Gość: aga2007 IP: *.eranet.pl 31.01.07, 11:21 Witam Szukam szkoly podstawowej-spolecznej lub prywatnej,malej zmiennosci kadry,w Śródmieściu.Proszę o pomoc lub jakieś wskazówki bardziej zorientowanych rodziców.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: matka Re: podstawowka IP: *.chello.pl 31.01.07, 13:46 Tylko nie Świętojerska, tylko nie szkoła pana Jopka. Mam z niej jak najgorsze wspomnienia. Jaka szkoła - niestety, konkretnej Ci nie wskażę, natomiast podpowiem na co zwrócic uwagę i jak szukać. 1. Kup Informator o szkołach podstawowych 2. Wybierz kilka, niekoniecznie w ścisłym centrum ( czasem warto wozić dziecko 2 km dalej, za to do przyjaznej szkoły) 3. Wybierz się na rozmowę z dyrektorem i pytaj, pytaj, pytaj - o zajęcia pozalekcyjne, o języki obce , o jedzenie, świetlicę, bibliotekę, pracownie( czas szybko leci), w-f. Jeżeli dyrektor nie odpowie w sposób wyczerpujący na jakieś pytanie, nie pokaże biblioteki, pracowni - uciekaj, bo to zły znak. 4. Porozmawiaj z nauczycielami. Zobacz jacy są - czy otwarci, czy rozmawiając z Tobą patrzą na zegarek, czy dostaniesz - gdy dziecko będzie uczniem - telefon komórkowy wychowawcy 5. Obejrzyj strone internetową szkoły. Bardzo wiele zdradza. 6. Idx do łazienki. Obejrzyj ja pod względem czystości. Ważne!!!! 7. Dowiedz się , koniecznie, o budynek. Jeżeli o 15.00 wchodzi tam inna instytucja - zastanów się . 8. Porozmawiaj z rodzicami starszych uczniów i dziecmi. Dzieci czasem powiedzą ważne rzeczy. 9. Dowiedz sie jak wygląda sprawa religii -czy jest to szkoła wyznaniowa czy odwrotnie, w ten sposób unikniesz kolejnych nieprozumień 10. Zapytaj o wycieczki - czy są , dokąd, poproś o kronikę. 11. Porozmawiaj o posiłkach - czy są, kto je dowozi, gdzie są jedzone - to ważne. 12. Zainteresuj się opieką lekarsko-psychologiczną. Co dzieje się gdy dziecko nagle zachoruje, co robi sie z dzieckiem z problemami ( nie mówie o ADHD, ale są dyslektycy, dzieci nieśmiałe i odwrotnie zbyt żywe). 13. Nie bój się pytać o kwalifikacje nauczycieli i dyrektora. Z punktu widzenia prawa dyrektor ( w szkołach prywatnych w 99% jest to właściciel) nie musi byc pedagogiem, ale musi zatrudniać osobę o wykształceniu pedagogicznym. Doświadczenie jednak uczy, że lepiej nie posyłać dziecka do szkoły, której właścicielem jest np. szewc. 14. Popros, o b o w i ą z k o w o o umowę, statut. Przeczytaj i pytaj jesli cos Cie zaniepokoi. Jesli odpowiedzi bedą enigmatyczne - uciekaj. 15. Miej oczy szeroko otwarte. Pamiętaj, że jest niż demograficzny, a uczeń to towar. Masz prawo wiedzieć wszystko o szkole, której powierzasz swoje dziecko. Nie daj się wykiwac, oszukać. Pamiętaj, jesli złapiesz na kręceniu, kłamstwie, omijaj tę szkołe. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga 2007 Re: podstawowka IP: *.eranet.pl 31.01.07, 14:13 Dziękuję za wskazówki.Dopiero zaczynamy się przymierzać do poszukiwań,ale wielokrotnie napotykane przestrogi przed szkołą na Świętojerskiej skutecznie mnie zniechęciły do dalszego zgłębiania fenomenu tej szkoły. Skłaniamy się ku szkole katolickiej-polecane przez archidiecezję warszawską-z zasięgniętych opinii wynika ,ze nie są to jedynie kuznie kleryków,ale profesjonalnie prowadzone szkoły z ciekawym programem i jasnym statutem.Może ktoś chciałby podzielić się swoimi spostrzeżeniami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana Re: podstawowka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 18:05 myslalam o Przymierzu Rodzin, ale ani poziom nauki tam dobry ani wychowanie (brak pomysłu na zajecia pozalekcyjne) tylko ...pieniadze i pieniadze od rodziców. Podobno jest dobra MERIDIAN w srodmiesciu, ale prywatna. Tam dzieci ucza w jezyku angielskim, ale wiecej nic nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic Re: podstawowka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.07, 15:21 Jeżeli chodzi o poziom, to obiektywnie mozna sprawdzić wynikami uczniów, wszysytkie 3 szkoły Przymierza to czołówka szkół w Warszawie. A co do zajęć pozalekcyjnych to juz sprawa subiektywna.. Ja po kończącym się 6 roku nauki jestem bardzo zadowolony, że dziecko tam chodziło, a zwłaszcza, że i dziecko nadal chce do Gimanzjum tez Przymierza.. a nie do innego. W Przymierzu mozna dziecko skierować na zapoznanie się z atmosgera szkoły i metodą nauki, warto sprawdzić .. problem to tylko brak miejsc.... Odpowiedz Link Zgłoś