30.03.06, 11:55
                    Ale brudny filtr mniej przepuszcza powietrza z zewnątz awięc robi się pomału
                    tak jak by był obieg zamknięty co sprzyja parowaniu szyb.
                    Dlatego warto co 2 lata filtr przeciwpyłkowy wymienić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka