Dodaj do ulubionych

czujnik temperatury czy termostat

02.11.03, 14:46
Po uruchomieniu zimnego silnika temperatura płynu rośnie normalnie. W pewnym
momencie zaczyna spadać (do 60 stopni). Następnie ponownie rośnie - i
ponownie spada. Czy jest to uszkodzony czujnik temperatury czy winę ponosi
termostat?
Obserwuj wątek
    • omar_ibrahim Re: czujnik temperatury czy termostat 03.11.03, 12:47
      A słuchałeś, czy wentylator chłodnicy przypadkiem nie wariuje?
      Nie wiem, czy termostat byłby winien spadkom temperatury. Raczej nie.

Pozdrawiam

Omar
      • da.ro Re: czujnik temperatury czy termostat 03.11.03, 21:22
        W dniu dzisiejszym zaobserwowałem następujące objawy: w trakcie jazdy
        temperatura wzrosła normalnie do 90 stopni. W pewnym momencie wskaźnik
        temperatury zaczął opadać do 60 stopni i w tym położeniu pozostawał przez
        pewien okres. Po wyłączeniu silnika i ponownym przekręceniu kluczyka w
        stacyjce wskażnik temperatury podskoczył do 90 stopni. Czy te objawy mogą
        świadczyć o uszkodzonym czujniku temperatury? (silnik benzynowy, 1,6 - z dwoma
        wentylatorami.
        • teos4 Re: czujnik temperatury czy termostat 14.11.03, 08:22
          Mam podobny problem w VW GOLF IV 1.6 AKL, po uruchomieniu silnika auto nagrzewa
          się do ok 90 -92C i po pewnym czasie spada temperatura do ok 1/4 wskaźnika temp
          (60 -70 C). Osobiście podejrzewam termostat lecz do końca nie jestem pewien (na
          dignozie VAG-iem nie miałem błędów, tak że czujniki i wskaźnik temperatury
          powinien być ok). Czy udało Ci się namierzyć bądź usunąć te niedomagania w
          układzie chłodzenia? Za wszelkie podpowiedzi i informacje z góry dziękuję,
          pozdrawiam
    • marcin.klonowski Re: czujnik temperatury czy termostat 04.11.03, 16:47
      To raczej wyglada na zapowietrzenie ukłądu chłodzenia. Trzeba spróbować go
      odpowietrzyć
      • da.ro Re: czujnik temperatury czy termostat 04.11.03, 20:34
        Panie Marcinie,
        dziękuję za informację. Jednak nie jestem dokładnie zorientowany jak
        odpowietrza się układ chłodzenia. Czy można prosić o krótką informację.
        Pozdrawiam.
        • brutt Re: czujnik temperatury czy termostat 04.11.03, 22:37
          Od 2 dni mam identyczny problem. Co robic? Jak odpowietrzac?!! Tez myslalem ze
          to termostat.
          Pozdr.
          • polam5 Re: czujnik temperatury czy termostat 04.11.03, 22:57
            KAzdy samochod odpowietrza sie troszeczke inaczej ale trzeba szukac
            odpowitrznika (wydlada jak srobka) w gornej czsci ukladu chlodzenia - okolica
            pompki wodnej albo w okolicach zbiornika rezerwowego. JEsli sie odkreci te
            srobke przy pracujacym i nagrzanym aucie to bedzie wylatywac powietrze. Trzeba
            poczekac az zacznie wyciekac plyn i zakrecic.
            • brutt Re: czujnik temperatury czy termostat 05.11.03, 19:01
              Dziekuje serdecznie za pomoc.
              Pozdr.
            • darkle Re: czujnik temperatury czy termostat 07.11.03, 07:29
              We wszystkich samochodach osobowych z jakimi się spotkałem, układ chłodzenia
              odpowietrza się sam podczas pracy silnika.
              • kierowiec1 To nie jest argument 10.11.03, 08:47
                darkle napisał:

> We wszystkich samochodach osobowych z jakimi się spotkałem, układ chłodzenia
                > odpowietrza się sam podczas pracy silnika.

Bo ja sie spotkalem z kilkoma, gdzie odpowietrzenie trzeba przeprowadzic
                osobiscie.

Szczegolnie w konstrukcjach bez zbiornika wyrownawczego przeprowadzenie
                odpowietrzenia jest konieczne.

Ze sie o czyms nie slyszalo, nie znaczy, ze tego nie ma.

Pozdr.

K.
            • zippo1 Re: czujnik temperatury czy termostat 22.11.03, 23:15
              polam5 napisał:

> KAzdy samochod odpowietrza sie troszeczke inaczej ale trzeba szukac
              > odpowitrznika (wydlada jak srobka) w gornej czsci ukladu chlodzenia - okolica
              > pompki wodnej albo w okolicach zbiornika rezerwowego. JEsli sie odkreci te
              > srobke przy pracujacym i nagrzanym aucie to bedzie wylatywac powietrze.
              Trzeba
              > poczekac az zacznie wyciekac plyn i zakrecic.

W wiekszosci samochodow uklad chlodzenia pracuje przy nadcisnieniu(wyzsza temp.
              wrzenia plynu)czyli nalezy po odpowietrzaniu odczekac az plyn sie calkowicie
              oziebi i jeszcze raz odkrecic korek wlewu aby wyrownac cisnienie z
              atmosferycznym.Inaczej w ukladzie chlodzenia bedzie za niskie cisnienie co moze
              doprowadzic do przegrzania.
              Wiem ze sa samochody w ktorych jest to samoczynnie regulowane ale sa tez takie
              w ktorych tylko nadcisnienie jest "upuszczane" do atmosfery ale podcisnienie
              nie jest samoczynnie regulowane.

• brutt Re: czujnik temperatury czy termostat 17.11.03, 00:20
      Wyminilem termostat i to podzialalo. Teraz jednak slychac "furkot" w silniku.
      Czy to moze byc zwiazane z wymiana termostatu czy moze zaklad cos zchrzanil?
      Pozr.
    • desperato Re: czujnik temperatury czy termostat 19.11.03, 12:37
      da.ro napisał:

> Po uruchomieniu zimnego silnika temperatura płynu rośnie normalnie. W pewnym
      > momencie zaczyna spadać (do 60 stopni). Następnie ponownie rośnie - i
      > ponownie spada. Czy jest to uszkodzony czujnik temperatury czy winę ponosi
      > termostat?

Piszesz że dla zimnego silnika. Czyli co? Dla ciepłego jest OK? Bo jeśli TAK (a
      silnik na zimnym po uruchomieniu pracuje normalnie), to masz raczej problem ze
      stykami czujnika temp. idącymi wyłącznie na wskaźnik temp. Te czujniki są
      często dual (3 końcówki: masa, i po 1-dym wyprowadzeniu) przy czym drugie idzie
      na komp (sterownik silnika). Więc jeśli silnik pracuje oki, to będzie to.
      Rozłącz złączkę i psiknij specj.preparatem do styków.
      • hdp Re: czujnik temperatury czy termostat 20.11.03, 09:28
        Zrob jak _Desperato_ pisze,jezeli ni pomoze to znaczy ze masz powietrze w
        ukl.chlodzenia,-zimny silnik,odkrec korek chl.,zastartuj i nagrzej silnik,
        niech pochodzi kilka minut-az sie odpowietrzy,na chodzacym silniku zakrec korek-
        musi miec szczelna uszczelke.Powinno byc dobrze,na 90% ,jezeli nie odwiedz
        warsztat. Pzdr.
        ________________________________________________________________________________
    • da.ro Re: czujnik temperatury czy termostat 22.11.03, 21:19
      Witam,
      sytuacja z temperaturą na wskaźniku jest nieraz taka, że na ciepłym silniku po
      przekręceniu kluczyka w stacyjce wskaźnik temperatury nie podnosi się.
      Wyciągnę kluczyk ze stacyjki, włożę go ponownie, przekręcę do zapalenia się
      kontrolek i wskaźnik temperatury podnosi się do 90 stopni. Myślę że to nie
      jest wina termostatu. Ogrzewanie wewątrz samochodu działa bez zastrzeżeń,
      silnik pracuje idealnie, obroty równomierne. Myślę także,że winę ponosi
      czujnik temperatury, końcówki od czujnika lub sam wskaźnik.
      • zippo1 Re: czujnik temperatury czy termostat 22.11.03, 22:51
        da.ro napisał:

> Witam,
        > sytuacja z temperaturą na wskaźniku jest nieraz taka, że na ciepłym silniku
        po
        > przekręceniu kluczyka w stacyjce wskaźnik temperatury nie podnosi się.
        > Wyciągnę kluczyk ze stacyjki, włożę go ponownie, przekręcę do zapalenia się
        > kontrolek i wskaźnik temperatury podnosi się do 90 stopni. Myślę że to nie
        > jest wina termostatu. Ogrzewanie wewątrz samochodu działa bez zastrzeżeń,
        > silnik pracuje idealnie, obroty równomierne. Myślę także,że winę ponosi
        > czujnik temperatury, końcówki od czujnika lub sam wskaźnik.

Jezeli tak to faktycznie czujnik albo sam wskaznik nawalil.
        A to zapowietrzenie miedzy bajki mozna wlozyc - gdyby uklad chlodzenia byl
        zapowietrzony to silnik by sie przegrzewal.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka