Dodaj do ulubionych

palpitacje serca a poród sn

17.09.10, 07:45
Witam, mam pytanie do Pani Doktor. Otóż moja kuzynka mieszka w Holandii, jest obecnie w 33 tygodniu ciąży. Od początku ( jak i przed ciążą) miewała lekkie palpitacje serca. Teraz ta przypadłość sie bardzo nasiliła. Bez wysiłku kilkanaście razy dziennie czuje mocne bicie serca przy czym robi jej się słabo i ma problemy z oddychaniem. Przed wczoraj wieczorem wołała do domu lekarza bo palpitacje były tak silne i długotrwałe, ze myślała, że serducho za chwile nie wydoła! po przyjeździe lekarza tętno- 180!!! jednak po dojechaniu do szpitala wszystko minęło i ekg nic nie wykazało! Czy kuzynka może rodzić naturalnie? Czy taki wysiłek nie będzie zagrażał jej życiu? Lekarze w Holandii twierdzą, że to nic poważnego jednak ja się bardzo o nią martwię! Proszę o Pani opinię na ten temat! Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • dolotka Re: palpitacje serca a poród sn 17.09.10, 12:11
      miałam ten problem w ciąży i kardiolog zezwolił na poród sn.
      • qu_esse Re: palpitacje serca a poród sn 17.09.10, 18:02
        najlepiej byłoby zrobić badanie ekg podczas ataku, mam bardzo podobne objawy, mi raz ekg złapało taki epizod i zdiagnozowano częstoskurcze nadkomorowe
        moja przypadłość wg opinii większości kardiologów nie jest akurat przeciwskazaniem do sn, bez problemów urodziłam dwójkę zdrowych dzieci drogami natury, teraz czekam na trzeci poród za trzy tygodnie:) takze nie wszystkie schorzenia serca są niebezpieczne

ale tu wypowiedzieć się może tylko lekarz

na pewno pomoże magnez i potas, w formie tabletek lub naturalnej - czekolada, kakao, pomidory, sok pomidorowy
    • go-jab Re: palpitacje serca a poród sn 17.09.10, 18:52
      no i zawsze mozna sie pocieszyc tym ze w trakcie parcia stymuluje sie nerw bledny i to moze prowadzic do zwolnienia tetna... wiec sie wszystko wyrowna :)
    • katarzynaoles Re: palpitacje serca a poród sn 20.09.10, 22:14
      Oczywiście wszystko zależy od sytuacji podczas samego porodu, ale zwykle nie jest to powód do cc. Pozdrawiam serdecznie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka