Dodaj do ulubionych

gasnący silnik

16.01.03, 12:38
Fiat Uno 1,4i (97). W dodatniej temperaturze (ok.+4) silnik uruchamia się bez
problemu. Po przejechaniu ok. 3-4 km. silnik na wolnych obrotach przestaje
pracować. Nie daje się uruchomić. Trzeba poczekać, aż silnik ostygnie,
zapalić go i dalej kontynuować jazdę. Według mnie to ssanie się nie wyłącza.
Obserwuj wątek
    • adam.grabalowski Re: gasnący silnik 16.01.03, 16:56
      Winę za taki stan rzeczy może ponosić też niesprawny zawór pompy paliwa lub
      przytkany przewód odpowietrzający zbiornik paliwa.
    • Gość: piottrek Re: gasnący silnik IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 20.01.03, 13:15
      Miałem w Uno podobny problem. Silnik gasł nagle gdy był rozgrzany (nie tylko na wolnych obrotach) a ruszał po chwili gdy ostygł. Okazało się, że winny był moduł, który się przegrzewał. Można to sprawdzić psikając na niego jakimś freezerem, gdy silnik zgaśnie. Jeśli po tym zabiegu silnik zapala bez problemu,wiesz co wymienić:)
    • Gość: piottrek Re: gasnący silnik IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 20.01.03, 13:17
      Miałem w Uno podobny problem. Silnik gasł nagle gdy był rozgrzany (nie tylko na wolnych obrotach) a ruszał po chwili gdy ostygł. Okazało się, że winny był moduł, który się przegrzewał. Można to sprawdzić psikając na niego jakimś freezerem, gdy silnik zgaśnie. Jeśli po tym zabiegu silnik zapala bez problemu,wiesz co wymienić:)
    • Gość: sw Re: gasnący silnik - diagnoza IP: *.trzepak.pl 20.01.03, 15:11
      Właśnie dziś naprawiłem taką awarię w Fiacie Tempra. Różnica polegała na tym,
      że silnik pracował na luzie, ale gdy sie go zgasiło, trzeba było czekać 2h na
      to żeby ostygł. Elektryk nie wie, czemu nie gasł podczas jazdy:)) ale przyczyna
      to - czujnik Halla przy kole, ktory liczy obroty koła pasowego i taktuje
      impulsem cewki zapłonowej. Koszt czujnika - 128 zł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka