24.09.10, 13:16
Ze względu na krótką szyjkę muszę monitorować czy i jak często pojawiają się skurcze. No i pojawiają się, ale są bezbolesne, więc w praktyce nie jestem w stanie wyczuć ich brzuchem, tylko ręką - macając się po brzuchu. I czasami faktycznie cały dół brzucha wypełnia się jakby twardą piłką - nie mam wątpliwości, że to skurcz. Ale czasami twardy robi się tylko jakby kawałek macicy (na powierzchni kilku centymetrów np 4x4 cm). Wrażenie jest takie, jakby dziecko się w tym miejscu "wypinało". Sęk w tym, że to dopiero 15 tydzień ciąży, więc to chyba niemożliwe? W takim razie co to jest? Czy możliwy jest skurcz części macicy (np tylko jej lewej bądź prawej strony)? Czy mam takie coś interpretować jako skurcz, czy nie?
Obserwuj wątek
    • dominikanj1 Re: skurcze 24.09.10, 16:36
      zgłoś lekarzowi.
      tutaj nikt nie przebada Cię i nie oceni co czujesz.
      nie macaj brzucha za bardzo bo o ile pamiętam należysz do wybranek placenta previa a tu ani macanie ani skurcze potrzebne nie są.
      leki tokolityczne masz przepisane?
      • krakrakrakra Re: skurcze 24.09.10, 18:25
        Biorę nospę i duphaston i to tyle. A do lekarza idę dopiero za dwa tygodnie, więc póki co szukam informacji gdzie indziej. No i właśnie od lekarza mam polecenie kontrolować ile razy dziennie pojawiają się skurcze, a bez macania tego nie sprawdzę... Macam delikatnie i jak dotąd ani razu nie wywołało to skurczu.
    • kaczkastrofa Re: skurcze 24.09.10, 22:20
      Kochana na tym etapie ciąży (15 tygodni)to macica ledwo wystaje nad spojenie łonowe to jak Ty to ręką wyczuwasz? Jak macica się napina, jest skurcz, to czujesz to jako ucisk, kamień w dole brzucha. Pozostałe odczucia podejrzewam, że pochodzą ze strony jelit. Perystaltyka, gazy, masy kałowe mogą dawać różne dolegliwości.
      Na tym etapie ruchy dziecka nie będą odczuwane jako wypinanie się, tylko są delikatne. Jednak obstawiam , że to jelita. No chyba, że masz malucha giganta w brzuchu;)
      Nie martw się i nie wsłuchuj tak w te skurcze. Bierz leki i wypoczywaj, ale nie nakręcaj się:)
      Trzymaj się.
      pozdrawiam.
      • krakrakrakra Re: skurcze 24.09.10, 22:28
        To zdecydowanie nie są jelita, to macica. To jest moja trzecia ciążą i wiem, jaka jest różnica między macicą a jelitami :-) Wystaje ponad spojenie wcale nie tak ledwo - na kilka centymetrów (oczywiście w pozycji leżącej) więc można ją wymacać. A ucisku, czy napinania nie czuję, ale to żadna nowość - w pierwszej ciąży nawet po terminie nie czułam. Dopiero na ktg dowiedziałam się kiedy jest skurcz i okazało się, że nawet go widać gołym okiem, a ja nie czułam... Za to w czasie porodu naczułam się za wszystkie czasy ;-)
    • katarzynaoles Re: skurcze 27.09.10, 23:25
      Napięcia części brzucha nie traktowałabym jak skurczu - ale te odczucia związane z "piłką w brzuchu" sa już dość typowe i oznaczają skurcz. Proszę spróbować go rozładować oddychaniem, tak, jak w czasie porodu. Pozdrawiam serdecznie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka