Dodaj do ulubionych

Brak ogrzewania Clio

19.12.06, 10:51
Witam! Może ktoś mi pomoże.Mam Renault Clio 91r.Silnik normalnie się
rozgrzewa,niemam ciepłego nawiewu no może leciutko ciepłe na najniższym
poziomie, natomiast zimne jest.Podobno termostat mam w porządku.Czy mam
nagrzewnicę do wymiany?Pomóżcie jestem kobietą i poprostu nie znam sie!
Obserwuj wątek
    • voivod696 Re: Brak ogrzewania Clio 22.12.06, 06:51
      Możesz mieć zamuloną nagrzewnice. Niech mechanik przepłucze i powinno być OK.
      Ale gwarancji nie daje przy takim badaniu na odległość ;)
    • baartur Re: Brak ogrzewania Clio 27.12.06, 13:59
      Może być zapchana(zamulona) nagrzewniczka i dlatego jest brak ogrzewania można
      ja przepłukać ale radzę zlecić to mechanikowi który się zna na tym. Powinno to
      pomóc ale gwarancji nie ma...
    • kuantanamera Re: Brak ogrzewania Clio 28.12.06, 14:01
      Chcę dodać że od maja auto ma gaz i po założeniu gazu przestałam mieć ciepłe
      powietrze.Czy jedno z drugim się wiąże?
      • raferi Re: Brak ogrzewania Clio 28.12.06, 16:13
        W mojej fiestce '95 też mam gaz i ciepełko dość szybko.
        Poprzednicy mają rację z przepłukaniem nagrzewniczki, może nawet chłodnicy?
        Przekierowanie cieczy chłodzącej na reduktor/parownik nie może mieć wpływu na
        ogrzewanie - chyba,...że gaziarze zapomnieli uzupełnić poziom cieczy w
        zbiorniczku wyrównawczym.
      • revirdsub2 Re: Brak ogrzewania Clio 03.01.07, 12:00
        Całkiem możliwe że nagrzewnica jest tylko zapowietrzona, przy montowaniu gazu
        włącza się parownik w obieg układu chłodzenia i później trzeba odpowietrzać
    • nepelski Re: Brak ogrzewania Clio 28.12.06, 17:36
      hi,

w zasadzie wszytko juz zostalo powiedziane. jest tez mozwliwosc nieszczelnosci ukladu. jesli np. po wlaczeniu ogrzewania paruja szyby, nagrzewnica jest nieszczelna i w zasadzie do wymiany.

pzdr,

daniel
    • kuantanamera Re: Brak ogrzewania Clio 29.12.06, 08:36
      Znajomy który sie "trochE" zna powiedział że gaziarze podłączyli jakieś kable
      gazu pod nagrzewnice.Czy to możliwe?Bo niby niekiedy tak robią.Szyby nie parują
      po włączeniu ogrzewania.Może wiecie jaki jest koszt wymiany takiej nagrzewnicy
      mniej więcej?Oczywiście nagrzewnice kupię sobie sama.
      Pozdrawiam wszystkich.
      • raferi Re: Brak ogrzewania Clio 03.01.07, 17:41
        Matko kochana! Jeśli gaziarze coś podłączyli w układ nagrzewnicy, to jedynie
        mogli węże na reduktor/parownik.Wtedy nic nie powinno się dziać.Może jednak
        poproś jakiegoś zaufanego warsztatowca, ale takiego, który się ZNA, aby zajął
        się tą nagrzewnicą i ją przeczyścił. Wydać pieniążki zawsze można na...piwo dla
        naprawiacza.
    • jane14 Re: Brak ogrzewania Clio 03.01.07, 21:57
      Bez paniki. Parownik jest podgrzewany płynem z obiegu chłodnicy i z regułu
      wpinany szeregowo z nagrzewnicą. Być może coś gaziarze tam sknocili i płyn nie
      płynie przez nagrzewnicę, trzeba poprostu ich odwiedzić i niech poprawia. Moze
      rzeczywiście tylko zapowietrzyli albo co wydaje sie bardziej prawdopodobne
      zamiast szeregowo wpieli równolegle do nagrzewnicy i cały płyn idzie przez
      parownik.
      • raferi Re: Brak ogrzewania Clio 05.01.07, 17:17
        Chylę czoła przed znakomitą wiedzą, Łaskawa Pani!?
      • tkjaaa Re: Brak ogrzewania Clio 06.01.07, 20:46
        jane14 napisała:

> Bez paniki. Parownik jest podgrzewany płynem z obiegu chłodnicy i z regułu
        > wpinany szeregowo z nagrzewnicą.

Chyba nie "z obiegu chłodnicy" a z malego obiegu ?
        Inaczej trzeba by czekac z podgrzaniem parownika az otworzy sie duzy obieg.
        • jane14 Re: Brak ogrzewania Clio 06.01.07, 21:57
          Fakt, oczywiście chodzi o mały obieg.
          • akinka6 Re: Brak ogrzewania Clio 28.01.07, 17:52
            Ja też w Clio miałam mało ciepła. Wystarczyło, że został wymieniony filtr
            powietrza i już jest ciepełko.
            • korek77 Re: Brak ogrzewania Clio 07.02.07, 15:41
              mialem kidys to samo.To nie wina gazu,zapowietrzenia ukaladu itp.Normalnie
              nawalil termostat i plyn chodzi w duzym obiegu.Po wymianie termostatu wszystko
              gra.
    • kuantanamera Re: Brak ogrzewania Clio 09.02.07, 10:58
      Dzięki wszystkim.Zamulona była nagrzewnica i termostat o wymiany.
      • triti1 mam to samo w astrze 13.02.07, 22:23
        tez mi ciepły nawiew przestał działac, ogrzewanie tylniej szyby i lusterek
        działa tylko to :(, czyli pewnie pozostaje mi sprawdzc tę nagrzewnice i
        termostat. Powie mi ktos ile to mniej wiecej kosztuje?, jestem kobietą i
        mechanicy zawsze mnie w bambuko robia :(
        • daniel000 Re: mam to samo w astrze 14.02.07, 12:54
          Zacznij od wymiany termostatu.Bedzie to napewno tansze niz demontaz,plukanie i
          montaz nagrzewnicy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka