Dodaj do ulubionych

intensywna terapia noworodkowa w Warszawie gdzie?

07.05.11, 15:14
witam poszukuję informacji na temat, który szpital jest najlepszy jeśli ciąża jest ciążą wysokiego ryzyka i dziecko może wymagać reanimacji (np.) zaraz po porodzie? który lepszy Kasprzaka czy Karowa a może jakiś inny?
dziecko w łonie mamy ma poważną wadę [głównym problemem jest wada płuc
przede wszytkim sekwestracja płuca lewego].
dziękuję w imieniu przerażonych rodziców dziecka za wszystkie sugestie!
Obserwuj wątek
    • niuta_s Re: intensywna terapia noworodkowa w Warszawie gd 07.05.11, 15:51
      popytaj na forum "wsześniaków" tam będziesz miała najlepsze rozeznanie, i opinie, o ile się nie mylę większość dzieciaków z poważnymi powikłaniami trafia do międzylesia, choć tamtejsza porodówka nie ma za dobrych opinii
      • aurinko5 Re: intensywna terapia noworodkowa w Warszawie gd 07.05.11, 16:58
        niuta_s napisała:

> popytaj na forum "wsześniaków" tam będziesz miała najlepsze rozeznanie, i opini
        > e, o ile się nie mylę większość dzieciaków z poważnymi powikłaniami trafia do m
        > iędzylesia, choć tamtejsza porodówka nie ma za dobrych opinii

Trafia do miedzylesia, ale do centrum zdrowia dziecka. A nie do miedzyleskiego szpitala specjalistycznego.
    • mama.rozy Re: intensywna terapia noworodkowa w Warszawie gd 07.05.11, 15:52
      z tego co wiem,na Karową ciężko się dostac,jak się nie jest ich pacjentem-akurat mnie to spotkało,chociaż ciąża miała komplikacje i odesłali mnie na Solec
      może by się wcześniej upewnili,czy/gdzie ich przyjmą?
      • aurinko5 Re: intensywna terapia noworodkowa w Warszawie gd 07.05.11, 16:56
        Karowa i Kasprzaka.
        Jezeli wiadomo, ze dziecko urodzi sie z choroba to masz pierszenstwo. Ale wybierz sie na konsultacje, zeby wiedzieli z czym beda miec do czynienia.
        • domi_33 Re: intensywna terapia noworodkowa w Warszawie gd 07.05.11, 19:44
          no oczywiście, że się wcześniej zgłoszą i zostaną pacjentami tego szpitala. tylko właśnie musimy najpierw ustalić który najlepszy. ja osobiście w czasie ciąży (pod koniec pojawiły się problemy) też wszędzie słyszałam Karowa albo Kasprzaka. z tym, ze jeden z profesorów z Karowej odesłał mnie na Inflancką i nie polecał porodu u nich. i faktycznie wiele niekorzystnych opinii o Karowej słyszałam, ale może jednak jak jest niebezpieczeństwo to warto tam.
          dzięki już zadałam pytanie na forum o 'wcześniakach'.
    • klarasz Neonatologia III poziom referencyjności 08.05.11, 12:15
      czyli oddziały najlepiej przygotowane do ratowania noworodków - link do strony NFZ
      www.nfz-warszawa.pl/leczenie/IKTU303/IBUM403442116002/index.html
      Poza Karową i Kasprzaka jest tam m.in Szpital Kliniczny na pl. Starynkiewicza - wydaje mi się, że warto o nim pomyśleć bo jako klinika ma nie tylko dużo dobrego personelu, ale i kontakt z innymi specjalistycznymi oddziałami/klinikami i mogą łatwo w razie potrzeby załatwić dodatkowe zabiegi, badania i konsultacje.
      • aurinko5 Re: Neonatologia III poziom referencyjności 08.05.11, 12:26
        klarasz napisała:

> Poza Karową i Kasprzaka jest tam m.in Szpital Kliniczny na pl. Starynkiewicza -
        > wydaje mi się, że warto o nim pomyśleć bo jako klinika ma nie tylko dużo dobre
        > go personelu, ale i kontakt z innymi specjalistycznymi oddziałami/klinikami i m
        > ogą łatwo w razie potrzeby załatwić dodatkowe zabiegi, badania i konsultacje.

Pod tym wzgledem to najlepszy bedzie Instytut Matki i dziecka, poniewaz specjalistow ma na miejscu. Starynkiewicza ma tylko neonatologie.....Reszty szukaja w miescie. Karowa scisle wspolpracuje z centrum zdrowia dziecka. W przeciwienstwie do instytutu , ktory centrum nie lubi i w powazniejszych przypadkach zamiast do centrum czesto odsylaja dziecko do lodzi.
        • gixera Re: Neonatologia III poziom referencyjności 06.07.11, 10:52
          Ja rodziłam na Pl. Starynkiewicza między innumi dlatego, że wiedziałam, że dziecko urodzi się z wadą. Dziecko po wszystkich badaniach, w drugiej dobie zostało wypisane do CZD. W szpitalu tym nie podobało mi się ich podejście do kwestii karmienia piersią, najłatwiej było podać mm, żadnej pomocy tam nie udało się uzyskać.
    • katarzynaoles Re: intensywna terapia noworodkowa w Warszawie gd 11.05.11, 23:42
      Nie mam takich informacji w tej chwili, ale spytam koleżanek i dam znać. Pozdrawiam :)
      • domi_33 Re: intensywna terapia noworodkowa w Warszawie gd 25.05.11, 22:37
        to czekam, dziękuję bardzo.
        • tygrysiatko1 Re: intensywna terapia noworodkowa w Warszawie gd 30.05.11, 21:06
          zależy od rodzaju powikłań ciązy...
          Karowa ma świetny sprzęt i świetnych specjalistów, ale oni "specjalizują się" w ciążach mocno wcześniaczych i uważam, że takie pacjentki powinny tam mieć pierwszeństwo - bo tak naprawdę tam ma największą szansę przeżyć dziecko urodzone w 26-27hbd...
          Ja bym się zastanawiała między czerniakowską a Karową... Transport noworodka wcale nie jest taki straszny...
          IMiDz jakoś do mnie osobiście nie przemawia...
    • lucja000 Re: intensywna terapia noworodkowa w Warszawie gd 24.06.11, 16:25
      u mojego dziecka to samo wykryto i byłam na pierwszej konsultacji w Warszawie .Proszę cię o kontakt może wspólnie sobie doradzimy.Pozdrawiam
    • bart-ma Re: intensywna terapia noworodkowa w Warszawie gd 16.03.12, 21:09
      Dziewczyny szukam rodziców dzieci u których wykryto sekwestracje płuca. Będę wdzięczna za kontakt na mój adres gazetowy. Jestem pod opieką lekarzy, już mniej więcej wiem co mnie czeka. Interesują mnie dalsze losy Waszych maluszów i wszelkie rady związane z tym tematem.
      Z góry dziękuję.
      • mama.rozy bart 17.03.12, 08:34
        załóż osobny wątek,tu nie kazdy Cię znajdzie
      • 7ola1 Re: intensywna terapia noworodkowa w Warszawie gd 13.06.12, 22:42
        Witam. Sekwestracje płuca lewego u mojego dziecka wykryto w 22 tygodniu ciąży teraz jestem w 29 i z dzieckiem jest wszystko dobrze ale narośl dalej jest i sie nie wchłonęła. Napiszcie proszę jak wyglada życie takiego dziecka po porodzie i po operacji która go czeka. Znalazłam gdzieś artykuł o nowej metodzie ,,torakoskopowa resekcja jako metoda leczenia sekwestracji płuc,,?? wszelkie inf.będą pomocne
        • bart-ma Re: intensywna terapia noworodkowa w Warszawie gd 13.06.12, 23:14
          napisz skąd jesteś i proszę odezwij się na mojego maila gazetowego. Dziś juz nie dam rady wszystkiego napisać, ale jutro się odezwę. Postaram się podpowiedzieć co udało mi się ustalić i dowiedzieć przez ostatnie 15 tygodni. Ja mam termin za miesiąc, ale po wielu konsultacjach z najlepszymi specjalistami jestem spokojna i dobrej myśli. Głowa do góry! Pozdrawiam!
          • 7ola1 Re: intensywna terapia noworodkowa w Warszawie gd 14.06.12, 12:23
            Nie wiem gdzie znaleźć tego meila podam swój i prosze o kontakt ogrojca@op.pl
            • klarci Re: intensywna terapia noworodkowa w Warszawie gd 14.06.12, 19:42

skoro gazetowy, to pewnie: bart-ma@gazeta.pl :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka