Dodaj do ulubionych

Masaż sutków

17.10.10, 10:53
Witam,
Mam pytanie dotyczące stymulacji sutków w celu wywołania skurczów porodowych. Jak często i jak długo trzeba to robić? Jestem w 40 tc i już naprawdę mam dosyć...
Obserwuj wątek
    • czarna.czajka Re: Masaż sutków 17.10.10, 12:20
      Najpierw spróbuj jakie to skurcze wywołuje, ja robiłam test i skurcze były w miarę lekkie ale regularne. Z tydzień przed porodem właściwie codziennie się tak męczyłam po godzinie, ale efekt był super i każdemu życzę takiego porodu, masz gdzies opis na tym forum. 2 dni przed terminem miałam 4 cm na IP i w 4 godziny 10cm bez oxy. Byłam jedną z tych kobiet które za nic nie chciały przenosić, masaż sutków poleciała mi moja ginekolog prowadząca ciąże.
      • sulikatka Re: Masaż sutków 17.10.10, 13:41
        Ja również polecam. 1 poród 21h. drugi po tygodniu masaży sutków 6 h. Skurcze parte 10 min. Sposoby masaży są rożne. Ja próbowałam taki 2 min jeden sutek, 3 min przerwy i tak 20 min, potem drugi. Później "kręciłam" je już beż przerwy aż do silnych skurczy. Po prostu łapiesz je jak gałkę do pogłaśniania radia i kręcisz w dwie strony.
        Rzeczywiście skurcze występowały, czasem nawet mocne, regularne ale nie wystarczające:) Szyjka widocznie nie była gotowa (schody, spacery, wiesiołek, liście malin i seks też nic nie dawały). Ale rzeczywiście wszystkie skurcze przed przygotowały macicę i jak się w końcu zaczęło w 41 tyg. to poleciało pięknie.
        Pozdrawiam
        • jaskierus Re: Masaż sutków 17.10.10, 21:37
          Dzięki dziewczyny, ja też zaczęłam walczyć. Mam po masażu średnio regularne, odczuwalne ale niebolesne skurcze. Najgorsze ejst to, że nie cierpię tego robić, jakoś mnie to strasznie drażni i okropnie pić mi się chce, jak tylko zacznę:)
          • czarna.czajka Re: Masaż sutków 17.10.10, 22:01
            To normalne;) Jak zamierzasz karmić piersią to się przyzwyczajaj, pragnienie pojawia się zwłaszcza na początku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka