xxl5 27.10.03, 16:59 mam zainstalowny gaz w aucie, mechanik radził mi abym zmienił świece z 3elektrodowych(obecnie), na jedno elektrodowe stwierdzi ze "auto od zyje" po tej zmianie.Te Swiece to NGK, czy ma racje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
desperato Re: świece 28.10.03, 07:09 xxl5 napisał: > mam zainstalowny gaz w aucie, mechanik radził mi abym zmienił świece z > 3elektrodowych(obecnie), na jedno elektrodowe stwierdzi ze "auto od zyje" po > tej zmianie.Te Swiece to NGK, czy ma racje? może mieć rację. Pytanie: jakie auto i jakie świece producent przewiduje ? Odp. na to pytanie jest punktem wyjścia. Jeśli producent przewiduje jednoelektrodowe, to te trójelektrodowe obniżają napięcie na module zapłonowym (wysilając go tak nawiasem prądowo) i skutek jest odwrotny od zamierzonego. W takim przypadku wymiana na jednoelektrodowe (jak producent) np. NGK (bardzo dobre świece) na pewno pomoże. ps znam to z autopsji. W Opel tigra miałem trójelektrodowe francuzy (jakiś palant je tam wsadził) po czym wymieniłem na jednoelektrodowe NGK nr 23. Od razu INNE Auto się zrobiło. Wcześniej nie mogłem zrobić 170kmh/h, po wymianie był od razu max 200km/h :) Odpowiedz Link Zgłoś
xxl5 Re: świece 28.10.03, 16:16 fabia 1.4(silnik 0d feli) fabrycznie byly briski 3elektrodowe, teraz mam NGK nr.23 3elektrodowe.A co na to ekspert? Odpowiedz Link Zgłoś