Dodaj do ulubionych

podwyższone TSH

23.02.11, 22:02
Pani Kasiu,

jestem w 21 tygodniu ciąży. Dziś odebrałam wyniki poziomu stężenia hormonów tarczycy:

TSH 2.99 przy normie 0.35-4.50
FT3 2.79 2.30-4.20
FT4 1.28 0.89-1.80

Moja ginekolog twierdzi, że ten TSH jest za duży na kobietę ciężarną. Twierdziła też tak od samego początku ciąży kiedy zrobiłam badania (to był 7 tydzień ciąży) i wyszły:

TSH 2.21 przy normie 0.37-3.51
FT3 4.90 3.84-5.99
FT4 11.43 7.50-21.10

Wysłała mnie wówczas do endokrynologa. Poszłam na wizytę ale pani endokrynolog stwierdziła, że hormony są w porządku. Zaleciła tylko przyjmowanie jodu.
Dziś jednak moja ginekolog powiedziała, że powinnam przyjmować hormon przy takim stężeniu i zasugerowała, żeby pójść jeszcze raz na kontrolę.

Co Pani sądzi o tych wynikach? Ile wynosi norma dla kobiet w ciąży? Czy te moje podwyższone TSH, choć dla normalnego człowieka Ok, jest bardzo niebezpieczne dla mojego dziecka i przebiegu ciąży? A co z FT3 i FT4? One chyba w porządku? Pewnie poradzi mi Pani żebym się przebadała jeszcze raz u endokrynologa. Czy potrzebne będzie USG tarczycy? Dodam, że na tamtej wizycie takiego badania nie miałam.

Pozdrawiam serdecznie

-
[url=https://www.suwaczki.com/][img]https://www.suwaczki.com/tickers/7v8r3e3kqkx5llm9.png[/img][/url]
Obserwuj wątek
    • crypticgirll Re: podwyższone TSH 24.02.11, 20:17
      Mój ginekolog- endokrynolog twierdzi,że najważniejsze w ciąży jest ft4.
      Uważam,że Twoje wyniki są jak najbardziej w porządku.
      Pozdrawiam :)
    • katarzynaoles Re: podwyższone TSH 25.02.11, 11:25
      Mnie też wyniki wydają się ok, ale nie będę udawała eksperta w dziedzinie, na której się znam się bardzo ogólnie. Tak, jak się Pani słusznie spodzewa, zaproponuję ponowne przedyskutowanie sprawy ze specjalistą. Nie wydaje mi się, żeby USG tarczycy było tu jakoś niezbędne. Pozdrawiam serdecznie :)
      • annajustyna Re: podwyższone TSH 05.03.11, 13:08
        TSH nie powinno byc wyzsze niz 1,5, aczkolwiek do 3,0 nie ma tragedii.
    • lilabe1 Re: podwyższone TSH 26.02.11, 14:01
      Sprawa wymaga konsultacji z endokrynologiem raz jeszcze , może z dwoma. Specjalista podejmie decyzję , czy usg tarczycy coś więcej do całości obrazu wniesie czy nie . Na ogół to usg wykonują gdyż obraz tarczycy wiele mówi.
    • iwonagos Re: podwyższone TSH 27.02.11, 16:49
      To nie są rewelacyjne wyniki. Nie targiczne, ale i nie rewelacyjne. Zły był wynik ft4 w 7 tc. Ft4 to bardzo ważne badanie w ciąży. Powinno być u ciężarnej w górnej granicy normy, u ciebie było w połowie. Przy podwyższonym już wtedy tsh endo powinna ustalić ci odpowiednią dawkę hormonu.
      Teraz, w 21 tc nadal ani tsh ani ft4 nie są dobre, ale przynajmniej dziecko już ma swoją tarczycę i nie potrzebuje tyle hormonu od ciebie. Usg powinna ci zrobić. Dziwię się, że tego nie zrobiła, skoro już byłaś u niej. Ja, przypadkowo w 7 mcu poprzedniej ciąży dowiedziałam się, że mam 9 guzów na tarczycy i na chwilę obecną, prawie od roku jestem bez kawałka tarczycy.
      • niebieski_ptak5 znam się 06.03.11, 13:11
        powinnas miec z całą pewnością usg tarczycy i niech jakis przytomny lekarz zleci JUŻ TERAZ przeciwciała tarczycowe TG i TPO -tarczyca może Ci jeszcze dac w kość. TSH powinno być mniejsze -zwłaszcza w ciazy. mozliwe, że Ci idzie niedoczynność i trzeba koniecznie sprawe monitorować etc. także po porodzie. Jak możesz zmień endo na kogoś kto wie, że normy dla TSH są zawyżane+kogoś kto spr sprawe całościowo. Hormon tarczycy nie daje żadnych powikłań/komplikacji -jesli sprawa wyjdzie w ciazy i pozostanie leczenie jest dożywotnie ale nie ma czego się bać. Wazne jest tylko aby ktos uczciwie Cię uświadomił, że nieleczenie jest groźne a nie branie leku{wtedy trzeba ustalić dawkę -z czasem może być coraz większa i reg. chodzić na kontrole}. Powinnac być pod kontrola lekarską. USG wskazane-nic nie boli etc
    • dziartom Re: podwyższone TSH 10.03.11, 17:23
      Pani Kasiu, dziękuję
      Wam też dziewczyny!

Dziś idę do innego endokrynologa, ciekawa jestem co powie. Wiem że późno, ale musiałam czekać na wizytę. Boję się okropnie tej konsultacji.
    • dziartom Re: podwyższone TSH 10.03.11, 22:17
      Pani Kasiu

a więc jestem po wizycie u endokrynologa. Okazało się, że rzeczywiście - mam nadczynność tarczycy. Lekarka zapisała mi lekarstwa i zaleciła dalszą kontrolę hormonów. Cieszę się, że poszłam do innego endokrynologa i nareszcie wiem na czym stoję.

Pozdrawiam :-)
      • dziartom Re: podwyższone TSH 10.03.11, 22:18
        niedoczynność ... raczej ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka