Dodaj do ulubionych

Toxoplazmoza i inne

20.05.11, 20:40
Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników. Jestem w 10tc.
Toxoplazmoza IgG 77,11 IU/ml [0 -3]
Toxoplazmoza IgM dodatni

HCT 35,5% [36-46]
MPV 10,8 fl [6 - 10]
Obserwuj wątek
    • klarci Re: Toxoplazmoza i inne 21.05.11, 00:23
      nie jestem lekarzem, ale wygląda na to, że jesteś w trakcie przechodzenia toksoplazmozy - szybko skonsultowałabym się z lekarzem.
      nie wiem jak sie postępuje w 10 tygodniu. ale ogólnie tokso w ciąży się leczy, więc rano dzwoń do lekarza, a jak nie masz kontaktu, to przejedź na IP - tam powiedzą co masz dalej robić. pewnie dostaniesz leki (chyba antybiotyki) i nakaz dalszych kontroli - albo wogóle zrobią Ci na cito powtórkę badań, żeby się upewnić, czy w labolatorium nie zrobili pomyłki.
      • klarci Re: Toxoplazmoza i inne 21.05.11, 00:25
        dla uspokojenia pocieszę Cię tylko, że w I trymestrze prawdopodobieństwo zarażenia malucha jest najmniejsze, bo nie ma dużej przepustowości łożyska.
        • black.joanna Re: Toxoplazmoza i inne 21.05.11, 22:02
          Dzięki, niestety czytam że w I trymestrze jest najgorzej dla dziecka :(
    • pa-ti11 Awidność 23.05.11, 06:13
      Zalezy jaki wynik miałaś przed ciążą. Są osoby, u których dodatnie IGM i IGG utrzymuje się przez całe życie (mam tak-i kilka osób które znam -zawsze dodatnie igg i igm, byłam u specjalisty od toksoplazmozy i bardzo dokładnie mi wszystko wyłożył). Tak więc jeśli przed ciażą powiedzmy pół roku temu miałaś igg, igm dodatnie to nie ma absolutnie żadnego zagrożenia dla ciaży. Zrób AWIDNOŚĆ - wysoka awidność (avidity) oznacza, że chorobę przechodziłaś bardzo dawno i nie stanowi ona żadnego zagrożenia.
      W przyapadku toksoplazmozy moga wystąpić również nadkażenia wtórne, ale tylko to pierwsze pierwotne zdaje się być groźne (gdybyś pierwszy raz zachorowała w ciąży - co na 90% nie nastąpiło).
      Najlepiej tokso sobie zrobić pierwszy raz 3 miesiące przed planowanym zajściem w ciażę, bo inaczej obraz jest w 90% błędny (bo zachorowanie było np. 5lat temu a IGM nadal się utzrymuje dodatnie) i często daje się na wyrost Rowamycynę. Awidność powinna wskazać jak jest u Ciebie.
      • black.joanna Re: Awidność 23.05.11, 18:38
        Jutro wyślą moją krew na awidność. Niestety do lekarza najwcześniej mogę pójść w czwartek, na szczęście jutro ktoś skonsultuje mój wynik z lekarzem.
        A, i jeszcze zrobiłam badanie w innym labie i Igg wyszło 40, a Igm wątpliwe,jednak blisko górnej granicy.
        • klarci Re: Awidność 24.05.11, 14:08
          więc na razie sie nie stresuj - wiem, łatwo powiedzieć.
          może sie okaże, ze nie ma problemu.
    • black.joanna Re: Toxoplazmoza i inne 27.05.11, 14:26
      Mam wynik! Awidnosć wysoka!!! Tak się cieszę :)
      • pa-ti11 Re: Toxoplazmoza i inne 27.05.11, 17:11
        no i super !!!!
      • katarzynaoles Re: Toxoplazmoza i inne 28.05.11, 21:43
        To bardzo się cieszę, ze się problem rozwiązał. A na pewno nie było to możliwe na forum - dobrze, że skonsultowała się Pani z lekarzem. Pozdrawiam i życzę spokojnej ciąży :)
        • black.joanna Re: Toxoplazmoza i inne 30.05.11, 08:39
          Pani Kasiu, niestety lekarz z tytułem doktora zbagatelizował sprawę, mówił, że na razie nie leczymy, na igm nawet nie spojrzał. Sama kazałam wysłać próbkę na awidność i dopiero teraz jestem spokojna.
      • klarci Re: Toxoplazmoza i inne 28.05.11, 21:57
        :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka