Dodaj do ulubionych

kwas foliowy

29.12.10, 12:02
Witam:)
Zaczęliśmy starania o dziecko. Jak zawsze sięgnęłam najpierw po kwas foliowy, a tutaj niespodzianka. Po dwóch, trzech dniach połykania (jedna tabletka foliku dziennie) dostaję mega mdłości, jakiejś mega migreny i w ogóle czuję się fatalnie. Nie ma znaczenia czy połykam ją rano, wieczorem, przed- po jedzeniu. Odstawiłam więc na tydzień (wszystko wróciło do normy) i znowu zaczęłam połykać. To samo. Znowu straszne mdłości, bóle głowy, osłabienie organizmu. Dlaczego? Przed poprzednimi ciążami (za mną już dwie) było podobnie, ale nieporównywalnie słabiej. Teraz to jakiś koszmar. Nawet w dwóch poprzednich ciążach tak źle się nie czułam. Czy powinnam mimo to połykać jakiś inny preparat z kwasem foliowym, czy mam na niego jakieś uczulenie ? (Jeśli coś takiego w ogóle istnieje???) Dodam tylko, że jestem po dwóch porodach przedwczesnych (28tc i 36tc) - nie wiadomo z jakiej przyczyny.
Czy któraś z Was miała podobnie? Pani Kasiu co robić - połykać czy nie?
Obserwuj wątek
    • settimana Re: kwas foliowy 29.12.10, 12:40
      dziwne:/ moze to te tablety, amoze sprobuj ulozyc sobie bardzo bogata diete w kwas. Jak przy takiej diecie bedziesz miec mdlosci to moze to rzeczywiscie jakas "alergia" na folik;)
    • katarzynaoles Re: kwas foliowy 29.12.10, 13:41
      Nie mam pojęcia, pierwszy raz spotykam się z podobnym problemem. Ale pewnie spróbowałabym innego preparatu. Proszę popytać farmaceutki w aptece, może będzie miała jakiś pomysł co to może być i jak sobie poradzić. Dietą trudno zabezpieczyć odpowiedni poziom kwasu foliowego, więc sensownie byłoby to jakoś uzupełniać. Pozdrawiam serdecznie i życzę, żeby wszystko się uregulowało :)
      • dagmaralodz77 Re: kwas foliowy 29.12.10, 13:57
        przejdz na kwas foliowy na recepte taki 5 mg (30 szt. 2,40 zł)... najwyzej dziel tak mala tabletke na czesci... mnie po foliku tez mdlilo.... nawet zamiennie stosuje witaminy bo tez niestety mnie mdli!!!
        • poznanianka77 Re: kwas foliowy 29.12.10, 20:34
          Na mdłości po kwasie foliowym nic nie pomogę, bo nie mam pojęcia. Ale wiem czym u mnie skonczył sie brak kwasu foliowego. Syn urodził sie z przepuklina oponowo-rdzeniowa i wodogłowiem. Po wszystkich badaniach genetycznych lekarze orzekli , że przyczyną jest właśnie brak kwasu, córka urodziła sie zdrowa, ale przed ciążą brałam kwas.
      • monicus Re: kwas foliowy 30.12.10, 11:39
        ja mialam to samo. umieralam poprostu od palpitacji, zawrotow glowy, potow mdlosci.... jak zatruta. przestalam brac. ale ja wegetarianka. mi nie brakuje raczej kwasu foliowego, bo chleb razowy pieke sama,jem kasze, zielone itp.
        w ulotce to sa skutki uboczne, przy ktorych nalezy odstawic kw.fol.
    • kotkowa Re: kwas foliowy 30.12.10, 09:44
      Moze nie tolerujesz nie tyle kwasu foliowego co jakiegos skladnika, ktory jest w tabletce jako dodatek? Sprobuj kupic tabletki innej firmy, z innym skladem. Ewentualnie tak jak ktos tu pisal, bierz tabletke czesciami, np. 2 albo 3 x dziennie po kawaleczku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka