mobile5 06.05.06, 20:29 Może ktoś wie? Czym różnią sę w budowie wewnętrznej tłumiki do podobnych silników: gaźnikowego i na wtrysku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fredoo Re: Tłumiki 08.05.06, 11:24 Niczym.Różnica może być wtedy gdy silnik z wtryskiem ma katalizator.Gażnikowy nie może mieć bo nie ma regulatora (komputer).Ale to też nie dotyczy najczęsciej tłumika końcowego i środkowego. Odpowiedz Link Zgłoś
waskes29 Re: Tłumiki 08.05.06, 13:47 fredoo napisał: > Niczym.Różnica może być wtedy gdy silnik z wtryskiem ma katalizator.Gażnikowy > nie może mieć bo nie ma regulatora (komputer). A dlaczego nie moze miec jest sporo samochodw z katalizatorem i gaznikiem chociazby ja mialem takiego golfa 1.6 i chyba fiat cc tak mial. Poroblem w tym ze taki gaznik jest bardzo skomplikowany przez co drogi i m.in dlatego zostal wyparty przez wtryski. Byly tez katalizatory bez sondy lmbda w starych mercedesach audi i bmw . Wracajac to glownego pytania z tymi tlumikami jest roznie .Oryginalne tlumiki tak samo jak renomowanych producentow czesto niby sa takie same do roznych silnikow ale maja inne indeksy czyli czyms tam sie w srodku musza roznic.Te same tlumiki u innych prodycentow zaminnikow ( ale tez znanych)sa produkowane jako jeden i ten sam typ do kilku silnikow wiec widocznie roznica jest tak mala ze nie ma to wiekszego wplywu. Odpowiedz Link Zgłoś
mobile5 Re: Tłumiki 08.05.06, 19:42 waskes29 napisał: tlumiki tak samo jak renomowanych producentow czesto niby sa takie same do > roznych silnikow ale maja inne indeksy czyli czyms tam sie w srodku musza > roznic Właśnie o to mi chodzi, mają różne numery katalogowe. Różnią się chyba objętością, bo pewną część zadania tłumienia spełnia katalizator. Odpowiedz Link Zgłoś
waskes29 Re: Tłumiki 08.05.06, 21:05 mobile5 napisał: > Właśnie o to mi chodzi, mają różne numery katalogowe. Różnią się chyba > objętością, bo pewną część zadania tłumienia spełnia katalizator. Ale objetosc w jakim sensie?One gabarytowo sa czesto idealnie takie same ,ta sama srednica wlotowa i wylotowa ,wszystkie wymiary ,profilowanie czyli z wygladu zewnetrznego sa sa identyczne,moga sie roznic tylko wewnatrz .Ja dobrze budowy tlumikow nie znam ale ile pamietam tam sa wewnatrz tlumika otowry ktore maja wyhamowac predkosc spalin i wytlumic halas byc moze srednica i ilosc tych otworow ma tu jakies male znaczenie .Tak jak pisalem jak mialem sklep to np. katalog firmy Tesh rozroznial poszczegolne modele tlumikow do roznych silnikow (chociaz czesto byly przypadki ze jeden tlumik pasowal do roznych typow silnika ) a w katalogu tanszych zamiennikow byly przedstawiane jako jeden i ten sam typ tlumika.Dlatego wydaje mi sie ze jesli sa roznice to sa na tyle male ze nie maja wiekszego wplywu. Odpowiedz Link Zgłoś
mobile5 Re: Tłumiki 08.05.06, 21:24 Może to jednostkowy przypadek, ale dzisiaj jak kupowałem tłumik, poprosiłem o pokazanie mi tłumika do takiego samego silnika w wersji gaźnikowej. Średnica ta sama, długość do wtryskowego ok.15% mniejsza i dłuższa rura wylotowa, tak że długość całkowita identyczna. To chyba jednak dążenie do minimalizowania kosztów materiałowych. Odpowiedz Link Zgłoś