mariner4 14.08.09, 14:37 Czy ktoś wie czy do Vectry C, GTS, OPC (Bi xenony fabryczne)można takie zamontować. Chodzi mi o robotę profesjonalną, w warsztacie. M. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
don_kichot01 Re: Światła dzienne, LED 21.08.09, 21:22 Można do każdego samochodu pod dwoma warunkami: - światła posiadają homologację (dopuszczenie do eksploatacji), - zrobi to fachowy warsztat (uwzgledniając specyfikę samochodu - np magistrale cyfrową sterowania i nadzoru). Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Tyle to wiem, ale dzięki 22.08.09, 09:05 mnie chodzi o lampy dające się wpasować w zderzak do tego typu. Stąd opis jakie to auto. Zastanawiam się nad wywaleniem przeciwmgielnych i wstawieniu dziennych, bo przeciwmgielnych praktycznie nie używam. Widzę czasem jadących w dzień na przeciwmgielnych zamiast mijania, ale to chyba nie wolno. M. Odpowiedz Link Zgłoś
don_kichot01 Re: Tyle to wiem, ale dzięki 01.09.09, 15:33 Zgodnie z kodeksem drogowym używać świateł przeciwmgielnych można tylko w określonych warunkach (słaba widoczność spowodowana mgłą lub intensywnymi opadami), w przeciwnym przypadku można narazić się na mandat i punkty karne ! Więc pewnie te światła dodatkowe widziane przez ciebie to tzw "światła dzienne" zastępujące w dzień reflektory podstawowe! Każde markowe światła budowane są w wersji dedykowanej dla konkretnego samochodu lub kilku uniwersalnych dających się zabudować np we wnękach zderzaka lub na czy pod nim . Odpowiedz Link Zgłoś
bolo737 a skąd wiesz ??? 01.09.09, 20:58 mariner4 napisał: > Widzę czasem jadących w dzień na przeciwmgielnych zamiast mijania, >ale to chyba nie wolno. a skąd wiesz że to są przeciwmgielne a nie dzienne ??? chyba tylko na podstawie umiejscowienia... mam dzienne (homologowane) zamontowane w zderzaku gdzie inni mają (czasem) halogeny i kilka razy mnie misie zatrzymywali i kazali wyłączyć "halogeny"... wizualnie dzienne nie różnią się od halogenów NICZYM - i jedne i drugie (a także mijania) za dnia widać podobnie i gdyby nie umiejscowienie to żaden mądrala by ich nie rozróżnił. no chyba, że dzienne są diodowe, w postaci linijki kilku wyraźnie punktów, ale dzienne nie muszą takie być, mogą być "jednolite". Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz_d1 Re: a skąd wiesz ??? 03.09.09, 11:36 > wizualnie dzienne nie różnią się od halogenów NICZYM - i jedne i > drugie (a także mijania) za dnia widać podobnie i gdyby nie > umiejscowienie to żaden mądrala by ich nie rozróżnił. Kompletna bzdura - różnią się właśnie znakiem homologacji. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo737 bzdury kompletne piszesz... 04.09.09, 20:45 mariusz_d1 napisał: > Kompletna bzdura - różnią się właśnie znakiem homologacji. mówisz, że ten znak widać z daleka? i że np. misie dostrzegają go z daleka? to dlaczego mnie zatrzymywali kilka razy myśląc że moje dzienne to halogeny? pewnie ślepi... pomijam, że NIE różnią się znakiem homologacji. ta jest jednakowa i oznaczana literą "E" z liczbowym kodem państwa UE po nim. różnią się oznaczeniem na kloszu. dzienne mają "RL". ale to nie jest "homologacja". mówisz, że to "RL" z daleka widać? Odpowiedz Link Zgłoś
0_kuna13 Re: bzdury kompletne piszesz... 12.10.09, 14:49 jak działają żarówki Philips night guide? Odpowiedz Link Zgłoś
zupelniebezcukru Re: bzdury kompletne piszesz... 14.10.09, 11:51 to są o trzech barwach światła, zwiększaja bezpieczeństwo: * Strefa 1 - Bezpieczeństwa - maksimum oświetlenia, bo aż do 50% więcej światła na drodze, oraz 10-20 metrów dłuższy strumień światła * Srtefa 2 - Informacji - chłodne białe światło dla lepszego, skuteczniejszego odbicia znaków i oznaczeń drogowych * Strefa 3 - Komfortu - łagodne białe światło dla lepszej koncentracji i komfortu jazdy kierowcy www.lighting.philips.com/pl_pl/consumer/carlighting/index.php?main=pl_pl_consumer_lighting&parent=89083467512&id=pl_pl_car_lighting&lang=pl Odpowiedz Link Zgłoś
anjolka77 Re: Światła dzienne, LED 13.10.09, 21:52 Ja niedawno kupowałam z Philipsa, bardzo dobrze świecą i są naprawdę dobrej jakości. (no i ocywiście mają homologację) Odpowiedz Link Zgłoś
lotka-1 Re: Światła dzienne, LED 19.10.09, 15:58 a co to znaczy homologacja? I czy philips to ma????? :P Odpowiedz Link Zgłoś
lotka-1 Re: Światła dzienne, LED 14.10.09, 22:30 Ja się kiedyś zastanawiałam nad boshem i Philipsem, ale wybrałam te drugie :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anjolka77 Re: Światła dzienne, LED 16.10.09, 13:26 Bardzo dużo jeżdżę ostatnio samochodem. A żarówki cały czas spełniają swoją funkcję i jaśniutko świecą. I szczerze, o wiele lepiej mi się jeździ, odczuwam po prostu większy komfort. Odpowiedz Link Zgłoś